2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több százan Marosvásárhely első Kult fesztiválján

Papírbőrű próbababa, egy rózsaszín fürdőkád, mellette olvasnivalóként Thury Zsuzsától A tűzpiros üveggömb, zene, humor, függőágyas lazulás és persze találkozások – régóta vártak és váratlanok – színes egymásutánja. Néhány a legfiatalabb marosvásárhelyi fesztivál, a hét végén debütált Kult jellegzetesebb árnyalataiból. Péntektől vasárnapig ennek a kultúrát friss, könnyed csomagolásban kínáló rendezvényáradatnak adott teret a marosvásárhelyi vár.

A nyitónap délutánján a Hifa-Románia Egyesület Building Bridges tánccsoportja, majd a Blessed Dance csapata lépett fel a várbeli nagyszínpadon. A fesztivál két megálmodója – Bota Melinda és dr. Kádár Annamária – ezután közös szappanbuborék-fújásra hívta az egybegyűlteket.

Amint arról korábban is említést tettünk, az első alternatív kulturális fesztivál mottója az életbátorság volt. A téma adta magát, a főszervezők a saját mindennapjaikból inspirálódtak, hiszen a háromnapos rendezvény megszervezése számukra a komfortzónából való kilépést jelentette. Az adminisztrációs feladatok, a kívülről láthatatlan háttérmunka volt az igazi kihívás – árulta el Bota Melinda. A tavaszzáró, nyárindító élménykavalkád gondolata még tavaly decemberben, az adventi könyvvásáron megszületett – tette hozzá a Kobak könvvesbolt gyermekfoglalkozásairól jól ismert főszervező, aki elmondása szerint rengeteg jót kapott a fesztivál előkészítésének hónapjaiban, mi több, kilencéves Panna lánya és az ötéves Marci is sokat fejlődött, önállósodott ebben az időszakban. 

Fotók: Bereczky Sándor


Akiknek jár a visszhang

A Kult meghívottjait a másik főszervezővel, Kádár Annamária pszichológussal közösen szintén a fesztiválmottó alapján választották ki, változtatni, változni merő személyiségekre összpontosítottak, ugyanakkor arra is figyeltek, hogy olyan helyi tehetségeknek biztosítsanak teret, akiknek alkotómunkája a jelenleginél nagyobb visszhangot érdemel. Így az írók mellett kiemelt figyelmet fordítottak az illusztrátor szakma jeles művelőire: a marosvásárhelyi születésű Szucher Ágnes szombat délután kiállítással és workshoppal gazdagította a fesztivál kínálatát, a sepsiszentgyörgyi Karda Zenkő művészetével vasárnap délben ismerkedhettek meg az érdeklődők. 

A fesztivál novellapályázatához – melynek első díjasaira Múzsa mellékletünkben térünk majd ki – szintén társult illusztrátori megmérettetés. (Az irodalmi kategória nyerteseinek munkái közös könyvben jelennek meg a Bookyard kiadó gondozásában, az illusztrációkat pedig a decemberi Kult fesztiválon állítják ki.)


Sárkányok, utak, könyvek 

A péntek délutáni megnyitó után elindult a hőségben is üdítő beszélgetések fonala. A nem túl népes, így igazán meghitt, családias hangvételű együttlétek helyszíne a várbeli amfiteátrum volt. Itt elsőként Badics Petra, az Erdélyi Magyar Televízió Pszichotrillák című műsorá- nak házigazdája cserélt szerepet a műsor állandó meghívottjával, dr. Kádár Annamária pszichológussal, aki Petrát élete hétfejű sárkányairól, vándorutakról és tévutakról, illetve égig érő álmokról is kérdezte. 

A fesztivál egyik legnépszerűbb programpontja a Nincs időm olvasni kihívás ötletgazdájával, Szabados Ágnessel való találkozás volt. Az RTL Klub híradóiból ismert televíziós műsorvezetővel, a sokezres internetes olvasói közösség létrehozójával – akinek számos marosvásárhelyi követője is van – Csatlós Tünde egyebek mellett a könyvek életmentő szerepéről beszélgetett. (A rendezvényről Harmónia mellékletünkben számolunk be részletesebben.)


Kacagósan, elmélyülten

Az első Kult-este hangulatát a Pittyes2es és Gyufa kézdivásárhelyi humortársulat dobta fel a nagyszínpadon, majd az amfiteátrum félhomályában a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia tagjaiból verbuválódott öttagú Flow Strings zenekar zárta a napot. A legkisebb fesztiválozók el is szenderedtek a szépséges dallamokra, hogy másnap délelőtt annál nagyobb erőbedobással bulizhassák végig Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar szappanbuborékban sem szűkölködő koncertjét.

