2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évek óta nem volt ilyen jó cseresznyetermés, mint idén – mondják a gazdák. Mégis, a tegnapi hagyományos vásárban 7-8 lejt kértek az édes, ropogós gyümölcsért, alább már csak a délutáni órákban ment az ár.


Évek óta nem volt ilyen jó cseresznyetermés, mint idén – mondják a gazdák. Mégis, a tegnapi hagyományos vásárban 7-8 lejt kértek az édes, ropogós gyümölcsért, alább már csak a délutáni órákban ment az ár. Idén harmadik alkalom, hogy a falunapokat egy időben tartják a cseresznyevásárral, Ördög Ferenc polgármester szerint ennek így is kell maradnia a jövőben is.

Marosvécs három napon át ünnepelt: a falunapi gazdag rendezvények mellett tegnap a hagyományos cseresznyevásárt is megtartották. A polgármester szerint az utóbbi évek legsikeresebb rendezvénysorozatát szervezték meg, amelyen csakúgy, mint az előző években, a testvértelepülés, Diósd 43 tagú küldöttsége volt jelen. A magyarországi településsel szoros kapcsolatot ápoló vécsiek így együtt ünnepeltek. A Spét Géza polgármester vezette diósdi küldöttség már csütörtökön megérkezett, pénteken a vendégekkel Marosvásárhely látványosságait tekintették meg, és fogadta őket a Maros Megyei Tanács alelnöke, Szabó Árpád. Este a kultúrotthonban néptánc-, népdalműsort valamint a Ludas Matyit adták elő a diósdiak. Ördög Ferenc szerint nagy sikerrel, legalább 300 ember előtt léptek színpadra. A szombati nap a sportrendezvényeké volt: kispályás focimeccset, kerékpárversenyt, kötélhúzást, távfutást és nem utolsósorban női focimérkőzést szerveztek, utóbbin a Marosvécs és Diósd csapatai mérkőztek, vécsi győzelem született. A sportmérkőzések végére elkészült ízletes gulyásból 430-an ettek. Az esti Házibulin Attilával legalább ezer ember vett részt, éjjel ért véget a koncert. Tegnap már a cseresznyéé és a népi táncoké, zenéé volt a főszerep. A vásári színpadon fél 11-től egymást követték a disznajói, szászrégeni, erdőidecsi, marosvécsi táncosok, énekesek, a műsort a diósdi Naprózsafa táncegyüttes előadása zárta. Idén kevesebb volt az élelmet, sült húsételeket árusító sátor, kézművességi tárgyakkal is kevesebben érkeztek, sokan ugyanis a cseresznyevásárral egy időben zajló Szászrégeni Napoktól reméltek nagyobb anyagi hasznot és ott állították ki portékáikat. Volt azonban cseresznye bőven, édes-ropogós, rózsaszín vagy fehér, kevésbé édes. Sok árus Beszterce megyéből érkezett, de jöttek még Buzău-ból is. A viszonteladók kissé felverték az árat: 7 lejért kínálták a cseresznye kilóját, a meggyét 6-ért. A gyümölcstermesztőknél azonban egy lejjel olcsóbban is meg lehetett vásárolni, főként nagyobb tétel esetén engedtek az árból. A termesztők nem panaszkodhattak: idén jó a cseresznyetermés, a vécsi vásárba is tonnaszámra jutott. A magyardécsei Székely Miklós például 500 kilogrammot hozott, nemcsak pirosat, de fehér cseresznyét is. Hamar eladta a ritkaságszámba menő ropogós fehéret. „Egyetlen öreg fehércseresznyét termő fám van, nagyon kényes a gyümölcse: egy kis eső, szél és máris tönkremegy” – mondta érdeklődésünkre. Hat hektáron termeszt gyümölcsöt, a cseresznye, meggy mellett szilvát, körtét, almát. Az erdőidecsi Covrig Maria olcsóbban adta a kisebb szemű, de nem kevésbé finom cseresznyét, nála már 5 lejért meg lehetett vásárolni, hiszen „bio”. A vásár végére, a délutáni órákra már fogytán volt a gyümölcs, ám megnőtt a forgalom a sörsátraknál, hússütőknél. A vásárnapok-falunapok este a kultúrotthonban cigánybállal zárultak.