2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zenekritika

Az új zenei évad kezdetétől mintha a Liszt-művek bemutatásának egyfajta reneszánsza is elindult volna a filharmónia műsorában. Dicséretes, hogy ez nemcsak a hangszeres, hanem a vokálszimfonikus művekre is érvényes. Szalman Lóránt mester halála után 15 évvel újra él a kórus, és ragyognak az énekes szólista tehetségek György Leventének köszönhetően. Íme az új bemutató: válogatás a Krisztus- oratóriumból.

„A Krisztus-oratóriummal végre elkészültem… Hogy mikor és hol hallatom majd, egyáltalán nem érdekel. Dolgaimat megírni: művészi szükségesség nálam…” (1866. október 23.) 

Művének alapját a gregorián énekek dallamvilága, a Szentírás sorai és a katolikus liturgia bizonyos szövegei alkották. Az oratórium három nagy része: Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás. „Ha jelentős karmester tekinti szívügyének, s méltó partnerekkel dolgozik – akár a kritika is remekműként emlegeti…”

A megszólaló tételek: A csoda (Das Wunder), Pater noster, Az egyházalapítás, Hegyi beszéd, Szomorú az én lelkem (Tristis est anima mea)/ Stabat mater, Ó fiak és leányok (O Filii et Filiae) és a Feltámadott (Resurrexit).

Karmester Erdélyi Dániel (Magyarország).

Szólisták: Diana Tugui szoprán, Dora Blatniczki alt, Tiberius Simu tenor, György Levente bariton. Orgona – Lukács Stroia Silvia. 

 Alan Walker (norvég zenei producer) véleménye a műről: „Három óra alatt az oratórium egy évszázadnyi utat jár be a harmóniai fejlődés terén. Pasztorálisan egyszerű zenével indít, s profetikus zenével zár. S nem túlzás »próféciáról« beszélni a Krisztus-oratórium vége felé hallható egyes szakaszok kapcsán, amelyekhez hasonló zene a modern időkig nem született”.

Marosvásárhelyen Erdélyi Dániel nagyszerűen vezényelt az este folyamán, lírai és drámai szépségében gazdagon bontotta ki a művet, a kórus és a zenekar kiemelkedő szerepét koordinálva imponáló felkészültséggel oldotta meg feladatát, eleget téve a szólók és a drámai helyzetek sokrétű követelményének.

Nagyszerű baritonistánk, György Levente virtuóz fölénnyel énekelte rendkívül kényes szólamát, muzikális és őszintén átélt előadásában eszményi példát mutatva szereplő- társainak, akiket remélhetőleg nem csak egyszeri alkalommal üdvözölhettünk a palota színpadán. Mindhárom művész hangban, stílusban, technikában egyaránt kiváló teljesítményt nyújtott, akárcsak az orgonakíséretet ellátó Lukács Silvia.

Annyi bizonyos, hogy Liszt Krisztus-oratóriuma torzóként is igazi, nagy közönségsikert aratott Vásárhelyen.