2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új kamaraelőadás készül a Spectrum Színháznál

Újabb kamaraelőadás készül a Spectrum Színház színészeinek közreműködésével. A Gyulai Várszínház produkcióját – Csehov-Kiss Csaba: De mi lett a nővel? – férfimese egy felvonásban című színművét – Béres László rendező, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója állítja színpadra, a jelmezek Szélyes Andrea munkái. Kiss Csaba Csehov nyolc novellája alapján írta a darabot. Az ősbemutató 1997-ben volt a Győri Padlásszínházban. 

Béres László elmondta, hogy a darab ősbemutatóját még a bukaresti Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakos diákjaként látta. Annyira tetszett neki, hogy lefordította román nyelvre, engedélyt kért a szerzőtől, hogy vizsgadarabként megrendezze, és azóta tervezi, hogy újra színre viszi. Rendezőként az utóbbi időben gyakran együttműködik a Gyulai Várszínházzal. Így született meg a Gyulai Várszínház produkciójaként a Csűrszínházban nemrég bemutatott, a felesége, Bartha Boróka színésznő által játszott Darvasi László: Karády zárkája című előadói est is. Szélyes Ferenc színművésszel több éve tervezik, hogy színre viszik a De mi lett a nővel?-t. A régi terv megvalósításába a Spectrum Színházat is bevonták, hiszen a társulat három színésze vállalta el a szerepeket, és a próba is ott zajlott.

Kiss Csaba darabjában három vidéki színész, „csepűrágó”, Gyapkin, Jura és Aljosa Bikulina bankár évente megrendezett báljára igyekszik. Útközben egyikük, hogy jobban teljen az idő, történeteket mesél a bankár unokahúgáról, a mindenki által ismert és kedvelt Irina Bikulináról. Hármuk beszélgetéséből különböző élettörténetek kerekednek ki szerelemről, csalódásról, foghúzásról, lekésett vonatokról és ellenvonatokról, kivégzésről. A beszélgetések visszatérő motívuma a nő. A történet örök – három férfi mesél egy nőről. Három férfi, három színész, három utazó. És egy látszólag soha véget nem érő utazás – ha úgy tetszik, az élet színpadán. Mindhármukban közös a szakma iránti elkötelezettség, a történetmesélés iránti vágy, a játék szeretete. A dramaturgia érdekessége, hogy sohasem jelenik meg Irina, aki csupán eszköz, ürügy arra, hogy mindhárom férfi a maga élettapasztalatán keresztül meséljen „a nőről”, a nagy Ő-ről, a korábbi szerelemről, az elmulasztott lehetőségekről stb. Kicsit hasonlít Samuel Beckett Godot-ra várva című darabjának alaphelyzetére, csak itt három „bohóc” a várakozó. Az örökös utazás, az életpálya, az elvárások mind megjelennek a három szereplő párbeszédében. 

Az ősbemutatón harminc év körüli színészek, Gyabronka József (Gyapkin), Horváthy Lajos Ottó (Aljosa) és Honty György (Jura) játszottak a darabban, ebben az előadásban pedig három korosabb színész: Kárp György (Aljosa), Győrffy András (Gyapkin) és Szélyes Ferenc (Jura) kapott felkérést. Nem véletlenül, hiszen mindhárman saját szakmai és élettapasztalataik szemszögéből is értelmezhetik, előadhatják Kiss Csaba pergő szövegét, így sokkal mélyebb értelmezést adhatnak a darabnak, és akár más kontextusba is helyezhetnek bizonyos szövegrészeket. A szöveg sokrétű színészi játékra ad lehetőséget – igazi színészcsemege – hiszen egy-egy színész az előadásban több szerepet is alakít, az alakítások ritmusa pedig villámgyors váltásokat feltételez.

Az előadáshoz mindössze három kellék készült, egy nagybőgőtok, egy kottatartó és egy utazóláda, egyrészt azért, hogy a figyelem a párbeszédre, a játékra összpontosuljon, másrészt pedig az a cél, hogy bekerüljön a Déryné programba, ami lehetővé teszi, hogy kisebb, vidéki színházak vagy települések is meghívhassák térítésmentesen a darabot, és így a produkció eljuthat több magyarországi és erdélyi helységbe. 

Az előadás bemutatója augusztus 9-én Gyulán lesz az erdélyi hét záróprogramjaként, októberben pedig a Spectrum Színházban is műsorra tűzik.