2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A reggeli készülődés perceiben vettem szemügyre augusztus 26-án, szombaton reggel, ahogy kinyitottak, majd benépesültek az Egészségforgatag sátrai a Ligetben, és az első, óvatosan érdeklődő kisgyermekes szülők és idősebb felnőttek is megjelentek. 


A reggeli készülődés perceiben vettem szemügyre augusztus 26-án, szombaton reggel, ahogy kinyitottak, majd benépesültek az Egészségforgatag sátrai a Ligetben, és az első, óvatosan érdeklődő kisgyermekes szülők és idősebb felnőttek is megjelentek. Az idő még alkalmas volt áttekinteni azt a bűvös kört, amelyet hét sátor alkotott, s amelyekben kedves, fiatal szakemberek, orvosok és terapeuták adtak tanácsokat az érdeklődőknek. 
Az egészséges életmódról információdömpinget hallunk manapság, tanácsokat és tiltásokat, amelyek egy idő után megdőlnek, érvénytelennek bizonyulnak, mások sohasem veszítik el örökzöld jellegüket. Bár jól ismerjük ezeket a tanácsokat, néha mégis hajlamosak vagyunk áthágni őket: az egészségünkre ártalmas ételeket fogyasztani, és a mozgás, esti séta, egy jó könyv olvasása helyett odatapadni a televízió képernyőjére azzal a hamis tudattal, hogy pihenünk. 
Hogy mire kellene gyermekeink, unokáink és a magunk életében fokozottabban odafigyelni? Milyen szűrővizsgálatok szükségesek a betegségek megelőzésére? Hogyan lehet kiválasztani a hiteles forrásokat? Kitől kérhetjük azokat a tanácsokat, amelyek személyre szabottan segíthetnek egészségünk megőrzésében, az egészséges életmód szabályainak betartásában?
 
Richter-patika
Ebben nyújtott eligazítást a Vásárhelyi Forgatag sokféle programja között az Egészségforgatag, amelynek fő támogatója az idén is a Gedeon Richter Románia volt. A marosvásárhelyi gyógyszercég forgatagi Richter „patikájában” három szakember – Fodor Margit, Kovács Emese és Karin Pop – felügyeletével gyógyszertári jelenetek kifestésén ügyködtek az óvodások és kisiskolások. Legsikeresebb alkotásaikat kiállították, s a többi sátornál is jól szereplő társaikkal együtt ajándékot kaptak: karkötőt, napellenzőt, noteszt, a szülők, nagyszülők pedig a Richter-patikákban kedvezményt biztosító kártyát és a gyógyszercég elegáns kivitelezésű ingyenes időszakos kiadványát, a Richter Vitát, amelyben az emberi testről, a betegségekről sok hasznos információ olvasható. 
Zayzon Zsuzsanna, a cég közkapcsolatokért felelős menedzsere segített belépni a Richter kutatólaboratóriumába a 3D (háromdimenziós) virtuális valóság szemüveg segítségével, s közben megerősítette a Richter által kifejlesztett eredeti, új molekula, a cariprazine sikerét, amihez a vásárhelyi egység kutatói is hozzájárultak. Az új gyógyszer az úgynevezett negatív tünetes szkizofrén betegek kezelésére alkalmas. Forgalomba hozatalát az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyezték, pozitívan véleményezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és az Európai Bizottság is kiadta a forgalomba hozatali engedélyt.
 
Táplálkozási és diabétesz-tanácsadás 
Középkorú és idősebb emberek álltak már kora reggel sorba dr. Felvinczi Katalin táplálkozási szaktanácsadó, diabetológus szakorvos sátra előtt, ahol a vércukorszint, a testtömegindex, az össz-zsír arány és más mutatók megállapítását követően a doktornő megfontolt, hasznos tanácsokkal látta el a hozzá fordulókat. Érdeklődésemre elmondta, hogy láthatóan az idősebb korosztály részéről nagyobb az érdeklődés, továbbá hogy talált kiugróan magas vércukorszintet is a megvizsgált személyeknél. A közismert szakember, dr. Szabó Mónika tanítványának tartja magát, és a Tudor negyedbeli (1918. December 1. út 76/3. szám alatti) Noe Psihocenter rendelőben dolgozik, ahol csütörtök délutánonként táplálkozási tanácsokat ad gyermekeknek és felnőtteknek. Sátrában a Mi kerüljön a tányérba? interaktív játékra nyílt lehetőség. 
 
