2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kicsik és kamaszok könyvünnepe

A marosvásárhelyi könyvvásár egyik legfontosabb célközönsége a fiatal és nagyon fiatal olvasóréteg, valamint a betűk világában még segítséggel tájékozódó, mesehallgató korosztály. Az ő varázslatokra nyitott jelenlétük, izgatott nyüzsgésük szokta megadni a szemle egyedi hangulatát, a pandémia miatt azonban idén sem népesíthették be gyermekseregek a Nemzeti Színház – tavalyelőtt ilyenkor friss kötetektől pompázó – előterét. 


Fotó: Nagy TiborA szervezők mégis gondoskodtak arról, hogy az új és jövendő könyvbarátok ne maradjanak teljesen könyvvásáros élmények nélkül. Az óvodás, kisiskolás közönség és felnőtt kísérőik Bíró Eszter előadóművész és zenésztársai Időradír című koncertjén élhették át a korábbi évek szombat délelőtti bűvöletét a színház nagytermében. 

Az aprónép egy mese kellős közepén találta magát, amelynek főhőse, a világórát összetört Időmanó a hallgatóságától kért segítséget az óradarabok, valamint az időt mindig kedvező irányba mozdító, a helyzetek megoldódásáig „előretörlő” időradír megtalálásához. A közös kaland alatt sorrendbe kerültek a hét összekuszálódott napjai, állatok bújtak elő egy képzeletbeli ládából – az ormányossal való betűjáték, az „áláfántozás” közben kerekedett igazán fergetegessé a hangulat –, majd az időt karjukkal mérő órákká váltak, később egy tengerparti locsolódásban vettek részt, végül a náthás ámbráscet tüsszentését is megtanulták a gyerekek. „Csobog a nagy idő-folyó/ Úszik rajta egy kis hajó./ A perchajóban utazunk…” – énekelte Eszter, majd koncertje végén verébugráló versenyre hívta közönségét. Az előadóművészt és zenekarát természetesen visszatapsolta a publikum. Ráadásként a Birkadalt adták elő, ami három évvel ezelőtt, az Állati Zenés ABC című kötetet bemutató könyvvásáros koncerten is „beee”-töltötte a színház nagytermét. A vidám együttlét végén a színpad szélén beszélgethettek az énekesnővel, és a zenés CD-vel ellátott képeskönyvet, az Időradírt is aláírathatták a jelenlevők.

Olvasójáték rekordszámú jelentkezővel 

A könyvvásár elmaradhatatlan, jellegzetes színfoltja az iskolásoknak szóló olvasójáték, ami már hónapokkal a szemle előtt sok száz gyermeket és fiatalt mozgat meg. A járványhelyzet miatt, a tavalyi évhez hasonlóan, a játékos megmérettetés kizárólag a virtuális térben zajlott, az élő döntő elmaradt. A vetélkedőre, ennek ellenére, vagy éppen ezért, rekordszámú résztvevő jelentkezett – tudtuk meg Makkai Kingától, a könyvvásáros gyermekprogramok szervezőjétől.

– Már a múlt évben is aggódtunk amiatt, hogy eléggé motiváló lesz-e az online felület a jelentkezők számára, hiszen a győztes csapatok legfőbb jutalma a korábbi években az olvasásra kijelölt könyv szerzőjével való személyes találkozás volt. Nagy meglepetésünkre az egy évvel azelőtti 600-as diáklétszám akkor 800-ra ugrott, idén pedig még többen, 1050-en neveztek be a háromfős csapatok játékába. Ez azt is jelzi, hogy interneten talán jobban terjed a hír. Ebben nagy segítségünkre voltak a pedagógusok és a szülők, akiknek minden évben rendkívül hálásak vagyunk a diákok mozgósításáért. Ami a földrajzi megoszlást illeti, egész Erdélyből érkeztek nevezések. Maros mellett Hargita és Kovászna megye már korábban is képviseltetett, pár éve Brassó is bekapcsolódott, de például Kolozs és Bihar megyei játékosaink is voltak nagyobb városokból és kis településekről egyaránt. A jelentkezőknek a játékos feladatlapok kitöltése mellett egy olvasómappát kellett készíteni a szóban forgó műről, amit egy videóban mutathattak be. Nagyon élvezték a háttérinformációk felkutatását és ötletelést igénylő, közös munkát, és a többség köszönőlevelében ki is fejezte, hogy nem a győzelem, hanem maga a játék öröme volt számára a fő motivációs erő – összegzett Makkai Kinga.

Az olvasónaplót végül összesen 303 csapat küldte be, a 4. osztályosok mezőnyében 37, az 5–6.-osok kategóriájában 138 pályamunkát értékelhetett a zsűri, a 7–8. osztályosok közül 79, a középiskolások közül 49 csapat teljesítette ezt az utolsó feladatot is. 

Az írókkal való beszélgetésekből kettőt lemondtak a szerzők: Kiss Judit Ágnes, a középiskolásoknak szóló Kórház az osztályteremben című regény írója és Bernáth Zsolt, a 7–8. osztályosoknak ajánlott mű, a Lemezbolt a Szent János utcában alkotója objektív okokból nem vállalhatta az utazást. A negyedik, ötödik és hatodik osztályosok vasárnap követhették a virtuális térben közvetített eszmecseréket, a negyedikeseket Alfonsín Gergely Edó, az Izgemozga című meseregény írója, a nagyobbakat Szabó Róbert Csaba, a népszerű Vajon Nagyi és a száguldó város szerzője várta a képernyők elé.