2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön délután Marosvásárhelyen lép fel a Sárik Péter Trió

A magyarországi 2020-as „Az év jazzalbumát”, a Fonogram díjas Bartók-lemezét hozza erdélyi turnéjának keretében Marosvásárhelyre a Sárik Péter Trió. A ma, június 2-án délután 6 órakor a Sörház utcai Jazz&Blues Clubban kezdődő koncerten bemutatandó, X Bartók című, a legendás zeneszerző műveinek feldolgozásait tartalmazó anyaggal kapcsolatosan Sárik Péter az alábbiakat írta: 

„Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle. A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak. Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazz-zene rajongóinak!”

A Sárik Péter Trió (Sárik Péter: zongora, Fonay Tibor: bőgő, Gálfi Attila: dob) Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekara. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop- vagy rockkoncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek. Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: négy feldolgozás-CD-t is készítettek a közönségük által kért dalokból, és gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat. A Bartók Béla szerzeményeinek jazzfeldolgozásait tartalmazó lemezük 2020-ban Fonogram díjat kapott mint „Az év hazai jazzalbuma”. A programot Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében telt ház előtt mutatták be, és az elmúlt években nagy sikerű koncerteket adtak Európában és Ázsiában is.

A marosvásárhelyi koncertre helyfoglalás a 0724-400-322-es telefonszámon lehetséges.