2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy iszlamista honlapon feltett video azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy hamisított az amerikai hatóságok által közzétett videofelvétel.

Egy iszlamista honlapon az al-Kaida nevében feltett video azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy hamisított az az amerikai hatóságok által közzétett videofelvétel, amelyen a megöregedett Oszama bin Laden televíziót néz.

„Ébernek kell lennünk, Amerika hazudik” – állítja a Sumuk al-Iszlám nevű honlap, amelyen rendszeresen láthatók az al-Kaida terrorhálózat üzenetei. Az internetes oldalra kedden feltöltött videót úgy mutatták be, mint az arab és külföldi média által sugárzott videofelvételre adott választ. A képkockákon Oszama bin Laden saját magáról készült felvételeket néz a televízióban.

A video szerint világosan kivehetőek a különbségek a fül és a szem tájékán az al-Kaida főnöke és a felvételen látható ősz szakállas férfi között. Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy az amerikai különleges erők elkoboztak a május 2-i támadás során öt videofelvételt és több dokumentumot Oszama bin Laden abbotábádi házában, ahol megölték a terrorista vezért. Az egyik videón Oszama bin Laden látható, fehér szakállal és fekete sapkában, amint műholdas televíziót néz. A földön ülve távkapcsolóval váltogatja a csatornákat és megáll azoknál, amelyeken saját maga látható. A Sumuk al-Iszlámon látható videofelvétel szerint bin Laden halála ellenére „a szent háború az utolsó ítélet napjáig folytatódik”.