2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tönkrement háztartási gépekre kártérítés igényelhető

Áramkiesés volt Románia északnyugati részén január 8-án, múlt pénteken délután, több megyét is érintett a hálózat károsodása. Az azt megelőző napokban olvasóink  Mezőpanitból és környékéről, valamint Nyárádgálfalva községből, Bedéből jelezték a karácsonyi ünnepek alatt, illetve szilveszter estéjén ismétlődő árammegszakításokat.


A Transelectrica szerint múlt héten az európai villamosenergia-átviteli rendszerében lépett fel hiba, amelynek okát még vizsgálják. Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Hargita és Maros megyében volt gond az áramellátással, melynek nyomán a hőközpontok és más háztartási gépek sérültek, de gondok voltak a telefon- és optikai internethálózattal is.
Az ünnepek alatt a megyében történt áramkiesések miatt meghibásodott háztartási elektromos berendezések mellett olvasóink azt is nehezményezték, hogy többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült érdemleges tájékoztatást kapniuk a központi diszpécserszolgálattól. Az áramszolgáltató sajtóosztályát megkértük, tájékoztassanak a megyében észlelt gyakori áramkiesések okáról és olyan elérhetőségről, ahol hasonló esetekben a fogyasztók felvilágosítást kaphatnak.
2020. december 20. és 2021. január 5. között Maros megyében az alacsonyfeszültségű elosztóhálózaton öt alkalommal volt üzemzavar, négy esetben Panitban és egy alkalommal Bedében. Ugyanabban az időszakban a 20 kV-os középfeszültségű hálózaton négy alkalommal be nem tervezett árammegszakításra került sor. A Nyárádtő–Bánd közötti 20 kV-os vezetéken –  amely Mezőpanitot, Mezőbergenyét és Mezőmadarast látja el árammal – szilveszter napján és január 5-én kellett beavatkozni hibaelhárítás miatt, a megrongálódott szigetelőanyagot cserélték ki. A Nyárádtő–Nyárádszereda hálózaton, amely Bedét is kiszolgálja, december 23-án két-három perces árammegszakítás volt. Az áramellátás véletlenszerű ingadozását a társaság nem tudta előre látni, sem megakadályozni, a megszakításokat azonban igyekeztek a lehető legrövidebb idő alatt orvosolni.

Tájékoztatás a 0265-929-es rövid számon is

Arra a kérdésre, hogy olvasóink hol tudnának érdemleges választ kapni a váratlan és ismétlődő árammegszakítások esetén, arról tájékoztattak, hogy éjjel-nappal hívható a 0265-929-es rövid szám, vagy a 0800-500-929-es zöldszámon a telefonos ügyelet. Arra a felvetésre, hogy az érintett települések lakóinak többszöri próbálkozás után sem sikerült a központi ügyelettel kapcsolatba lépni, hangsúlyozták, hogy árammegszakítás esetén megnőhet a telefonálók száma, így a várakozási idő is, mindaddig, amíg egy operátor válaszol. Abban az esetben, ha a fogyasztó megunja a csöngetést, és megszakítja a hívást, az újabb próbálkozás esetén automatikusan a hívások szerinti várakozási sorrendbe helyezik. Az előre megtervezett munkálatokról pedig a helyi sajtóban és a társaság   www.distributie-energie.ro honlapján tájékoztatják a fogyasztókat.

A kártérítési igényt mihamarabb jelezni kell

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság 2015. évi 177-es számú rendelete értelmében a fogyasztók kártérítésre jogosultak, amikor az áramszolgáltató hibájából tönkremegy valamely  háztartási berendezés. Az ünnepek alatti árammegszakítások során a hálózaton nem keletkezett túlfeszültség, így a reklamáló olvasónak a tévékészüléke sem az árammegszakítások miatt mehetett tönkre.  Annak ellenére tájékoztatnak, hogy hasonló esetekben a fogyasztók a lehető legrövidebb időn belül forduljanak ahhoz az áramszolgáltatóhoz, amellyel érvényes szerződésük van, és igényeljék a kártérítéshez szükséges típusnyomtatványt, amely a 2015. évi 177-es rendelet 1-es melléklete. A nyomtatványt kitöltve a személyazonossági igazolvány másolatával kell benyújtani.
Az érintettek elnézését kérik a kellemetlenségekért, és az áramfogyasztókat a szolgáltatás minőségének folyamatos javításáról  biztosítják –  áll a DEER sajtóosztályának közleményében.