2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

November harmadik csütörtökét dohánymentes napként tartják számon Romániában, ez alkalommal a hatóságok a káros szenvedéllyel járó veszélyekre hívják fel a figyelmet.

November harmadik csütörtökét dohánymentes napként tartják számon Romániában, ez alkalommal a hatóságok a káros szenvedéllyel járó veszélyekre hívják fel a figyelmet.

A dohánymentes világnap alkalmából a Maros Megyei Kábítószer-fogyasztást Megelőző Központ statisztikát tett közzé, ami szerint az 50 év alatti dohányosokat érő szívinfarktusok 75 százalékában, valamint a rákos megbetegedések okozta halálesetek 30 százalékában a cigarettázás is okolható. A cigarettázók 2,3-szor nagyobb arányban szenvednek tüdőbetegségben, mint azok, akik nem élnek ezzel a szenvedéllyel. Az Országos Kábítószer-fogyasztás Elleni Ügynökség tavaly 5100 személy megkérdezésével készített egy felmérést a lakosság dohányzási szokásairól. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele életében már szívott el cigarettát, 30 százalékuk pedig azt állította, hogy az utóbbi egy hónapban dohányzott, 24 százalékuk pedig azt, hogy naponta cigarettázik.

A nem dohányzó sem menekül a füsttől

Az aktív és passzív dohányzás visszaszorítására irányuló politikák Európában az 1980-as évektől kezdtek elterjedni, a tiltások pedig 2000 után szigorodni. Az EU országai közül 2004-ben elsőként Írországban vezették be a zárt légterű helyekre vonatkozó teljes dohányzási tilalmat. Romániában 2008 októberében léptek életbe a dohányzással kapcsolatos legújabb rendelkezések. Ezek értelmében az állami és a magán egészségügyi intézményekben egyaránt tilos a dohányzás. A dohányzásra vonatkozó tiltás érvényes a zárt nyilvános helyekre is, kivéve a létesítményekben dohányzásra kijelölt helyeket. 2009. január 1-jétől a 100 négyzetméternél nagyobb felületű helyiségek (bárok, éttermek, szórakozóhelyek) tulajdonosai dohányzó és nemdohányzó helyiségeket kellett elkülönítsenek. A dohányzórésznek a következő előírásoknak kell megfelelnie: nem szolgálhatnak átjáróként egy másik helyiségbe, valamint jól működő szellőző-berendezéssel kell rendelkezniük. Gabriela Uifălean, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, amennyiben a bár, étterem vagy szórakozóhely alapterülete kevesebb, mint 100 négyzetméter, a tulajdonos dönthet arról, hogy a helyiség dohányzó vagy nemdohányzó legyen. Maros megyében a legtöbb egység ezen utóbbi csoportba tartozik, és az esetek zömében a tulajdonos, hogy ne veszítsen klienseket, úgy döntött, megengedi a dohányzást, így a nem dohányzók legtöbb esetben el kell viseljék másnak a füstjét. Uifălean doktornő hozzátette, a munkahelyeken tilos a folyosón dohányozni, a cégvezető ki kell jelöljön egy erre alkalmas helyiséget, avagy azt is elrendelheti, hogy a cigarettázók csak az udvaron dohányozhassanak.

Havi 300-400 lejes kiadás

Az egészségre való ártalmat félretéve, a családi költségvetést is alaposan megnyirbálja a cigarettázás. Ha azt vesszük alapul, hogy egy csomag cigaretta 11-12 lejbe kerül és valaki naponta elszív egy egész csomaggal, az havonta 360 lejt költ csak erre. És ha két családtag él a káros szenvedéllyel, akkor az összeg megkétszereződik. Havi 300-400 lejből pedig egy két-három tagú család a számlák nagy részét ki tudja fizetni.