2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyenlő jogok, befogadás, elismerés, szolidaritás – néhány a legfontosabb dolgok közül mindannyiunk számára, különösen azoknak, akik ilyen vagy olyan okból egyik napról a másikra az élet kulcsfontosságú pillanataiban értelmetlen háborúk által hazájuktól elűzve, az addigi életüktől elidegenedve ébrednek fel.

Június 20-án ebben az évben a menekültek nemzetközi napjának egészen sajátos jelentősége van, annak a baráti segítségnek a jegyében, amelyben Maros megyében a helyi közösségek részéről több száz ukrajnai menekült, gyerekek, nők és idősek részesültek. 

Ezzel összefüggésben a Suryam Egyesület június 1-jén elindította a MarosHub: a Maros megyei menekültek egyedi integrációs és szociális támogatási központja című projektet, amelynek célja az ukrajnai menekültek problémáinak azonosítása és megoldása.

A projekt célja a valódi társadalmi kohézió megvalósítása, az igényekre való azonnali reagálás egy „adok-kapok” platform kialakításával, amely megkönnyíti a kommunikációt és a megyében élő menekültek sajátos igényeinek a megértését a befogadó helyi közösségek által.

A jobb tájékoztatás érdekében a MarosHub célja a Maros megyei menekültkalauz kidolgozása, amely pontos információkat tartalmaz a helyi intézményekről, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről, a finanszírozási programokról, a térség történetéről és sajátosságairól, a szállítási és szálláslehetőségekről, a menekültek jogairól és kötelezettségeiről, de a szabadidős helyekről vagy helyi kulináris élvezetekről, valamint egyebekről is. Ugyanakkor a menekültek szükségleteinek kielégítésére szakosított call-center is indul, amely bevonja ebbe a kohéziós folyamatba mindazokat a tényezőket, amelyek a menekültek problémáinak megoldásában hasznosan tudnak cselekedni.

A projekt az újonnan érkezett menekültek számára szervezett orientációs foglalkozásokat, betegszállítást, fordítói szolgáltatásokat, táborokat, valamint kézműves-tevékenységeket, könyvtárat – amely már több mint 150 ukrán nyelvű kötetből áll –, angol és román nyelvű tanfolyamokat, kirándulásokat, specifikus esteket stb. foglal magába.

A MarosHub egyik legfontosabb szempontja a helyi közösség kohéziójának erősítése a Maros megyei menekültekkel való közös találkozók, rendezvények által, a kommunikációs akadályok és előítéletek lebontását célzó tevékenységek, de különösen az empátiát és az emberséget elősegítő tevékenységek által.

A kommunikáció erősítése és a kis menekültközösség valódi igényeinek, nehézségeinek, az ukrán kultúra – mindenki élettörténetének – megértése érdekében Maros megyében egy újságírói nyári iskola megszervezésére is sor kerül. 

Marius Dumitrescu, a Suryam Egyesület elnöke:

 „A háború nagyon is valóságos, és immár négy hónapja része az életünknek, oly módon, ahogyan azt soha nem akartuk volna. Megyénkben több ezren találtak menedéket, több mint 500-an pedig átmeneti otthont. A MarosHub projekt az emberségünket emeli ki, a konfliktus első napjaitól tartó erőfeszítések folytatása, amikor a Szociális Gyógyszertár, az Egyesülten Ukrajnáért – Maros munkacsoport több megyebeli civil szervezettel közösen (Maros Megyei Vöröskereszt, Maros Közösségi Alapítvány, Elphin Family, Buckner Alapítvány Románia, Divers Egyesület, Help4Change Egyesület, Izlandi BHBL Románia Egyesület, Save the Children Maros, Solitudine Egyesület, ASCOTID Egyesület, Központi Régiót Támogató Egyesület, Marosvásárhelyi JCI és a Szent Balázs Alapítvány) egyesítették erőiket az akkori szükségletekre való gyors és azonnali reagálás érdekében.”

A MarosHub: a Maros megyei menekültek egyedi integrációs és szociális támogatási központja projekt 240.125 lejes, az angol nép által nyújtott támogatásban részesül az Oxfam és a Maros Közösségi Alapítvány által. (közlemény)