2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felső-Szilézia autonómiája mellett állt ki a választók 98 százaléka a két dél-lengyelországi településen tartott, nem hivatalos helyi népszavazáson vasárnap.

Felső-Szilézia autonómiája mellett állt ki a választók 98 százaléka a két dél-lengyelországi településen tartott, nem hivatalos helyi népszavazáson vasárnap.

A referendumot a Szilézia Autonómiájának Mozgalma (RAS) szervezte két, a sziléziai vajdaságban fekvő, Katowicéhez közeli településen, Ledzinyben és Imielinben. A helyi hatóságok nem gördítettek akadályt a kezdeményezés elé. A választópolgárok arról nyilváníthattak véleményt, akarják-e, hogy Felső-Szilézia visszakapja az autonómiát, amellyel a két világháború között rendelkezett. A referendum eredményének semmiféle jogi következménye nincsen, pusztán tájékoztató jellegű.

Mint a TVN24 lengyel hírtelevízió hétfőn jelentette, a választásra jogosult mintegy 16 ezer polgár közül nem egészen 1100-an járultak az urnákhoz, további 220 választó más településekről érkezett. Ez néhány százalékos részvételi arányt jelent, jóval kevesebbet, mint amennyit a RAS remélt. A mozgalom feltételezése szerint az alacsony részvételben közrejátszott a vasárnap egész nap zuhogó eső. Ettől függetlenül a RAS szerint a népszavazás meghozta a kívánt eredményt, mert sikerült érdeklődést kelteni az autonómia ügye iránt.

A Szilézia Autonómiájának Mozgalma nevű formációt 1990-ben jegyezték be, jelenleg 7 ezer tagja van, többnyire Lengyelországban, de a határokon túl is, főleg Németországban. Az autonómia hívei, akik magukat se nem német, se nem lengyel, hanem „slazak” (sziléziai) népcsoportnak nevezik, azt szeretnék elérni, hogy Felső-Szilézia kapja vissza az autonómiát, amellyel a terület a két világháború közötti Lengyelországban rendelkezett. A RAS más sziléziai városokban is népszavazásokat akar rendezni. Végső célja pedig az, hogy tíz éven belül, az alkotmány megváltoztatásával kötelező érvényű népszavazást tartsanak az autonómia ügyében, és ennek nyomán Felső-Sziléziának, a jelenlegi sziléziai vajdaságnak 2020-ra ismét autonóm státusa legyen.