2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zenekutatás

Pethő Rebeka, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum fuvola szakán végzett diákja jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója. Nemrég elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program kutatói támogatását, aminek köszönhetően kortárs zenei nyelven szólaltatja meg Bartók és Kodály népdalfeldolgozásait. A zenei projektről, eddigi zenei pályafutásáról beszélgettem vele. 

– A zeneakadémia kutatói ösztöndíjával létrehoztam a saját előadásomat, ami nagy szabadságot adott nekem, hiszen nem meghívásos alapon mentem zenélni, hanem az általam összeállított együttessel, önálló műsorral állhattam közönség elé. A projekt lényege, hogy bevontam ebbe más zenészeket is, valamint egy kortárs zeneszerzőt, Varga Abigélt. Erdélyi népdalokból írtunk kortárs zenét úgy, hogy közben Bartók- és Kodály-műveket is megszólaltatunk. A Kodály-rendszert, módszert világszinten ismerik. Ő volt az a komponista, aki leegyszerűsítette a zenei világot, és elérhetőbbé tette. Az egyszerű népzenéből nőtte ki magát a klasszikus zene, ezt sohasem szabad elfelejteni. A zene célja, hogy összekösse az embereket, egy kicsit eltávolítsa, felszabadítsa a hallgatókat a hétköznapi gondoktól. Kodály és Bartók erdélyi gyűjtéseiből magyar népdalfeldolgozást válogattunk össze, köztük több nyárádmenti is szerepel, ezeket áthangoltunk kortárs zenei ritmusokkal. Nemcsak a hangszerek szólalnak meg a koncerten, hanem énekelek is, színes palettán kínáljuk fel a zenei kalandozást a közönségnek – fejtette ki a projekt lényegét Pethő Rebeka. 

Pethő Rebeka szülőfalujában, a nyárádkarácsonyi református egyházközségben furulyázott. Negyedikes korában a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba felvételizett. Furulyázni szeretett volna, de mivel nem volt ilyen szak a líceumban, az ehhez közelálló hangszerre, a fuvolára váltott. Geréd Jolán tanárnő oktatta. Testvére, a három évvel nagyobb Pethő Csaba is ebbe a líceumba járt, gitár szakra, jelenleg Magyarországon tanul. Rebeka a középiskolában több országos tantárgyversenyen is jelesen szerepelt. Amint mondta, ezek a megmérettetések ösztönözték. Az utolsó középiskolai évben döntött úgy, hogy a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára felvételizik. Ez az elhatározás annak is köszönhető, hogy Molnár Levente operaénekes alapítványának támogatásával Borospatakán volt egy mesterkurzus, amelyen részt vett, itt került kapcsolatba a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor szervezőivel, akiknek az ösztönzésére benevezett a versenyre. 2017-ben vett részt először a válogatón, 2018-ban újra próbálkozott. Ekkor bejutott az élő előadásba, és a korcsoportjának megfelelő kategóriában a legjobb kilenc zenész közé került. Itt zenélt a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamarazenekara is, amelynek tagjai közül többen is felfigyeltek a tehetségére. A Virtuózok kapcsán bekerült a mesterkurzusok körébe, ahol Kovács Lóránt tanár biztatta. Egy évig felkészítőre járt Oross Veronika fuvolaművészhez, aki támogatta, így bejutott az akadémiára, ahol tovább tanította. Mint mondta, húszan voltak három államilag támogatott helyre, amelynek egyikét elnyerte, bizonyítva tehetségét. Rebeka az idén befejezi az alapképzést, majd államvizsga után mesterfokozatra készül. Amint kifejtette, szeretné „behozni” a járványidőszak alatti kiesést, ugyanis akkor virtuális térbe szorult az oktatás, ami nem volt az igazi. Diplomahangversenyén fuvolára épített műsorában a barokktól a modern korig terjedő zeneműveket szólaltat meg. 

A szintén kortárs zenei hangzásban román és magyar népdalokra épített szerzeményekből álló önálló műsorral több román és magyar kulturális intézetbe jutottak el. Voltak Szófiában, a MÜPA üvegtermében, és szeretnék az igen érdekes koncertet Marosvásárhelyre is elhozni. Testvérével, Csabával duettben is fellépnek. 

A terveivel kapcsolatosan Pethő Rebeka elmondta, még két kemény év következik Budapesten, szeretne egy Erasmus csereoktatási lehetőséget megpályázni Németországba, ahol újabb lehetőség nyílik a továbbtanulásra, kapcsolatépítésre. Közben egy budapesti Waldorf-iskolában gyerekeket tanít alapszinten. Ez fontos, hiszen oktatva is sokat tanulhat – mondja, majd hozzáteszi: szívesen hazajönne, de egyelőre a filharmóniánál és a Művészeti Líceumban nincs hely. Budapesten több zenekar, zeneiskola van. 

A marosvásárhelyi Művészeti Líceum határozta meg az életpályáját, mindig szívesen jön haza, és bármikor fellép az itteni közönség előtt.