2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A táplálkozás és egészségünk összefüggéséről, a rákos beteg étkeztetéséről tartott előadást dr. Drăgan-Pécsi Enikő családorvos a Máltai Szeretetszolgálat székhelyén összegyűlt érdeklődő közönségnek. Aki azt hitte, hogy mindent tud a helyes táplálkozásról, kellemesen kellett csalódnia, hiszen sok érdekes adat, tanács hangzott el a témáról. 

Emésztőrendszerünk nemcsak egy tápláléklebontó alagút, hanem szinte 2 kilogramm mikroorganizmus otthona. Amióta a baktériumokat felfedeztük, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy pusztítsuk őket, miközben már egyre többen tudjuk, hogy nélkülük nincsen élet. A szervezetünkkel együttműködésben élő baktériumoknak (mikrobiom) jelentős és alapvető szerepük van életünk fenntartásában: védő (toxikus, rákkeltő anyagok semlegesítése), (betegséget okozó baktériumok elszaporodását) gátló, (vitaminokat, folsavat) szintetizáló, (kalcium, magnézium, vas) felszívódást segítő, a vastagbél sejtjeit tápláló stb. szerep.

A dohányzás, az alkohol, az egyoldalú táplálkozás, a kábítószerek, a gyógyszerek/antibiotikumok és az édességek nagyfokú használata, valamint a stressz egyensúlyzavart (diszbiózist) idéz elő. A probiotikumok, ahogy nevük (az életért) is jelzi, olyan mikroorganizmusok, amelyek segítik a bélbaktériumok működését. Helyreállításukat a gyógyszertárakban kapható pre- és probiotikumok használatával segíthetjük elő, amit otthon, természetes úton is elő tudunk állítani. A már ismert savanyított tejtermékek mellett, amelyeknél fontos az élő csíraszám, a doktornő szerint a kovászolt uborka és zöldség is egy sor pro- és prebiotikumot tartalmaz. 

A bélműködés rendellenességei sok betegség kialakulásában is közrejátszanak, mint az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, autizmus, sclerosis multiplex.

Rákos betegek étrendje

Egy másik témája az előadásnak a rákos betegek táplálása volt.  Mivel a rákos sejtek a savas és oxigénhiányos, gyenge immunitású szervezetben szaporodnak a legkönnyebben, a daganatos betegek táplálásakor ezt kell figyelembe venni. Az ásványvíz savasítja a szervezetet, a csapvíz is tartalmaz káros elemeket, ezért ajánlatos egyszerű, tisztított vizet inni. A rákos beteg táplálékának a 80 százalékát zöldség és gyümölcs kellene hogy kitegye, a bennük található értékes anyagok immunerősítő, rákellenes hatása miatt. 

Daganatos és egészséges személyeknek a doktornő a kókuszolajat ajánlotta, ami véleménye szerint a legegészségesebb főzőolaj, transzzsírokat nem tartalmaz (amelyeknek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatásuk van), felhevítéskor nem oxidálódik, nem keletkeznek sejtkárosító szabad gyökök, nem alakít ki zsírpárnát, felszívódik az izmokba. Hasonlóan jó főzésre a lenmag- és a tökmagolaj is, amelyeknek az immun- és szíverősítő, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő szerepét emelte ki. 

Ajánlásai között szerepelt a chiamag, ami kis kalóriatartalma ellenére erővel, energiával tölti fel a szervezetet, csökkenti a vérzsírszintet, csökkenti a vérnyomást, erősíti az idegsejteket, és ízletes desszert állítható elő belőle – hangsúlyozta az előadó. Arról is beszámolt, hogy a rántott hús mennyire finom, ha búzaliszt helyett tökmag- vagy szezámlisztben panírozzák. 

A mai ember egyre jobban elveszíti a kapcsolatát a természettel, holott szervezetünknek a hozzánk közel eső területeken az adott évszakban megtermelt zöldségekre és gyümölcsre van szüksége: télen almára, tavasszal zsenge zöldségekre, nyáron üdítő salátákra, a késő nyárban tökfélékre, kukoricára, télen hőkezelésnek alávetett meleg ételekre. A vitaminok rákellenes hatása ma már jól ismert, például az A-, B6-, B9-, B12-, C-, D- és E-vitaminé, imunnitásnövelő, antioxidáns, szabadgyökpusztító hatásuk miatt. Ajánlatos legalább hetente egyszer jó minőségű halat fogyasztani, akinek a jövedelme lehetővé teszi.

A paradicsomot ajánlatos meghámozni, mert nincsenek már igazi biotermékek, a dinnyét jól meg kell mosni, mielőtt szeletekre vágnánk, és a banánhéj alá is behatol a szer, amivel kezelik – hangzott el többek között a figyelmeztetés.

Nagy gyógyszerfogyasztók vagyunk, miközben a teázásról leszoktunk, holott sok problémát meg lehetne oldani egy meleg teával, különösen, ha gyömbérrel főzzük. A megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez, nagyjából 25 testsúlykilogrammra szoktak napi közel egy liter folyadékszükségletet számolni.

És nem kellene megfeledkezünk a fűszerekről sem, mint például a szegfűszeg, ánizs, kardamom, amelyeknek számos gyógyhatása van. És a magok – mák, napraforgó, tökmag stb. – jótékony hatását is érdemes lenne jobban kihasználni. 

Fontos megtenni az első lépéseket, majd átállni az egészséges táplálkozásra – hangzott el sok egyéb hasznos ismeret mellett. Testünk jelzi, hogy mire van szüksege, fontos, hogy odafigyeljunk szervezetünk üzeneteire, jelzéseire. Helyes táplálkozással is lehet igazi örömforrás, élvezet az étkezés – hangsúlyozta a doktornő. (bodolai)