2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Annak ellenére, hogy a legtöbb macskabetegség az emberre nem jelent veszélyt, a szakemberek a szűrővizsgála- tok, vírustesztek elvégzését tanácsolják, főleg a talált cicák esetében, ugyanakkor megelőzésként a védőoltásokat és az ivartalanítást javasolják. A cicáknál azonosítható betegségekről a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjével, dr. Pálosi Csabával beszélgettünk.

A macskaleucosis és a herpeszvírus okozta felső légúti megbetegedés ismertetését ezúttal a vírusos immunhiányos betegséggel (macska-AIDS), a macskák fertőző hashártyagyulladásával folytatjuk.

Macska-AIDS

– A macska-AIDS és az emberi HIV-fertőzés között van-e hasonlóság?

– A macskák vírusos immunhiányos betegsége veszélyes és gyógyíthatatlan megbetegedés. A fertőzött macskák testváladékaikkal adják át a fertőzést. A macska-AIDS elnevezés az emberi HIV-fertőzés hasonló immunhiányos tüneteiről kapta a nevét, de a kórokozó csak macskafélékre veszélyes.

– Milyen tünetek jellemzik?

– A vírusfertőzés magas lázzal, levertséggel, étvágytalansággal, ennélfogva fogyással jár. Az általános védekezőképesség csökkenése miatt másodlagos fertőzések alakulnak ki, melyek változatos tüneteket okozhatnak. Jellemző a szájüregi fekélyes gyulladás kialakulása, gyakori a tüdőgyulladás és bőrfertőzés kialakulása, de idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak.

– Megelőzhető-e a betegség?

– Vérvizsgálattal egyértelműen diagnosztizálható a betegség. Sajnos, a betegség megelőzésére nincs forgalomban védőoltás, így az egyetlen, amit a felelősségteljes gazda tehet, hogy a kijáró és más macskákkal találkozó állatot ivartalanítja, hogy kisebb legyen a fertőződés esélye. A betegség kezelésére is csak tüneti kezelést (pl. immunerősítő készítményekkel, a társfertőzések kezelésével) alkalmaznak, és fontos, hogy a fertőzött macskákat elkülönítsék társaiktól.


Fertőző hashártyagyulladás

– Gyógyítható-e a macskák fertőző hashártyagyulladása?

– A macskák fertőző hashártyagyulladását vírus okozza, melyet a fertőzött macskák testváladékaikkal adhatnak tovább, de a méhen keresztüli fertőzés sem ritka, sajnos a betegség gyógyíthatatlan. 

– Milyen tünetekről lehet felismerni a betegséget?

– A betegség leggyakoribb formájában has- és/vagy mellhártyagyulladás okozta hasűri és/vagy mellűri gyulladásos folyadékfelhalmozódás okozza a tüneteket, de létezik száraz forma is, amikor a testüregekben nincs folyadékfelhalmozódás. A vírusfertőzésre jellemző a tartós vagy visszatérő láz, levertség, étvágytalanság, megnagyobbodott hastérfogat, fogyás, hasi fájdalom. A belső szervekben gyulladásos gócok alakulhatnak ki, gyakran hasnyálmirigy-gyulladást okozva, de kialakulhat vese- és májelégtelenség is. Mellhártyagyulladás esetén a nehézlégzés a jellemző, de előfordulhatnak idegrendszeri tünetek, szemproblémák.

– Milyen vizsgálatokkal mutatható ki a vírus?

– A tünetek és a rutinvizsgálat alapján sokszor kiegészítő vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózishoz. A testüregben jellemző folyadékfelhalmozódást röntgen- és hasi ultrahangvizsgálattal lehet kimutatni. A kórokozó kimutatása vérvizsgálattal vagy a testűri folyadékminta alapján lehetséges.

– Megelőzhető-e a megbetegedés?

– A legfontosabb a megelőzés, hiszen a  megbetegedett állatokat sokszor még tünetileg sem tudjuk kezelni. Interferonos kezelés jöhet szóba, és különböző immunerősítők, de ez nagyon költséges, és nem 100%-os a gyógyulás. Létezik egy orrba csepegtethető vakcina, de nálunk az országban nincs forgalomban, éppen ezért a megelőzés a kóbor és gazdátlan macskák számának radikális csökkentésével (ivartalanítás) lehetséges. 
Kapcsolódó cikkek: