2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

RMGE Maros: nemet mondunk a piacok bezárására

   Az élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért működésük a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, hiszen a termelőknek ez az egyetlen megélhetési forrásuk. Éppen ezért a szervezet nemet mond az országos járványügyi operatív törzs november 5-i határozatára, miszerint bezárnák a zárt helyiségű élelmiszerpiacokat.

A járványügyi rendeletek betartása mellett a nyitott piacok ezután is működhetnek, ám még mindig kérdés, hogy mi lesz a többi termelő sorsa   Fotó: Facebook.com/Magyar Loránd


Ha bezárják a zárt piacokat, felvetődik a kérdés, hogy mit fognak tenni azok a termelők és kereskedők, akiknek eladási pontjaik vannak ezeken a helyeken, hogyan fogják majd eladni friss, szezonális termékeiket azok a termelők, akik már így is a csőd szélére sodródtak a vendéglátásban hozott korlátozások miatt? Ami ennél is több, ezeken a piacokon az árusok élelmiszer-biztonsági engedélyekkel is rendelkeznek. Minden ilyen termelő, kereskedő kénytelen lenne bezárni ezeket az értékesítési pontokat, ezzel megfosztva a lakosságot a friss, szezonális termékek szabad felvásárlásának lehetőségétől. Mindez a helyi termékek rovására megy, és csak az importtermékek bevásárlóközpontokban való árusítását segíti elő – kongatta meg a vészharangot a hét végén a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete, amely szerint ha nem lesz lehetőség a helyi termékeket biztonságos és törvényes körülmények között értékesíteni, akkor ez a feketekereskedelmet segíti elő.

A multik áruházait részesíti előnyben

A szervezet felvette a kapcsolatot a Romániai Mezőgazdasági Termelői Szövetségek Ligájával (LAPAR), közösen hívták fel a kormány figyelmét, hogy sürgősen tűzze újra napirendre ezt az intézkedést és büntesse meg azokat a felelős hivatalnokokat, piacfenntartókat, akik nem tartják be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedéseket, és a piacokat csak ott zárják be, ahol tényleges problémák és súlyos rendellenességek vannak.

 Az RMGE Maros felvette a kapcsolatot az RMDSZ parlamenti képviselőivel is, hogy segítséget kérjen a termelők védelmében. „Nem értünk egyet az élelmiszerpiacok bezárásával, akkor sem, ha csak a zárt térben működő piacokról van szó! A kormány ezzel kettős mércét alkalmaz, a romániai kistermelők kárára, előnyben részesítve az áruházláncokat, amelyek ugyan szintén zárt térben működnek, de továbbra is nyitva tarthatnak, és árusíthatnak olyan importgyümölcsöket, amelyek hónapokig is elállnak a boltok polcain!” – szólalt meg a kérdésben szombaton Magyar Loránd, a szövetség parlamenti képviselője. Az RMDSZ kéri, hogy a kormány vizsgálja felül az élelmiszerpiacok bezárásáról szóló határozatot, és inkább dolgozzon ki egy tiszta és átlátható rendszert az árusok és a vásárlók védelmében.

 Az államfő múlt csütörtöki bejelentésének és az azt követő kormányhatározatnak meg is lett a következménye: vasárnap óta országszerte tiltakoznak az eddig zárt piacokon árusító kistermelők. Néhány nagyvárosban az önkormányzat megígérte: az eddigi piacok közelében vagy forgalmasabb tereken biztosít értékesítési lehetőséget a termelőknek.


 „Rajtunk múlik a megoldás”

Meggondolatlannak, szakmailag helytelennek és a saját társadalma elleni merényletként értékelte az államelnök és a kormány döntését Fazakas Miklós. Az RMGE Maros elnöke a Népújság megkeresésére elmondta: nemcsak a termelőket, hanem a fogyasztókat is érinti ez a kérdés, ezért keresni kell azokat a csatornákat, amelyek révén „rövidre lehet zárni a kört”. Az ilyen hatósági intézkedések lebénítják az egész társadalmat, ezért nem szabad félni, hiszen „bennünk van a megoldás kulcsa” – véli az elnök, aki a félelem helyett az összefogást, együttműködést és a megoldás keresését javasolja mindenkinek. Az egyik ilyen lehetőség, ha mindenki helyi termékeket vásárol helyi termelőtől (legyen az közeli vagy távolabbi, de hazai). A szervezeti vezető felhívja a gazdatársadalom és a fogyasztók figyelmét, hogy érdemes odafigyelni a saját erőforrásokra, és egy közösségen belül is a helyi termék helyi értékesítésére kell törekedni, ami az adott helyzetben kiutat jelenthet. Fazakas ugyanakkor nevetségesnek tartja azt is, hogy az államfő súlyos hibáját a mezőgazdasági miniszter próbálta „finomítani”, minimalizálni a probléma súlyosságát, ahelyett hogy megoldási javaslatokkal állna a termelők elé.

 Kinyitnak a kispiacok

A múlt heti kormányhatározatnak némely téren pozitív hozadéka is van. Nyárádszeredában és Erdőszentgyörgyön engedélyt adtak az önkormányzatok a múlt hónapban bezárt hetipiacok megnyitására. Azonban egyelőre csak élelmiszer (zöldség, gyümölcs), valamint virág és gabona árusítható ezeken a helyeken, és továbbra sem engedélyezett a ruhanemű, az állatok vagy egyéb termékek értékesítése. Erdőszentgyörgyön október 27-én rendelték el a keddi hetipiac btezárását, a hétfőn kiadott engedély nyomán viszont ezen a héten már ismét benépesülhetett a helyi piac. Ezek működtetése eddig sem volt tilos, de a kispiacok bezárása miatt egyre több árus áramlott ide az elmúlt időszakban, nagy lett a zsúfoltság. Továbbá a járvány gyors terjedése nyomán az országos járványügyi operatív törzs az önkormányzatoknak azt ajánlotta, hogy a vírus terjedésének megfékezéséért zárják be a helyi piacokat, ezért került erre sor. Azonban az operatív törzs a múlt hétvégi kormányhatározat nyomán ismét engedélyezte a nyílt piacok működését – magyarázta megkeresésünkre Csibi Attila Zoltán polgármester. Erdőszentgyörgyön eddig sem volt magas a fertőzési arány, most is az egyes mutató alatt van, ezért helyi szinten helyesnek látták ismét megnyitni a piacot.

 Nyárádszeredában is ugyanilyen feltételek mellett nyitott meg az október 21-én bezárt szerdai hetipiac. „Későn reagált a kormány, de végre Bukarestben is észrevették a helyi igényeket” – nyilatkozta lapunknak a város elöljárója a kormányhatározat azon részére, amely a nyitott piacok működésére vonatkozik. Tóth Sándor elmondta: nem hatósági korlátozás, hanem az ide látogató tömeg miatt függesztették fel múlt hónapban a piaci kereskedést.

A polgármester ezúton is felhívja mindenkinek a figyelmét, hogy a vásártéren csak a nyárádszeredai önkormányzattól kapott termelési engedély birtokában lehet árulni. A tömbházak közötti napipiac továbbra is nyitva marad, így ott is vásárolható mindennap friss helyi élelmiszertermék – közölte a városvezető. 

Mindkét elöljáró felhívta a figyelmet arra, hogy az országos rendeletekkel bármikor ismét felfüggeszthetik a hetipiac működését, ugyanakkor a teremelőktől és vásárlóktól a járványügyi előírások betartását kérték.