2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az országutakra összpontosítva vezetni

Ebben az időszakban zajlik az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (ROADPOL) programja, amellyel a végzetes kimenetelű közúti balesetekre próbálják irányítani a figyelmet. Szeptember 21-ét pedig olyan nappá nyilvánítanák, amelyen vezetés közben az országútra összpontosítva nem történt egyetlen végzetes kimenetelű baleset sem.

Szeptember 16–22. között „Focus on the road” elnevezéssel fokozott közúti ellenőrzéseket végeztek, amelyhez a román rendőrség is csatlakozott. A program célja elérni, hogy szeptember 21-ét olyan nappá nyilváníthassák, amikor Európa-szerte kevesebb balesetet jegyeznek, ugyanakkor nem történik halálos kimenetelű közúti baleset. A közúti ellenőrzések során a rendőrök az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés és a tudatmódosító szerek veszélyeire figyelmeztették a járművezetőket, és bírságolták a szabálysértőket a sebességhatár túllépése, a kézben tartott mobiltelefon és a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, de a műszaki hiányosságok fölött sem hunytak szemet. 

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a közlekedésben részt vevő mindenik kategóriát baleset-megelőzési tanácsokkal látták el, és figyelmeztették mindazokra a veszélyekre, amelyekkel számolhatnak, amennyiben nem tartják be a szabályokat. A Maros megyei rendőrség a balesetveszélyesnek bizonyuló útszakaszokon végzett összehangolt ellenőrzést a Kolozs, Beszterce-Naszód, Szeben és Fehér megyei rendőrökkel közösen. Egyetlen délelőtt, szeptember 21-én, kedden 7–13 óra között 586 közúti bírságot róttak ki 238 ezer lej értékben szabálysértések miatt. Ugyanakkor 23 hajtási jogosítványt felfüggesztettek, közülük 17 esetben a megengedett 50km/h-s sebességet meghaladó előzésért, egyet a szabálytalan előzésért, egyet az elsőbbségadás elmulasztásáért, négyet más jellegű kihágásokért. A járművek műszaki hiányosságáért 12 forgalmi engedélyt vontak be. A Maros megyei rendőrség folytatja az ellenőrzést és a szomszédos megyék rendőreivel való együttműködést a balesetek megelőzése és csökkentése érdekében. A bírságok és a balesetek elkerülése érdekében a közlekedésrendészet fegyelemre inti a járművezetőket, mindenekelőtt a megengedett sebességhatárok betartását, az úttest állapotához és a látási viszonyokhoz való igazodást, a veszélyes manőverek elkerülését, az elsőbbség megadását és a szeszes ital vagy a tudatmódosító szerek használatának mellőzését javasolja.

Fotó: megyei rendőrség