A zenés pörgés után fűbe telepedő aprónép mellett a szülők is remekül szórakoztak a Marosvásár- helyi Művészeti Egyetem másodéves bábszínészhallgatóinak Pulcinella again című vásári bábjátékán, miközben pár lépéssel odébb, a Kamandalu Arts & Craft látványműhely asztalánál környezetbarát Annie Sloan krétafestékkel kaptak új, izgalmas színeket a – minden korosztályt megszólító – kézműves foglalkozásra hozott fatálcák. 

„Kitehetem száradni?” „Kaphatok más színt?” „Én is beszállhatok?” – értek el az újabb és újabb gyerekhangok Kutasi Bíborkához, a tereket, bútorokat, használati tárgyakat új színre és életre keltő vállalkozás tulajdonosához, aki férjével, Csabával az amfiteátrum fesztiváldíszleteit is biztosította.


A rózsaszín kád és társai

A Kult látványvilága nagymértékben Lőrincz Izabella kreativitásából született, a főszervezők alapötletéhez, a kisgyermekes édesanyák titkos – fürdés közben olvasgatós – álmát megjelenítő rózsaszín kádhoz ő teremtett külön kis szigetet a papírtestű próbababával, a könyves boltívvel és olvasmányos paddal. 

– A kézműves tárgyakat kínáló ajándékboltom a Kulcslyuk könyvesbolt szomszédságában van. Kádár Annamária kérte a segítségemet a Kult-díszletekhez, és amikor a kádról említést tett, eszembe jutott, hogy nekem is van egy régi rózsaszín olvasólámpám, a lányom szobájából pedig egy hintaszékhez hasonlító bútordarabot is kölcsönözhetek. A próbababa papírba öltöztetése egy embernek 14 órát vett volna igénybe, de több segítséget kaptam – hárman három óra alatt lettek meg a karokkal és a testtel, két másik segítő egy-egy lábat vitt el átalakításra. A papírhajókat egy jobbágytelki roma osztály, Henn Domahidi Csilla tanítványai készítették, a könyvkapunál kedves ismerősöm, Demeter Izabella segédkezett. Mintegy tíz doboz könyvadományt is kaptunk erre az alkalomra, a későbbiekben a Kobak és a Kulcsyuk könyvesboltnak szeretnék készíteni belőlük dekorációt – mondta Lőrincz Izabella.


A teljesség igénye nélkül

A fesztivál „félidejéig”, szombaton kora délutánig mintegy 800-an kapcsolódtak be a programokba – tudtuk meg Bota Melindától. 

A szűkkörűbb – de legértékesebb – programpontok közé tartozott a kiemelkedő marosvásárhelyi írók, költők, képzőművészek, színészek archív fényképeiből nyílt kiállítás és Kuti Márta Írók, relikviák, emlékek című, a Garabontzia kiadó gondozásában megjelent harmadik kötetének bemutatója. A nagy tudású szerző Bódizs Edit rádiós szerkesztővel idézte fel a hetvenes évek Vásárhelyének pezsgő irodalmi életét az amfiteátrum szombat délelőtti nyugalmában. (Harmónia mellékletünkben júniusban visszatérünk a beszélgetésre.) 

A továbbiakban olyan díjnyertes alkotókkal találkozhattak az érdeklődők, mint a marosvásárhelyi születésű Tófalvi Zselyke vagy Bartos Zsuzsa kézdivásárhelyi író, szerkesztő. 

A kínálatból élőszavas mesemondás, divatbemutató és kincskeresés sem hiányzott, a fesztivál névadóját, az Életbátorság című gyűjteményes kötetet pedig az egyik szerző és Kult-főszervező, dr. Kádár Annamária dedikálta. 

A felsoroltaknál persze jóval többféle történés tartotta mozgásban három napon át a várudvart, mindenről említést tenni több újságoldalt igényelne. Zárszóként Ferenczi Kamilla helyi X Faktor-döntős szombat esti koncertjének egyik mozzanatát idézném fel: két kicsi lány táncát a nem túl népes nézőtéren, az első sorban. Pár év múlva talán értük és a velük egykorúakért öltözik fesztiváldíszbe a marosvásárhelyi nyár.