2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A gyermek habitusában több stációt különböztetünk meg: az anyaméh, a szülői otthon, az óvoda, az iskola… Mindenik egy csodával ér fel a gyermek számára.     Ilyen Csodavilág a marosvásárhelyi óvoda és napközi a Tudor lakónegyedben. Az intézmény fémjelzése figyelemfelkeltő, és arra következtethetünk, hogy ott a lakók nem akármilyen események részesei.A gyermek habitusában több stációt különböztetünk meg: az anyaméh, a szülői otthon, az óvoda, az iskola… Mindenik egy csodával ér fel a gyermek számára.    
Ilyen Csodavilág a marosvásárhelyi óvoda és napközi a Tudor lakónegyedben. Az intézmény fémjelzése figyelemfelkeltő, és arra következtethetünk, hogy ott a lakók nem akármilyen események részesei.
Barabás Réka és Albert Zsóka óvónő huszonhét Csodavilág-lakóval és közülük kilenc, úgynevezett előkészítő csoportossal énekelte, táncolta, szavalta, mesélte, egy picit mintha sajnálta volna, és sírásra görbült szájjal búcsúzott a 2010/2011-es tanévtől és a végzős “csodabogaraktól”. Fărcaş Maria-Rodica igazgató-óvónő lelkes támogatója a két óvónő munkájának, no meg Törzsök Zsuzsi, a Maros Művészegyüttes táncosa, aki a néptáncot ropta.
    A kilenc nagy ovis batyuval a vállán búcsúzott a Csodavilágtól, hogy majd egy pár hét múlva betűvilág, azaz az iskola  világába lépjen. Jól indítottak a szülők, jól dobbantott Barabás Réka és  Albert Zsóka. Több év munkája jelzett vissza a búcsúkoncerten. A dramatizált mese üzenetét asszimilálták a végzősök: a legjobb unaloműző a munka, amely nemesít és boldoggá tesz, és a játék helyét fokozatosan elfoglaló tanulás. Ezek a végzősök ősszel betűvilág új lakói lesznek valamelyik vásárhelyi iskolában. Bárkit szeretnék az osztályomban tanítványként, mert a batyu tele van derűvel, tudással, tudásvággyal és sok-sok kíváncsisággal. Köszönet a két óvónőnek, mert lelkes munkájuk árán  a Csodavilág óvoda tudást és boldogságforrást jelentett minden lakója számára. Rövidesen egy újabb stáció következik: a betűvilág. Az áthajlás megtörtént, a többi a tanítók, a gyerekek és a szülők  közös feladata, mert… „Betűvár kincses kamrájában/Betűkincs hever garmadában./Egy nagy bajuszos betű őrzi,/Kicsi komám, azt kell legyőzni!” Sok sikert!
Babos Ibolya