2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Úgy tűnik, végleg a politikai harcok martalékává vált a tavaly nagy csinnadrattával indult marosvásárhelyi városi sportklub, a CSM. Hosszú és gyanús hallgatás után, amikor a versenytársak minden sportágban sorban jelentették be új igazolásaikat, a csapatépítés és az új szezon előkészítésének elemeit, a Sziget utcából még egy sóhaj sem hallatszott. Június eleje óta elhallgattak a különböző szakosztályok kommunikációs csatornájának számító Facebook-oldalak is, hisz a klub honlapja soha nem volt működőképes, az utóbbi időben pedig a telefonhívásokra sem válaszolnak a klub vezetői. Nyilvánvaló volt tehát, hogy baj van, és ez akkor vált egészen nyilvánvalóvá, amikor a női kosárlabdacsapat menedzsere, Kiss István saját Facebook-oldalán közölte: a csapatot a klub megszüntette. Nem kellett sokáig várni, és a tragikusabbnál tragikusabb – természetesen nem hivatalos – hírek sorra kezdtek érkezni a többi szakosztálytól is. 

Hogyan is juthatott azonban oda a klub, amely a tavaly ősszel még kiválóan működött, sőt májusban közös – ingyensörrel és -miccsel, nem kis pénzbe kerülő – happeninggel ünnepelte a sikeres évadzárást, hogy gyakorlatilag a csőd árnyékával szembesüljön?

Tudni kell, hogy a klub létrehozását a városi tanács RMDSZ-frakciója kezdeményezte, miután a korábbi támogatási rendszer összeomlott, és a költségvetésből finanszírozott külső klubok sorra csődbe mentek. (Az külön figyelmet érdemel, hogy mekkora összegek voltak megszavazva ezeknek a kluboknak, és abból mennyi került ténylegesen a birtokukba, hisz gyakorlatilag minden esetben a megszavazott összeg töredékéről volt szó.) Ebben nagy szerepe volt a városi tanácsban a Szabad Emberek Pártja frakció heves hírverésének, amely azóta is sajnálja a sport támogatására szánt legkisebb összeget is, hisz ennek hatására a szociáldemokrata prefektus, Lucian Goga jó politikai húzásnak látta, hogy keresztbe tegyen a városvezetésnek és az RMDSZ-nek is, a támogatási rendszer működését pedig jogi lépésekkel ellehetetlenítse.

Erre született meg válaszul az CSM létrehozásának kezdeményezése, ugyanis ez jogilag kifogásolhatatlan konstrukció. A klub létrehozását a Szabad Emberek Pártja kivételével minden frakció támogatta, és a sportklub egyfajta hidat jelentett a Dorin Florea és Claudiu Maior nevével fémjelzett városvezetés és az RMDSZ-frakció között. A kompromisszumok azonban a szövetség felső vezetése szerint túl messzire mentek, így a nyáron a Péter Ferenc vezette megyei szervezet átvette a marosvásárhelyi RMDSZ irányítását, és sokkal kevésbé hajlandó együttműködni a város vezetésével. 

Dorin Floreáról közismert, hogy számára a sport teljes mértékben közömbös, illetve az a sok évvel ezelőtt tett kijelentése is, hogy a pénz az ő golyóstollában található. Más szóval, csak az ő aláírásával utalhatnak ki bárkinek pénzt a városban, még akkor is, ha az a pénz meg van szavazva a város költségvetésében.

Márpedig a költségvetésbe belekerült a CSM támogatása, ennek az összegnek azonban csupán egy részét kapta meg a klub, amely így februártól tartozást tartozásra halmoz, késnek a sportolók és alkalmazottak fizetései, és szépen lassan érkeznek a büntetések is a ki nem fizetett illetékek miatt, és mert egyes volt sportolók bepanaszolták a szövetségeknél a klubot. Ebben a helyzetben történt meg az RMDSZ-frakcióban az említett váltás is, így Florea gyakorlatilag az általa kidolgozott költségvetés-kiegészítés megszavazásától tette függővé további összegek átutalását. Az RMDSZ szerint azonban a tervezet nem reális számokat tartalmazott, ezért olyan költségvetés-kiegészítést szavazott meg, amely nem teljesítette a polgármester elvárásait. Azonnal megjelent a reakció is, Dorin Florea többek között a sportklub működésének ellehetetlenítésével vádolta meg az RMDSZ-t, és továbbra sem hajlandó átutalni a szükséges összegeket. A frakció szerint azonban a kellő szintű támogatás benne van a költségvetésben, csak meg kellene azt a klubnak kapni.

A politikai csatározás pedig a Szabad Emberek Pártjának malmára hajtja a vizet, amely teljesen el szeretné törölni a sportot a városban. (Ők azt állítják, hogy ez nem igaz, hanem a versenysportnak magánpénzből kellene működnie. Ez a modell jelenleg Romániában nem működőképes, csak néhány ilyen klub létezik a gazdaságilag nagyon erős nagyvárosokban. Ha a városi vagy minisztériumi klubok nem lennének, minden sportágban két-három csapat maradna az országos bajnokságokban, több sportágban pedig egy sem.)

A bajnoki idény előtt a jövő évi választásokra készülő, a sportot csak eszköznek tekintő politikai erők csatározása oda vezetett, hogy a legtöbb felnőttcsapat indulása a bajnokságban kérdésessé vált, vagy éppen bizonyossá vált, hogy nem indulnak. Mások külső forrásból próbálják fenntartani túlélési szinten a tevékenységet, az ifjúsági csapatokat pedig a szülők hozzájárulásával próbálják tovább működtetni. Marosvásárhely sportja a második világháború óta talán a legsötétebb évada elé néz...