Bőrünk egészsége 
Ahogy már megszoktuk az előző Forgatagok során, dr. Gáspár Réka bőrgyógyász szakorvos az idén is jelen volt az Egészségforgatagon, és szombaton délben előadást tartott a tudatos napozásról. Kérdésünkre a doktornő elmondta, hogy a legtöbben anyajeggyel kapcsolatos véleményt kértek, emellett diagnosztizált ekcémás kiütéseket, gombásodást, tanácsot adott rosaceás (az arcbőrön kitágult erek okozta piros foltok) személyeknek. Elmondta, hogyan kell figyelni az anyajegyekre, milyen gyanús jelek alapján kell bőrgyógyászhoz fordulni. Az idősebbeket pedig arra intette, hogy a nap káros hatása okozta anyajegyek, napfoltok, öregségi szemölcsök megjelenése ellen fényvédő kenőcsöket használjanak. A sátorban a tudatos napozással kapcsolatos interaktív játékban vehettek részt kicsik és nagyok.
 
Tüdőbetegségek – korai felismerés 
A tüdő funkciójának vizsgálatára nyílt lehetőség dr. Sárossy Krisztina tüdőgyógyász szakorvos sátrában. A Dora Medicals rendelőintézet fiatal orvosnője spirométerrel mérte a tüdő kapacitását, működését. A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) abból áll, hogy nagy lélegzetet véve bele kell fújni a készülékbe, majd a kijelzőn megjelenő mutatókból fel lehet becsülni a tüdő állapotát, és következtetni lehet egy sor elváltozásra, mint például a hörgők szűkülete, a légzőizmok állapota, ami lehetővé teszi, hogy korai szakaszban felfedezzék az asztmát vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegséget. Magam is kipróbáltam volna, de szombaton reggel éppen egyik sátorból egy másikba költöztek, mivel a rendkívül érzékeny műszer valamilyen okból nem működött. Sárossy doktornő elmondta, hogy az első nap meg is lepődött az érdeklődők számától, és arra számított, hogy szombaton, ami munkaszüneti nap, még többen jelentkeznek állapotfelmérésre. 
 
Szemészeti szűrővizsgálat 
Az első perctől kezdve megállás nélkül dolgoztak – mondta dr. Szatmári Judit, a Dora Opticris szemész szakorvosa, aki munkahelyén elsősorban a gyermekeket látja el. Az Egészségforgatag első napján főleg öt–hét év közöttieket, de felnőtteket is megvizsgált. 
Az iskolakezdés előtt nagyon aktuális egy szemészeti szűrővizsgálat, hogy a látási hibákat minél hamarabb felderítsék, mondta, majd hozzátette: a megvizsgált gyermekek többsége nem járt még szemorvosnál, és volt közöttük olyan problémás eset is, amiről nem tudtak a szülők. Számukra alapos kivizsgálást javasoltak. Az idősebb nemzedék képviselői sem kerülték el a „tisztánlátás” sátrát, attól a kíváncsiságtól vezérelve, hogy dioptriájuk romlott-e vagy sem. 
 
Szenzomotoros tréning 
A MediKids gyermekgyógyászati központ sátra előtt érdekes feladatot kaptak a bátrabb gyermekek: kézzel kitapogatott formát kellett a meztelen lábfejükkel felismerjenek, a kisebbeket pedig a kagyló alakú eszközben billenőztették, forgatták. A sátorban Vásárhelyi Enikő mesterképzett gyógypedagógus, szenzomotoros terapeuta épp egy kisbabát vizsgált. Mint elmondta, a megyei kórház koraszülöttosztályán is dolgozik önkéntesként. Munkahelyén, a Marosszentgyörgyön működő központban (Malomrét – Râtul Morii utca 27. sz. ) neuro-szenzomotoros komplex vizsgálatot végeznek azoknál a gyermekeknél – három hónapostól 11 éves korig –, akiknek a viselkedése, mozgása, értelmi, szociális teljesítménye eltér a velük egykorúakétól. A szűrés során az idegrendszer érettségét, az izomtónust, a nagy- és finom mozgásokat, a kognitív képességeket, a nyelvi készségeket, a figyelmet, a térbeli tájékozódást, a ritmuskészséget mérik fel, továbbá szemészeti és audiológiai szűrővizsgálatot is végeznek.
Az öt éven felüli gyermekeknél az iskolaérettséghez szükséges képességeket mérik (az idegrendszer érettségét, a nagy- és finom mozgásokat, a térbeli tájékozódást, a ritmuskészséget).
Ha a vizsgálatokból az éretlenség derül ki, az idegrendszer érettségét segítő intenzív terápiás gyakorlatokra tanítják meg a szülőket, illetve a csoportos terápián való részvételt biztosítják. A TSMT módszer fejleszti az egyensúlyzavaros, tartáshibás, eltérő izomtónusú, a nehezen kezelhető, figyelemzavaros, alvászavaros, hiperaktív, autista, ügyetlen gyermekek mozgását, a nyelvi készségek fejlődését – tette hozzá. 
 
