2021. szeptember 16., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ülésezett a marosvásárhelyi tanács

A szeptember 27-i önkormányzati választások előtt nagy valószínűséggel nem lesz újabb tanácsülés, a keddin a képviselők mondhatni elbúcsúztak, megköszönve egymásnak és a hivatali alkalmazottaknak a segítséget. Ezt megelőzően azonban Csiki Zsolt, az RMDSZ-frakció vezetője felrótta Marosvásárhely polgármesterének, egyrészt hogy általában, de ezen a mandátuma alatti utolsó ülésen sem vett részt, miközben arról álmodik, hogy megyei tanácselnök lesz, másrészt hogy a testület által elfogadott határozatokat nem hajtja végre. Példaként: a marosvásárhelyi iskoláknak tanszerre, fertőtlenítőszerekre és védőmaszkokra a legutóbbi tanácsülésen jóváhagyott 2,8 millió lejből a tanintézetek egy lejt sem láttak, a tömegszállításra jóváhagyott összegeket sem utalták át teljes mértékben. Csiki Zsolt közölte, a nemrég elhunyt Benedek István orvosprofesszor családja ragaszkodik ahhoz, hogy ne a jelenlegi polgármester mandátuma alatt avassák post mortem díszpolgárrá dr. Benedek István volt önkormányzati képviselőt és RMDSZ-politikust, tekintve a városvezető „botrányos viselkedését”.

Hangsúlyozta, a református egyházzal való ingatlancseréről szóló, napirendre tűzött határozattervezetben olyan jogi hibákat hagytak, ami, ha elfogadják, olyan helyzetet idézett volna elő, mint a katolikus líceum esetében történt. „Az RMDSZ ezért jogászokkal való tanácskozás után új tervezetet iktat be az ingatlancsere ügyében” – nyilatkozta a frakcióvezető. A Népújságnak elmondta, a tervezetet a napokban iktatják, de nagy valószínűséggel a következő tanács elé kerül megvitatásra.

És legvégül Csiki Zsolt kijelentette, a napirenden lévő 60 tervezetből csupán azt a 16-ot szavazzák meg, amelyek városrendezési tervekre vonatkoznak. Teszik ezt a beruházók iránti tiszteletből – mondta. 

A szóban forgó tervezetek megszavazását követően az RMDSZ-frakció tagjai visszavonultak, kvórum hiányában pedig Papuc Sergiu ülésvezetőnek be kellett zárnia a gyűlést.