2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elküldte nevezését a női labdarúgó 2. ligába a marosvásárhelyi CSM csapata. A pontvadászat elvileg szeptember közepén indulna, a csapatot irányító Székes Károly szerint azonban fennáll a veszély, hogy az idén egyáltalán ne lépjenek pályára a női focisták.

A marosvásárhelyi női labdarúgócsapat alig tíz éve még országos bajnokságot nyert, és utána is jelentős erőt képviselt a belföldi mezőnyben, évekig a legfőbb riválisa volt a mások által csak megálmodott forrásokkal rendelkező kolozsvári Olimpiának, amely a romániai női labdarúgást tíz éve uralja. Székes Károly csapatának így is sikerült elhódítania három éve a kupát a kolozsváriaktól. Ez a győzelem volt azonban a csapat szétesésének kezdete. Egyrészt a csődbe ment ASA-t a CSM váltotta, amelynek alulról kellett kezdenie. Ez a legjobb játékosok távozásával is járt. Ráadásul a CSM egy év után pénz nélkül maradt, így a megmaradtak közül is sokan sorra távoztak. A fiatalok és a gyerekek maradtak, velük próbálják megkezdeni az új bajnoki idényt – mondta el az edző –, ha lesz egyáltalán bajnoki idény.

Pillanatnyilag ugyanis úgy tűnik, hogy koronavírusteszt nélkül nem lehet játszani, márpedig szinte nincs olyan csapat az egész mezőnyben, amelynek lenne egy-egy mérkőzés előtt 10 ezer leje tesztelésre.

Ha szeptember közepén beütemezik a csapatot, a klubnak egészen biztosan nem lesz pénze kifizetni a teszteket – mondta el Székes Károly, aki szerint nemcsak a 2. ligában nincs egyetlen olyan csapat sem, amely erre képes lenne, de az 1. ligában is csak 2-3 klubnak lenne erre pénze. Ezért szerinte igencsak kérdéses, hogy lesznek-e az ősszel a női bajnokságban mérkőzések. 

Rengeteg tehetséges fiatal lány lenne, akikből idővel jó csapatot lehetne kialakítani, de úgy, hogy senki semmivel nem támogatja a női labdarúgást – ráadásul a jelenlegi járványügyi helyzetben – az egész kilátástalannak tűnik.