2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Beruházások Nyárádmagyaróson

Négy beruházásnak is pontot tesznek a végére Nyárádmagyarós községben, már a nyár folyamán felavatják őket. Gőzerővel dolgoznak, de újabb tervek is készülnek.

Párhuzamosan több nagyobb beruházás fut a községben, amelyeket idén át szeretnének adni. Ha semmi rendkívüli nem adódik közben, júliusban Torboszlóban óvodát, Nyárádselyében aszfaltutat, augusztusban Magyaróson kultúrotthont, októberben iskolát avatnak – sorolta Kacsó Antal polgármester. – Nagyon jó az együttműködés a kivitelezőkkel. A mi feladatunk, hogy megköveteljük a minőségi munkát, és időben fizessünk. A kifizetésekkel nincs gond, így a kivitelezők „ráhúznak”, hiszen nem mindenhol ilyen felhőtlen a helyzet – tette hozzá.


Minden újjáépül

Egy kevésbé szerencsés kezdet után, amikor a kivitelezővel egy idő után szerződést kellett bontani, második nekifutásra befejeződhet a magyarósi művelődési ház korszerűsítése. A mezőszabadi új kivitelező idén már több mint egymillió lejre dolgozott, volt úgy, amikor egyszerre hatvan munkás tevékenykedett. A villanyszerelést befejezték, a meszelés is megvolt, miután a falakat kijavították és leszigetelték, nyílászárókat cseréltek, új padlózatot tettek, mellékhelyiségeket alakítottak ki és az épület megkapta a külső díszítést is. Már csak az a nagy víztározó medence kell elkészüljön, amely a tűzoltósági engedély megszerzéséhez szükséges, s akkor a tereprendezéssel be is fejeződik a munka.

A selyei út korszerűsítését tavaly kezdték el, idén befejezték, még két tanintézmény korszerűsítése van folyamatban: Torboszlóban az óvoda újul meg, Magyaróson az általános iskolát bővíteni is kellett egy új 

szárnnyal. Ez elkészült, most a belső munkálatok folynak. A beruházás tavasszal kezdődött, de sikerült az igazgatósággal és a kivitelezővel úgy megegyezni, hogy sorra szabadították fel a helyiségeket, így nem volt fennakadás az oktatásban, és ezt a szülők és diákok is elfogadták. Most, a vakációban az osztálytermekben dolgozik a nyárádszeredai kivitelező, aki októberre be is fejezné a munkát, amelynek során mindkét szinten újraépítik a villany-, víz- és fűtéshálózatot, a mosdókat, a padlót, és kicserélték a nyí-lászárókat. Nagyon jó munkát végeznek – nyugtázta elégedetten az elöljáró.


Kálvária épül a Bekecsen

Ezekkel párhuzamosan készítik a dokumentációt, mert esély mutatkozik arra, hogy a községbe bevezessék a földgázt. Továbbá Torboszlóban 3, Magyaróson 13 utcát szeretnének leaszfaltozni, Selyében pedig az elmaradottakat. Ha mindez megvalósul, emelt fővel inthet búcsút a munkának a nyugdíjazás előtt álló polgármester.

Az idei év rosszul kezdődött, igencsak megnyirbált költségvetéssel. A községvezető a megyei tanácshoz, de a pénzügyminisztériumhoz is fordult, ahol érveit elfogadták, és ígéretet kapott, hogy július folyamán kiegészítik a község költségvetését a normális szintre. A községnek közben volt egy 1,1 millió lejes tartalékalapja, így a folyamatban levő beruházásokat a bizonytalan helyzet nem befolyásolta. Ha minden a normális mederbe terelődik a pénzt illetően, talán egy-két halottasházra, a területrendezési terv (PUG) véglegesítésére és más, 500 ezer lejes érték alatti „apróságra” is futja még az idén.

Az RMDSZ-es önkormányzatok szolidaritási alapjából a község némi pénzt kapott a költségvetés kiegészítésére az év első felében, így elkezdenék a tervezett bekecsi kálvária kialakítását. A terv szerint a hegy egyik oldalán a keresztút állomásait jelenítenék meg, a másik oldalon a hely és a magyar történelem ehhez kötődő eseményeit. Első lépésben a helyszíneket jelölnék meg, azután megpályáztatnák az alkotást, hogy művészi kivitelezésű és tájba illő legyen.

A víztározó medence megépítésével a magyarósi kultúrotthont is befejezik

Fotó: Gligor Róbert László