Játékos lábgyógytorna
Az Osteopharm Kft. sátra előtt a lábtornaszőnyegen játékos lábgyógytornára volt alkalmuk a gyermekeknek, akik ügyes és gyors munkájukért labdát kaptak ajándékba.
– Az a célunk, hogy minél alaposabban tájékoztassuk a szülőket és nagyszülőket azokról a rendellenességekről, mint például a lúdtalp, a rossz tartás, a gyermek- és serdülőkori gerincferdülés – amelyek felnőttkorra komoly mozgásszervi elváltozásokat és tartós fájdalmat okozhatnak. Ezt kellene megelőzni fokozott odafigyeléssel és a személyre szabott korrekciós eszközökkel – mondta Olasz Szilárd ortopéd műszerész és Lőrincz Ferenc terapeuta. A cég nyújtotta lehetőségekről, az elváltozásokról színes szórólap is készült, amelyet átadnak a hozzájuk látogatóknak. 
– Vannak szülők, nagyszülők, akik ilyen alkalmakkor újra eljönnek, megállapítjuk a gyermeknél a problémát, de sajnos nem látjuk viszont őket a szakrendelőben, ahol segíteni tudnánk. Úgy érezzük, hogy a felnőttek zöme túlságosan terhelt, és nem szánnak időt arra, hogy a személyre szabott gyógyászati segédeszközöket (talpbetét, korzett) gyermekeik számára megrendeljék. 
 
A hátitáska súlya
Az Ortoprofil gyógyászati segédeszközöket gyártó cég sátrában Banga Tímea és Náznán Loránd elmondta, hogy ortopédiai szaktanácsadást nyújtottak az érdeklődőknek, bemutatták a különböző terápiákat, beszéltek a helyes testtartásról az iskolapadban, ötleteket adtak a szabadidő aktív kihasználására. Örömmel tapasztal- ták, hogy a sátornál megforduló gyermekek nagy többsége sportol, sporttáncra, balettre jár. 
Mivel pár nap múlva megkezdődik a tanév, elmondták a szülőknek: a hátitáska súlya nem lenne szabad meghaladja a gyermek testsúlyának a tíz százalékát, és figyelembe kell venni a gyermek testfelépítését és a távolságot, amit meg kell tennie az iskoláig. Közvetítették a cég gyógytornászainak véleményét, miszerint nem elsősorban a táska súlya idézi elő a gerincferdülést. Ennél nagyobb megterhelést jelent több órát ülni az iskolapadban – nyilatkozta Szilágyi Zsolt gyógytornász. 
Az Ortoprofil sátránál a felnőttek számára is nyújtottak szaktanácsadást, bemutatták az ortopédiai segédeszközöket, ismertették, hogyan kell kiválasztani a megfelelőt, mit kell tudni a viseléséről. Az egyik fő látványosság egy korzett volt, amelyen a cég dolgozóinak az aláírása szerepelt. 
Aki fontosnak tartotta a saját, gyermekei, unokái egészségét, reggeltől délutánig eltölthette az időt az egészségsarokban, ahonnan ismert és kevésbé ismert, megnyugtató vagy a szakorvos felkeresésére sarkalló információkkal, ajándékokkal, kedves, figyelmes szakemberek emlékével távozhatott. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató