2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Átalakulóban a kulturális élet Szászrégenben

Új koncepcióban szervezték meg július 22. és 24. között az egykori városnapokat, immár új címmel, Szeressük Régent éjjel-nappal fesztiválként (Love Reghin Day and Night festival) a Kerekerdőben, amelyet sokévi elhanyagoltság után újra közösségi térként vettek használatba. Mindemellett az elmúlt időszakban, az előző évek tapasztalatától eltérően, fiatalos lendületű utcai táncvillámcsődület, gasztronómiai rendezvény is volt. Az átalakulóban levő kulturális életről Márk Endre polgármesterrel beszélgettünk. 

– Mi az oka annak, hogy új irányt vett Szászrégenben a művelődési élet?

– Amint sokan tapasztalták városunkban az utóbbi időszakban, a világjárvány előtt a kulturális tömegrendezvények színvonala igen lecsökkent. Ahogy a pandémia lehetővé tette, igyekeztünk javítani rajta olyan nagyvárosi ízű rendezvényekkel, amelyekkel elsősorban a fiatalokat szólítottuk meg, a fiatal családosokat is „kicsaltuk” a Kerekerdőbe, amely remek természetes környezete a fesztiváloknak, nagyobb rendezvényeknek. Tavaly amolyan kísérletként szerveztük meg az első városnapokat itt, fesztivál jelleget adtunk neki, ezért is nem városnapként emlegettük. Szeressük Régent éjjel-nappal fesztivállá kereszteltük el, jelezve, hogy elsősorban az itthon vakációzó fiatalokat céloztuk meg, azokat, akiket eddig egyetlen rendezvény sem szólított meg. Sikerült is, a fiatalok belátták, hogy nem kell elutazniuk Vibe-ra, Electric Castle fesztiválra, itthon is tudnak szórakozni. Az sem mellékes, hogy saját erőből, helyi szervezőkkel, jóval olcsóbban rendeztük meg a városnapot, mint az előző években. A színpadi technikával idén is az Electric Castle-hoz hasonló hangulatot teremtettünk. Az önkormányzat fizette a meghívottakat, garantálta a közbiztonságot, ezért a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a szülők sokkal könnyebben elengedik a kiskorúakat ide. Ez is növelte a rendezvény népszerűségét. A vakáció idején, szombatonként a fiataloknak ugyanitt koktélpartikat szervezünk. 

De hogy ne csak a városnapokat említsem, korábban munkatársaim utcai gasztronómiai fesztivált szerveztek, aminek a népszerűsége, sikere megerősített abban, hogy hangsúlyosabban meg kell szólítanunk a fiatalokat. Ilyen volt tavaly a város központjában rendezett esztétikus, szép karácsonyi vásár és az idei húsvéti, amelyekbe bevontuk a szászrégeni óvodásokat, iskolásokat, akik télen karácsonyfát, nyáron húsvéti fát (bokrot) díszítettek. Volt táncvillámcsődület (flashmob), ifjúsági sportnap is, a főteret is kihasználtuk a kulturális rendezvényekre. S ha már a sportnál tartunk, megemlítem, hogy új rendezvénysorozatot indítunk az idén augusztus 8–13. között, az önkormányzattal partnerségben szervezik meg az országos ultramaraton versenyt a stadionban és az Ifjúsági parkban, aminek, remélem, több évig a házigazdái lehetünk. 

Fotó: Szászrégeni Polgármesteri Hivatal


– Milyen rendezvényeket szánnak az idősebb nemzedék képviselőinek?

– Természetesen róluk sem feledkezünk meg. Számukra szeptemberben szeretnénk a koruknak, ízlésüknek megfelelő egynapos rendezvényt szervezni a Kerekerdőben. Itt inkább a népzene, a népművészet kerül előtérbe. 

– Többször írtunk arról, hogy az önkormányzat a Kerekerdőt – a szászrégeniek hagyományos majálisozó helyét – szabadidőközponttá alakítja át. Erre volt egy terv is. Az átalakítást elkezdték, majd leálltak vele. Mi a helyzet az egykori tervvel?

– A tervet még Nagy András polgármester kezdeményezte. Kivitelezésére 850.000 lej támogatást nyert a város a Környezetvédelmi Alaptól (AFM). A polgármesterváltás után Maria Precup nem folytatta a munkát, ami addig készült, benőtte a gaz. 12 év után kellett lekaszálni, kitakarítani a mezőt. Ami a terv végrehajtását illeti, két lehetőség van. Az egyik, hogy lemond a helyi tanács a korábbiról, aminek az értéke mintegy 7,5 millió lej, és visszafizetjük az alapnak a 850.000 lejt, amit átutaltak. A másik, hogy elkészül a felújított projekt, amelynek értéke 2,5 millió lej. Ennyit azonban a polgármesteri hivatal önerőből nem tud adni. A helyi tanács kell eldöntse, hogy mit szeretne a Kerekerdőben, majd azután beszélhetünk arról, hogy miként. 

– A polgármesteri hivatalhoz tartozik az Eugen Nicoară művelődési otthon is, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, de a visszajelzések azt igazolják, hogy főleg a járvány után megcsappant az érdeklődők száma. Mit lehet tenni, hogy fellendüljön az intézmény által szervezett művelődési élet?

– Három kulturális intézmény tartozik hozzánk. A néprajzi múzeum, a városi könyvtár és a művelődési otthon, ahol voltak események, de igen szűk réteget szólítottak meg, legalábbis a látogatottságból ítélve. Fábián Andrásnak köszönhetően sikerült fenntartani a színjátszó mozgalmat. A rendezvényeket illetően azt vezettük be, hogy minden hónap végén bekérjük a következő hónap eseményeinek tervét. Ez egy kicsit fellendítette a kulturális életet, ugyanis egyfajta egészséges versengés alakult ki. Az más kérdés, hogy van-e igény az ilyen jellegű rendezvényekre. És lehet gondolkodni rajta, hogy miként tegyük vonzóbbá ezeket. 

– Átalakítják az egykori Patria mozi épületét, ahol szintén egyfajta kulturális központ lesz. Az elmondottak tükrében szükség van még egy ilyen intézményre?

– Elsősorban egy üres, kihasználatlan központi épületet mentünk meg, amint korábban is elmondtuk, nem a város finanszírozza a felújítását. A nem megfelelő megvalósíthatósági tanulmány miatt elhúzódik a műszaki terv, és így a kivitelezés is. Már kiválasztottuk a munkát elvégző céget, amelynek Szebenben, Temesváron is voltak hasonló megbízásai, így nem lesz gond számukra átalakítani az épületet. Várhatóan szeptember elején nekifognak. A terv szerint egy előadóterem, képzőművészeti kiállítótér, egy kisebb terem és a homlokzaton egy bérbe adható helyiség lesz, amelynek célja hozzájárulni a fenntartási költségekhez. Reméljük, hogy meg tudjuk tölteni tartalommal az épületet. Számítunk a pedagógusok, tanárok munkájára is, hiszen jó lenne, ha már óvodáskortól ránevelnék a fiatalokat, hogy az online világ mellett igényeljék a valós kulturális kínálatot is. Igyekszünk tartani a lépést korunk kihívásaival, de nem csak nekünk kell lépnünk ilyen irányba. 

 Fotó: Nagy Tibor