2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elindult a nevezés a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába: a szervezők idén fikciós rövidfilmeket várnak az erdélyi alkotóktól.

Az idén hetedik kiadásához érkezett verseny célja fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A megmérettetés évente műfajt vált: tavaly dokumentumfilmek versenyeztek a fesztiválon, idén pedig fikciós alkotásokat lehet benevezni. A Filmgalopp idei versenyében indulhat bármilyen témájú és technikájú kisjátékfilm, kísérleti vagy animációs alkotás, amely 2020. január 1-je óta készült el, és amely stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók. Fontos szempont az is, hogy a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készüljenek, és nagyrészt vagy teljes egészükben magyar nyelven szólaljanak meg.

A nevezés határideje augusztus 7., éjfél. A versenybe beválogatott filmek listája szeptember 1-jén válik nyilvánossá. A versenyfilmeket levetítik a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 5. és 8. között. A díjak sorsáról szakmai zsűri és a közönség dönt, a díjkiosztó pedig a fesztivál záróünnepségén, október 8-án lesz Kolozsváron.

Legutóbb 2020-ban, a 20. Filmtettfeszten versenyeztek kisjátékfilmek, ekkor a szekció fődíját Incze Kata Csendet kérünk, valamint Sós Timothy és Nagy Márton Szabad Románia című filmje kapta megosztva. A tavalyi dokumentumfilmes versenyt László Barna Isteni kéz című portréfilmje nyerte.

Az idei teljes versenyszabályzat és a benevezési űrlap, valamint információk az előző Filmgaloppokról elérhetőek a fesztivál weboldalán, a filmtettfeszt.ro-n.

További információk Jakab-Benke Nándortól, a Filmgalopp kurátorától kérhetők (0742-159-442). (M)