2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezésében szerdán került sor a RO-HYDROHUB – a hidrogén mint alternatív energiaforrás (videó)konferenciára. Az eseménynek a Victoria palota adott otthont, azonban egy online platformon is közvetítették, és ezáltal több mint 70-en követték.

„Elsőként vetettük fel ezt a témát Romániában, egy szervezett esemény keretében, amelyen a döntéshozás minden szintje képviseltette magát. Sikerült az összes érdekelt felet egy asztalhoz ültetni országos szintű megbeszélésre az ebben a folyamatban való részvételről, azonosítva a valódi lehetőségeket és a siker esélyeit. A Fenntartható Fejlődés Főosztály a katalizátor szerepét szeretné vállalni ezen az innovatív területen is, amely hozzáadott értéket teremthet” – nyilatkozta Borbély László.


A videókonferencia célja a hidrogén által kínált lehetőségek feltárása volt egy környezetbarát energiaágazat fejlesztése érdekében. Pontosabban, ennek a kezdeményezésnek a célja a kutatás felgyorsítása ezen a területen, és az intézményi keret fejlesztése a hidrogén széles körű felhasználásával kapcsolatos beruházások és alkalmazások ösztönzése céljából.

A megbeszélésen részt vettek iparági szakemberek, kutatók és a legmagasabb szintű döntéshozók. A felszólalók között volt:

• Monica Anisie oktatási és kutatási miniszter;

• Marcel Boloş, az európai alapokért felelős miniszter;

• Antonel Tănase, a kormány főtitkára;

• Iulian Iancu, az ipari és szolgáltatási parlamenti bizottság elnöke;

• a tudományos élet, a kutatás és az ipar kiemelkedő képviselői

A megbeszélésen a hidrogén és az új energetikai technológiák romániai hálózati központjának fejlesztésére összpontosítottak, amelyet nemrégiben hoztak létre a kormány által elfogadott memorandum alapján, és amely a versenyképesség pólusa lehetne a hidrogén értékesítésével kapcsolatos kutatás-fejlesztés-innováció szempontjából. Ez volt az előfeltétele az érdekelt szegmens képviselőiből álló munkacsoport létrehozásának, az említett kutatási terület fejlesztése érdekében.

„Európa a változó világban az éghajlati semlegességre való áttérés felé halad. A koronavírus-járvány nem állította le a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló európai törekvéseket. A hidrogén alkalmazásával kapcsolatban érdekes információ: az EU célja, hogy 2030-ra a hidrogénhajtású járművek száma meghaladja a 2,6 milliót. A társadalmi-gazdasági újjáépítés valószínűleg figyelembe veszi majd a környezetre gyakorolt hatást. Romániának fontos szereplővé kell válnia, és ki kell aknáznia az ezen a téren rejlő lehetőségeket” – összegezte az államtanácsos

A Fenntartható Fejlődés Főosztály által szervezett esemény partnerei voltak: 

• az Európai Alapok Minisztériuma 

• az országos kriogenikus és izotópos technológiák kutató-fejlesztő intézete – ICSI Râmnicu Vâlcea 

• a bukaresti Politehnica Egyetem 

• a Romániai Hidrogénenergiáért Egyesület