2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyaralás társállattal

A társállatot tartó gazdák nyári szabadságolásának egyik fő kérdése, hogy házi kedvencükkel vagy nélküle nyaraljanak-e. Mivel az üdülés célja, hogy az állat, valamint a környezete is élvezze az együttlétet, olyan kutyákkal, cicákkal érdemes útra kelni, akik az új ingereket megfelelően fogadják és bírják az utazással járó gyűrődést. 

– Mire kell kiemelten figyelni egy állattal tervezett utazás előtt? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

– Mi inkább a szokásrendet birtokló állatokkal javasoljuk a kirándulást, ez pedig felnőtt, a napi rutinját ismerő és végző kutya és/vagy macska legyen. A közösségi hálókon erre a témára alakult csoportok léteznek, ahol hasznos ötleteket osztanak meg egymással a tagok.

Írországi útra készülve, útlevéllel

Fotó: Pálosi Csaba 


– Ismételjük el a tudnivalókat.

– Az európai országok legtöbbjében érvényesek az unión belüli jogszabályok: állatorvos által láttamozott érvényes útlevél, időben beadott veszettség elleni védőoltás, külső/belső paraziták elleni kezelés (ez utóbbi ne legyen több mint öt napja elvégezve). Jó mindig előre megbeszélni a szállást (fogadnak-e kutyával/macskával, van-e sétáltató, ebek számára kijelölt partszakasz stb.) Egzotikus országokban a külképviseleteken kell érdeklődni a szükséges lépésekről. Ilyen úti célokat nem igazán ajánlunk társállattal, mert a kutya könnyen megbetegedhet valamilyen egzotikus betegségben (pl. Leishmaniasis-szúnyogcsípés). A repülőtársaságoknál a szállítás lehetőségét és a szállítóketrec nagyságát, milyenségét is előre meg kell tárgyalni. Hasznos lehet interneten kikeresni vagy a helyszínre érve a recepciónál egy elérhető állatorvosi rendelő címét, telefonszámát megtudni. A kölyökkutyák esetében a mikrochip és az oltások megléte a külföldi utazás feltétele. A mikrochip elsősorban az állat azonosítására szolgál, a nyak bal felére behelyezett transponder tartalmazza a tulajdonos és a kutya adatait is. A másik kritérium a kölyökkori oltási sor, amit ha időben elkezdenek, akkor 16-18 hetesen fejeződik be a veszettség elleni védőoltással, ám sokszor ez elnyúlik akár 20 hetes korig is. Az uniós törvények alapján a veszettség elleni védőoltás után 21 napot kell várni, míg a kutya kiutazhat az országból, ennyi idő kell a vakcinának, hogy elérje a hatékony ellenanyagszintet a vérben. Utazás előtt mindenképp érdemes felkeresni az állatorvost, és kikérni a véleményét. 

– Mi legyen a csomagban az állat számára?

– Jó, ha a poggyászban van egy kis elsősegélycsomag a házi kedvenc számára: pár széntabletta, hányáscsillapító, egy-két szem antihisztaminikum, pl. Claritine, kötszer és sebfertőtlenítő, egy kis tappancspuhító krém. Ha valamilyen folyamatban levő kezelésben részesül (krónikus betegség vagy tápkiegészítő), azt se feledjék el magukkal vinni. 

– Mi a teendő, ha a kutya nem bírja az utazással járó stresszt?

– Ha elég szociális az állat, kedveli az idegen környezetet, barátságos az új emberekkel, akkor bizonyára élvezni fogja, hogy a gazdájával lehet. Vannak azonban olyan kutyák, amelyeket jobban megvisel, ha kimozdítják őket a megszokott környezetükből, mint a gazdi hiánya. Nem ajánlott hosszabb utazásra vinni a túl fiatal, illetve a túl idős házi kedvenceket, de vemhes állatot sem. A hosszú úton fontos 2-3 óránként megállni és megsétáltatni az ebet, az utazás napján pedig minimális ételt adni. Vonaton és egyéb tömegközlekedési eszközökön a kutyát pórázon és szájkosárral lehet utaztatni, bizonyos méret felett menetjegyet is kell nekik váltani. A nagyobb testű ebek nehezen férnek el az autóban, repülőgépen pedig legfeljebb a csomagtérben utazhatnak, ami idegen környezet számukra, magányosan nehezen viselnék az ott töltött órákat, így őket csak akkor érdemes ilyen utazásnak kitenni, ha több hónapra, netán több évre kell elutazni. A repülés feltételeiről azonban előtte érdeklődni kell az adott légitársaság szabályzatáról, mert egyes légitársaságok a kis termetűeket felengedik az utastérbe, másoknál a nagy termetűekhez hasonlóan a csomagtérben, ketrecben kell utazzanak. A kutya idegrendszerétől függ, hogy mennyire viseli meg a repülés, de mindenképp érdemes az állatorvos által javasolt valamilyen nyugtatót adni a repülés előtt. 

Fontos a kullancsok elleni védekezés, de egyébre is oda kell figyelni, a hosszabb séták után át kell nézni a tappancsokat, hogy nem szúródott-e bele toklász. A hőségben mindig legyen kéznél víz a kutyának, és árnyékban töltött pihenőket kell tartani, figyelni a nagy meleg miatt a kimerülés jeleit. A hőguta jele, ha a kutya bágyadt lesz, keresi a hideget, liheg, megemelkedik a testhőmérséklete, elfekszik, hány, de görcsrohamok is jelentkezhetnek, ezért azonnal állatorvosi ellátásra szorul, mert az élete lehet veszélyben. Ha fennáll a hőguta gyanúja, meg kell próbálni megmérni az állat hőmérsékletét (a normális testhő 38-39,2). Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy soha nem szabad az autóban hagyni az ebet.

Utazunk

Fotó: Antalfi Imola