2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken reggel munkagépek és munkáscsapat foglalta el Erdőszentgyörgyön a Dózsa György úti iskola udvarát, hogy elkezdjék az iskola felújítását és bővítését.

A Szent György Technológiai Líceum keretén belül működő, a helyiek által 3. számú iskolaként emlegetett épületet még a múlt század elején építette a magyar állam, 1905-ben adták át használatra. Azóta több javításon is átesett, de érdemleges változtatást nem végeztek rajta, így megérett a teljes átalakításra. Március 1-jén el is kezdte a munkát a kivitelező Conart Structuri Kft., amelynek a település polgármestere adta át a munkaterepet és a kulcsot. Az iskolában tavaly szeptemberben már nem kezdték el új tanévet az addig ott tanuló 1-4. osztályos magyar tagozatos tanulók, hogy elkerüljék a tanévközi költözéssel járó bonyodalmakat és kellemetlenségeket.

A meglévő épületet korszerűsítik, és a projekt részeként új szárnnyal bővítik, így az eddiginél jóval nagyobb lesz. Jelenleg az iskola összfelülete mindössze 703 négyzetméter, leltári értéke 399.400 lej, és 9 tantermet foglal magában. Ezzel szemben a felújított és kibővített épület földszintje 841, emelete 834 négyzetméteres lesz, benne 18 osztályterem, étkező, öltöző, tanári szoba, irodák, orvosi rendelő, raktár és illemhelyek. A 4942 négyzetméteres udvaron egy többfunkciós sportpálya is helyet kap majd, ahol a tornaórákat tarthatják.

A tervek szerint az elkészült épületben az előkészítő és az 1-8. osztályok tanulnak majd. Csibi Attila Zoltán polgármester elmondta: a kivitelezőnek 18 hónap áll rendelkezésére, hogy a vállaltakat teljesítse, addig el kell készülnie az új, korszerű iskolának. 

„Sajnos, a nehézkes adminisztráció miatt későbbre tolódott a munkálatok elkezdésének ideje, mint azt gondoltuk, de megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy ezt a folyamatot lerövidítsük. Reméljük, hogy 2020 szeptemberében már itt kezdhetik az új tanévet az előkészítő, elemi és középfokú osztályok”.

A beruházásra a kormány az országos vidékfejlesztési program keretében nyújt támogatást a kisvárosnak, a finanszírozási szerződés aláírása után pedig közel egy évig dolgoztak az adminisztrációs akadályok legyőzésén, hogy meglegyenek a kész tervek és a kivitelezési szerződés. A befektetés értéke több mint 5 millió lej.

Pénteken reggel elkezdődött a másfél éves munka       Fotó: Átyin A. Kata

Kapcsolódó cikkek:

Kelemen Hunor: ha az RMDSZ nincs ott az Európai Parlamentben

2019-05-21 15:31:46 // -

akkor senki nem fogja közösségünk ügyét képviselni!

Problématérkép az erdélyi magyar oktatásról (1.)

2019-05-13 15:26:14 // Bodolai Gyöngyi

Jól átgondolt egységes stratégiára van szükség