2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Test, lélek és értelem – e három tényező, ami jelen van az emberi életünk tevékenységében. De ha e három közül egy hiányzik, akkor nem teljes az éneklésünkben a siker.

Test, lélek és értelem – e három tényező, ami jelen van az emberi életünk tevékenységében. De ha e három közül egy hiányzik, akkor nem teljes az éneklésünkben a siker.

Október elején a váchartyáni Canzonetta női kar meghívására a dicsőszentmártoni Sipos Domokos Vegyeskar az anyaországba utazott. Dalostársaink, barátaink jól összeállított programokkal vártak: egésznapos kirándulással Egerben, budapesti kirándulással, parlamentbeli látogatással, közös hangversennyel Váchartyánban. Püspökszilágyban helyeztek el: kényelmes szállás- és étkeztetési körülmények között. Megjegyzendő, hogy e kis falunak erdei iskolája is van a Duna és Tisza vízválasztójánál elterülő erdőkben.

Különleges élmény volt ottlétünk másodnapján Eger városával megismerkedni. A szelektől védett völgyek szőlőkarói mögött feltűntek előttünk a tornyok és a jellegzetes épületek: elsősorban a Bazilika és a Líceum hatalmas tömbjeinek sziluettje. Eger és az ország egyik legszebb főtere, a magyar építészet gyöngyszeme, az Eszterházy tér. Kórusunk meghatódottan énekelt az egri Bazilikában, amely az esztergomi után az ország legnagyobb és legszebb egyházi intézményeinek egyike. A Dobó tér, a régi városközpont, a minorita templom, a komor várfalak, az alattuk felállított, a vár legendás védőjének emlékét őrző Dobó István-szobor lenyűgöző volt mindannyiunk számára. A várdombon épült fel a Szent István alapította egri püspökség temploma. Az erős vár 1552-ben megállította a török haderőt. Azóta a vár a hazafias helytállás szimbóluma. A Király úton végighaladva elérjük Eger jellegzetes pincesorait a Szépasszony-völgyben. Itt hallottuk, hogy régi szokás szerint leggyakrabban a vendégek a hordók között, állva fogyasztották a bort, amelyet a gazda a lopóból eregetett a poharakba.

Félnapos kirándulás futotta az időnkből a harmadik napon Budapesten: a Hősök tere, Vajdahunyadvára, a Citadella, a Parlament látogatása volt a célpont. Az idegenvezetőnk részletes pontossággal beszámolt az Országháza építéséről, kincseiről, és végül betekinthettünk a Parlament csodálatos üléstermébe.

Ottlétünk egyik legfontosabb állomása volt a közös hangverseny Váchartyánban. Előszőr a helyi Canzonetta női kar lépett fel a közismert Farkas Pál karnagy vezetésével – csodálatos szerepléssel.

A Sipos Domokos Vegyeskar műsorában egyházi énekek, világi dalok, népdalfeldolgozások, Sipos Domokos, Tompa László és Horváth István versei szerepeltek. Vacsora, zene, tánc követte, amíg bírtuk. Tartalmasan, kellemesen töltöttük el ezt a rövid időt! Kívánjuk, hogy a közös éneklés, a szolgálat öröme tartsa össze e szépen, kulturáltan éneklő kórusokat: békességet, összetartozást, harmóniát hirdető dallamaik üzenetként hangozzanak még sokáig ezrek lelkében.

Balogh Erzsébet kórustag