2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zabartól Galgamácsáig

Érdekesnek ígérkező előadásra kerül sor január 15-én, pénteken 17:30 órától. Villányi Péter Barangolások a palóc mesék birodalmában – Zabartól Galgamácsáig című előadása a budapesti Hagyományok Háza szervezésében,  A népmese mai élete sorozatban kerül az érdeklődők elé online térben a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének Facebook-oldalán. 

A Népművészeti Módszertani Műhely feladata a néphagyomány élhetővé tétele a jelenben: a paraszti kultúrában felhalmozódott tudás, értékrend, életmódbeli minták továbbadása, a jó gyakorlatok hozzáférhetővé tétele, a néphagyomány kulturális-társadalmi beágyazódásának elősegítése (www.facebook.com/Hhalmarium).

Galgamácsa nevéről sokaknak csak a viselet vagy a gyermeklakodalmas jut eszébe, pedig e hagyományőrző falu prózafolklórja is rendkívül érdekes, és sokáig gyűjthető volt. Az előadó hosszú évek kitartó munkájával Galgamácsát a Kárpát-medence egyik legjobban dokumentált településévé tette. Több ezer szövegből álló gyűjteménye szinte páratlan, ebből válogatott Mácsai huncutságok című kötetében.

Hogyan építette föl ezt a sokéves kutatást? Milyen szempontok vezették? Hol a szubjektív és objektív tényezők szerepe egy kutatói életműben? Mitől függ, melyik faluban milyen műfajt lehetett inkább gyűjteni? Hogyan és mennyire lehet közel kerülni a mesemondókhoz?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ előadónk, Villányi Péter folklorista segítségével. A debreceni egyetemen végzett néprajzkutató az évek során több gyűjteményt, néprajzilag értékes forrásanyagot és tanulmányt is megjelentetett a térség folklórját feldolgozva. A Tündérmesék a zabari néphagyományban (Gömör néprajza XX.) és a Zabari mesék és mondák című könyvben – terjedelmi okokból két kötetre szétválasztva – a gömöri magyar falu közelmúltbeli, illetve jelenkori prózai elbeszélő népköltészetéről, annak társadalmi vonatkozásairól írt – olvashatjuk a szervezők ajánlójában.

Az előadás megtekintéséhez a következő linken szükséges regisztrálni: https://forms.gle/AuXihRnH2VHJXcTW6