2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nemzetközi néptáncversenyek Maros megyei díjazottjai

Bár a koronavírus-járvány az előadóművészet minden területén éreztette hatását, legfőbb erőforrásától, az ,,élő” közönségtől fosztva meg színészt, zenészt, táncost egyaránt, a virtuális térben számos lehetőség adódott a hiány legalább részleges pótlására, a nyilvános megmutatkozásra. A néptáncos világ képviselői a világhálóra feltöltött előadások mellett az internetre költöztetett nemzetközi versenyeken is bizonyíthattak. 

A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes a Virágzó hagyomány program keretében októberben szervezte meg szakmai versenyeit – a XXIII. Tedd ki a pontot! legényes-, a IV. Fordulj egyet előttem! párostánc- és a II. A te lábad fűzfavessző gyermek- és ifjúsági legényesversenyt, amelyen Maros megyei táncosok is szép eredményeket értek el. 

A legényes- és a párostánc-verseny résztvevőinek dr. Martin György Erkel-díjas néptánckutató gyűjtéseiből kellett a kijelölt anyagot elsajátítaniuk, és videófelvételen bemutatniuk. A Tedd ki a pontot! kötelező tánca mérai Berki Ferenc ,,Árus” legényese volt, párban a vajdaszentiványi Pataki János és Mező Anna batuka táncát kellett megjeleníteni. 

A díjkiosztó gáláról készült videófelvételen az est műsorvezetője, Novák Péter felvetette, hogy a ,,zoomos” értékelés akár új lehetőséget is jelenthetett a zsűrinek a produkciók aprólékosabb elemzésére, a videófelvételeket ugyanis többször is meg lehetett nézni, és kockáról kockára össze lehetett hasonlítani az eredeti, archív felvétellel. Ezzel Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes művészeti vezetői, Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna is egyetértettek. 

Az öttagú zsűri – Deffend Inci, a Corvinus néptáncegyüttes, Antal Áron, a Rába néptáncegyüttes művészeti vezetője, Busai Norbert táncházpedagógus, a népművészet mestere, Hajdú Flórián és Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei, utóbbi Harangozó Gyula-díjas szólista – döntése alapján a felnőttek legényesversenyében Bugnár Zsolt koreográfus, néptáncpedagógus, a marosvásárhelyi Táncolj velünk most! mozgalom tagja különdíjban részesült, Buzogány Gellért, a segesvári Kikerics néptáncegyüttes táncosa Ifjú tehetség különdíjat kapott.

A Fordulj egyet előttem! mezőnyében Varró Huba koreográfus, néptáncoktató, a Táncolj velünk most! vezetője és Szőke Henrietta, a Maros Művészegyüttes táncosa a szakmai zsűri mellett a nézők tetszését is elnyerte, így a különdíj mellett a közönségdíj is az övéké lett. A kiértékelő videóban a zsűri elsősorban a produkció hitelességet méltatta, véleményük szerint Varró Hubáék párosa idézte meg leginkább a vajdaszentiványi táncok hangulatát.

Az A te lábad fűzfavessző nemzetközi gyermek- és ifjúsági legényesverseny Maros megyei kitüntetettjei: Ágoston Tamás, Bán Szabolcs Dezső, Fodor Vilmos Márk és Zeich Csaba, a segesvári Kikerics néptáncegyüttes tagjai. Ágoston Tamás Ezüstbojtos táncos, a többi díjazott Bronzbojtos táncos elismerésben részesült.

A megmérettetések kapcsán Varró Huba a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes kiváló szervezőmunkáját emelte ki, ugyanakkor a Maros Művészegyüttesnek is köszönetet mondott a támogatásért, illetve a versenybe szálló táncok megörökítéséért.