2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Táncelőadás ősbemutatója – Dance your way out of the Labyrinth!

Hosszú kényszerszünet után új bemutatóval várta a közönséget a Kolozsvári Magyar Opera tánckara. Csergő Domokos Asterion – Levelek a labirintusból című művének ősbemutatója június 10-én volt a Kolozsvári Magyar Operában. 

„A mű cselekménye követi a Minótaurosz-legendát. Meghatározó szimbóluma a labirintus. (…) A középkorban spirituális értelmezése került előtérbe, a bűnbánat és az üdvözülés útját szimbolizálta. Később talizmán lett belőle, mulatságok és táncok színhelye, majd díszítőelemmé és játékszerré egyszerűsödött. A labirintus útjai előadásunkban a felsoroltak mellett az emberi agytekervényekre is utalnak: a szereplők és ezáltal a néző is mindvégig egy bonyolult és szüntelenül változó világ problémáin elmélkedik, a kiutat keresve. Egy röpke óra alatt a szerelem, az egó, a magány labirintusában bolyongó szereplőinkkel együtt táncol a hallgatóság, miközben rockzenével társított szimfonikus popot hallgat” – nyilatkozta Csergő Domokos zeneszerző.

Jakab Melinda rendező-koreográfus számára „Az Asterion ékszer, mely rengeteg szépséget, ki nem mondott gondolatot, érzelmet rejt magában. Ezek jutnak majd felszínre a zenében, ezeket lehet viszontlátni a táncművészek szemében, mozdulataik harmóniájában vagy éppen kuszaságában. Átélve személyes beavatásunkat, mindannyian a labirintus középpontja felé száguldunk, egy jobb világ reményében.”

Kulcsár Szabolcs karmester szerint „Igazi zenei labirintusba kalauzol minket Csergő Domokos Asterionja. Azt az érzetet kelti, mintha a knósszoszi palota szobáiban kalandoznánk, mely mindegyikében más és más hangulat utalkodik. Nehéz besorolni egyetlen műfaji meghatározásba, mégis egységes világot képez a pop, rock, dzsessz és az elektronikus zene szimfonikus ötvözésének egyedi zenebolygóján. (…) Külön érdekessége, hogy felhangzik benne Szeikilosz sírverse, a legrégebbi teljes egészében fennmaradt zenei mű a világon: „Amíg élsz, ragyogj, ne bánkódj semmin, az élet csak rövid ideig tart, az idő véget vet neki.” 

A Minótaurosz legendája köré épülő mű időutazás, amely a múlt-jelen-jövő idősíkjaival párhuzamosan az én belső idősíkjainak határait is feszegeti. Mindannyian keressük a kinti és benti labirintusokban való tájékozódás eszközét, Ariadné fonalát, amelyre rábízhatjuk magunkat. Egy életút során egyszerre él bennünk a történet mindenik főhőse, mi vagyunk a bezárt Minótaurosz, Thészeusz és a labirintus egyaránt – áll az előadás ismertetőjében.

A librettót Csergő Domokos írta az ókori görög Minótaurosz-legenda alapján. Rendező-koreográfus: Jakab Melinda. Vezényel: Kulcsár Szabolcs.

Szereplők: Minótaurosz: Alin Rîpă, Thészeusz: Florin Ianc, Ariadné: Antonia Indrei, Jós: Viorica Bogoi, Vlad Sebastian, Őr: Mircea Cădariu. Tánckar: Ștefania Kövessi, Camelia Luțai, Alexandra Nuna, Simina Oprean, Andreea Popa, Camelia Rațiu, Oana Siminic, Cristina Terebesy, Alex Dobre, Sergiu Hosu, Kálmán Róbert, Kiss Denis, David Micu, Antonio Mon, Radu Pop, Székely Dániel.

Hangszerelés: Kondrát Csaba; koncertmester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre; koreográfusasszisztens: Rusu P. Gabriela; smink, jelmez: Ledenják Andrea; videó: Kerekes Zsolt; ügyelő: Szabó V. Beáta, Venczel Péter; fordítás: Maria Ludmila Pascu; daw-előmunka: Szedlacsek Nimród (Corvin Recording Studio); zenei rendező: Kondrát Csaba; dobok: Csergő Domokos; basszusgitár: Antal Attila; elektromos gitár: Vlad Cotruș; billentyűs hangszer: Rebecca Pascu. Zongora: Szép András. Kísér a Kolozsvári Magyar Opera zenekara.

Jegyek kaphatók online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypéztáránál a következő program szerint: hétfőn, szerdán és pénteken 10 és 16 óra, kedden és csütörtökön pedig 13 és 19 óra között. (Knb.)