2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy nap alatt és egy helyen lehessen forgalomba íratni a gépjárműveket – erről csütörtökön, április 22-én iktatott törvényjavaslat-csomagot az RMDSZ a parlamentben. 

Ezzel a nyugati jó példákat honosítaná meg Romániában a szövetség a gépjárművek forgalomba íratásának folyamatában. Úgy módosítanának több, hatályban levő jogszabályt, hogy csökkenne a jelenlegi bürokrácia, és jelentősen olcsóbb lenne a gépjárművek forgalomba íratásakor felszámolt illeték. A törvényjavaslat-csomagot Benedek Zakariás és Bende Sándor parlamenti képviselők dolgozták ki. 


Benedek Zakariás Fotó: RMDSZ„Számos gépjármű-tulajdonos személyesen nehezményezte, hogy Romániában nagyon bonyolult az autók beíratási folyamata. Mindez azért, mert több intézményben zajlik, így több papírmunkával, pénzzel és idővel jár. Egy olyan törvényjavaslat-csomagot dolgoztunk ki, amely szorgalmazza egy olyan rendszer kialakítását, ahol az érintett a gépjármű beíratásakor csak egyetlen irodahelyiségbe kell ellátogasson, ahonnan minden szükséges papírt megkap a jármű szabályos használatához” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.


Bende Sándor Fotó: RMDSZBende Sándor, a képviselőház ipari bizottságának elnöke rámutatott a törvénytervezet gyakorlati részére: „a tervezet előírja, hogy a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal foglalkozzon kizárólag a gépjárművek beíratásával. Jelenleg két helyen kell időpontot igényelni, hogy elindíthassuk a beíratási folyamatot, ezt a rendszert szeretnénk egységesíteni úgy, hogy egy nap alatt, egy irodahelyiségben lehessen megoldani a gépjárművek beíratását”.

Amennyiben  a parlament az RMDSZ által kidolgozott módosítást idén elfogadja, az jövő évtől már hatályos lesz.