2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hulladékfólia újrahasznosítása alapanyagként, valamint csempét helyettesítő díszburkolat készítése glettszerű anyagból – e két tevékenységre szakosodott, magyarországi tulajdonban lévő céget adminisztrál a Backamadarason élő Damó Zsolt.


Hulladékfólia újrahasznosítása alapanyagként, valamint csempét helyettesítő díszburkolat készítése glettszerű anyagból – e két tevékenységre szakosodott, magyarországi tulajdonban lévő céget adminisztrál a Backamadarason élő Damó Zsolt.

A vállalkozó családjával három éve költözött Backa-madarasra és ott megvásárolt egy négyszáz négyzetméteres régi istállót. Egyelőre a hulladékfólia begyűjtésére, annak feldolgozására és alapanyagként való újrahasznosításának az értékesítési részét bonyolítja, ám amennyiben nyertes lesz az uniós pályázat, amellyel próbálkoznak, a hulladék feldolgozása Backa-madarason történik majd, a válogatáshoz pedig szükség lesz helyi munkaerőre. Damó Zsolt elmondta, az újrahasznosításból származó alapanyagot fóliagyáraknak adják el, azok szemeteszsákokként, valamint építkezésben betonalapozásnál használt takarófóliaként értékesíthetik.

Egyre népszerűbb a különleges díszburkolat

A még Magyarországon is újdonságnak számító, különleges, glettszerű anyagból készülő díszburkolat iránt mind Backamadarason és környékén, mind Marosvásárhelyen nagy már a kereslet – tudtuk meg Damó Zsolttól.

– Az úgymond dekoratív glettezést júliusban kezdtük el. Egy olyan különleges, glettszerű anyaggal dolgozunk, ami helyettesíti a padlócsempét. Bármiféle járófelületet, járdákat, lépcsőket, teraszokat, kerítéseket, oszlopokat, házak oldalát beburkoljuk ezzel. Bármilyen színt, mintát választhat a megrendelő, és a technika fő előnye, hogy gyorsabban kivitelezhető és olcsóbb is a csempelerakásnál, ugyanakkor a lakásban nem annyira hideg, mint a csempézett felület. De például ha nem tetszik a már meglévő csempe vagy töredezett, nem kell felszedni, hanem kiegyenlítjük a mélyedéseket és ezután kerül rá a minta. Készítettünk már téglamintát, kőutánzatszerű mintát – ismertette a kínálatot az adminisztrátor. Annak ellenére, hogy a dekoratív díszburkolat újdonságnak számít mind az alkalmazott technika, mind a használt anyag szempontjából igen nagy a kereslet iránta, csak Backamadarason már több mint tizenöt háznál dolgoztak. Vásárhelyről és a környékről is számos megrendelésük volt és már tavaszra is van jó néhány felvállalt munka – újságolta a jó hírt Damó Zsolt.