2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A budapesti székhelyű Könyves Magazin szerzői az elmúlt évtized legemblematikusabb előadásait válogatták össze idén, amelyek közt egyetlen erdélyi produkcióként a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című előadása is szerepel Radu Afrim rendezésében. A magazin szerint a válogatás „meglehetősen szubjektív”, ugyanakkor a fő szempontjuk az volt, hogy az igazán maradandó színházi élményeket ragadják meg az elmúlt tíz évből, amelyek „olyan nyomot hagytak a magyar színházművészet palettáján, amire sok évtized múlva is emlékezni fogunk.”


Fotó: Rab Zoltán„Bartis Attila A nyugalom című regénye és az Anyám, Kleopátra című színdarab egyvelegéből íródott előadásszöveg első olvasásra lehet, hogy egy kisrealista előadásért kiáltana, de Radu Afrim rendezésében nagyon erősen bekúsznak a román színházi hagyományok, és a pontos lélektan mellett nagyon erősen megjelenik egy álomszerű, szinte túlzóan teátrális képi világ, például a valaha volt elegáns szobabelső, azaz a színpad közepén egy lápos, algás vizesárkot láthatunk. A szereplők maguk is mintha egyre jobban süllyednének bele valamiféle nyúlós, hínáros mocsárba, miközben fel-felvillannak a múlt jóval dicsőbb emlékei. Ezeket viszont már jócskán beárnyékolja a toxikus anya-fia kapcsolat, azoké, akik képtelenek ebben a nyomasztó, fojtogató hangulatban együtt élni, mégis egy életre egymásra vannak utalva. Az egész előadás az érzékeinkre hat, és ezeken keresztül késztet gondolkodásra, ahelyett hogy intellektualizálná ezt a beteges viszonyt. Ezzel pedig két kézzel ránt be minket is a posványba” – áll a Könyves Magazin (könyvesmagazin.hu) oldalán. 

Amint azt a Tompa Miklós Társulat közleménye tudatja, Radu Afrim rendezését 2015 márciusában mutatta be a társulat, azóta közel száz alkalommal játszották telt ház előtt. Számos szakmai fesztiválon vett részt, legtöbbjükön díjban részesült: 2015-ben az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon elnyerte a legjobb előadásnak járó nagydíjat, Radu Afrim a legjobb rendezésért járó díjat, B. Fülöp Erzsébet a legjobb színésznő díját. 2016-ban elnyerte a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának legjobb előadásért járó díját, legjobb díszletért járó díját, legjobb férfifőszereplő díját (Bányai Kelemen Barna), a legjobb 35 év alatti színész díját (Kiss Bora), női alakításért járó díját (B. Fülöp Erzsébet), Kisvárda város Közönségdíját. 2016 szeptemberében a Színikritikusok Díjában részesült mint legjobb előadás és legjobb díszlet. 2016-ban az UNITER a legjobb rendezés díját ítélte oda Radu Afrimnak. 

A Tompa Miklós Társulat – lehetőségei szerint – a világjárvány enyhülését követően újra műsorra tűzi a produkciót. 

Az előadásokkal kapcsolatos információkért kövessék a Tompa Miklós Társulat honlapját (www.nemzetiszinhaz.ro), Facebook-, valamint Instagram-oldalát (https://www.facebook.com/tompamiklos; www.instagram.com/tompamiklostarsulat).