2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Textíliatípusok

A damasztról az asztalterítő (abrosz) jut eszünkbe, a darázsmintás pamutvászon pedig a konyharuha jelképe. Düftinből volt nagymamánk jó meleg háziruhája, filcből a kalapja.

A farmert magunk is viseljük, elasztánból van a harisnyánk, fürdőruhánk, sportmezünk, báli ruhánk pedig fűzőszaténból (düsses) készül.


A DAMASZT százszázalékban pamutból, Jacquard-szövéssel készülő, nagy szakítószilárdsággal rendelkező, mintás szövésű kelme. Szállodai, ill. lakossági asztalnemű, szalvéta, székszoknya alapanyagaként használják. Jó nedvszívó képességű, jól fehéríthető, 90C°-on mosható. A valódi damaszt eredetileg selyemből készült a középkorban Damaszkuszban, innen kapta a nevét is. A selyemdamasztot bútorszövetként, kárpitok és drapériák készítésére használják. A lendamasztból asztalterítők, a gyapjúdamasztból főként bútorszövetek és függönyök készülnek. A szintetikus anyagok elterjedése a damaszttextíliák felhasználását még szélesebb körűvé tette. A kevert szálas textíliák mosása, tisztán tartása és főleg a vasalása lényegesen egyszerűbb a hagyományos damasztokénál. Ma már a teljes egészében szintetikus anyagból, poliészterből készült damasztok is egyre inkább természetes hatásúak. A pamutból készült textilanyag jellemzője, hogy mosáskor akár 3 százalékot is „összemehet”. Minél nagyobb a textíliában a műszálak aránya, annál inkább mérettartó a mosások során.

A teflonnal impregnált anyagok áldásos tulajdonsága, hogy a folyadékot nem szívják magukba, így a rácsöppent vagy kidőlt italt, szaftot is könnyedén fel lehet róluk itatni. A teflonos terítők éppen ezért nagyon népszerűek. A teflonos damasztabroszok természetesen mosógépben is moshatóak.

A strapabíró damasztterítők százszázalékban pamutból készülnek. Ez a „békebeli” minőség, és viccesen „nagymamadamasztnak” is hívják. Ez az anyag mindent kibír: főzést, vasalást, rengeteg mosást. Éttermek, szállodák ezt használják, a nagy igénybevétel miatt. Az ára ennek megfelelően magasabb, mint poliésztertartalmú társaié. 


A DARÁZSMINTÁS PAMUTVÁSZON általában fehér. Létezik vastagabb és vékonyabb is. A darázsos szövés vagy darázsminta a négyzetes mintára vonatkozik.Távolról nézve a méhkas külső felületére emlékeztet. Ez egy szövési technológia. Nagyon jó nedszívó, az anyagának és a szövésének köszönhetően is. Ajánljuk: kéztörlőnek, törülközőnek, szaunakendőnek.


A DÜFTIN (vagy diftin) pamutból készült, bársonyos felületű, vetülékatlasz szövet. A bársonyos felületet bolyhozással, keféléssel, nyírással érik el. Melegségénél fogva kedvelt téli ruhaanyag. Főképp nadrágok, kabátok, ruhák készítésére ajánlott. Egy picit a filchez hasonlít, de sokkal jobban kezelhető, puhább, finomabb.


 A DÜSSES (fűzőszatén) az egyik legkedveltebb alapanyaga az esküvői és elegáns báli ruháknak. Sima, kissé matt a felülete, tartóssága, vastagsága és gyűrődésmentessége pedig a ruha viselőjének kedvez. Gyönyörű esése, díszíthetősége (strassz, csipke) miatt főleg fűzőket és menyasszonyi ruhákat készítenek belőle.


Az ELASZTÁN egy rugalmas poliuretán, amely szinte a radírgumi tulajdonságaival rendelkezik. Más fonál, pl. a poliamid kombinációjával használják. A fonal eredeti hosszának a 3-7-szeresére nyújtható meg anélkül, hogy elszakadna, majd visszanyeri eredeti hosszát. A Thanelast szál rugalmas, könnyen tisztítható, ellenáll a tengervíznek és a fénynek. Finom harisnyák, korzettek, mellények, fürdőruhák, elasztikus sportruhák, gallérok, kézelők és övek gyártására használják. Leggyakoribb márkanevei a lycra (a Du Pont cégtől) és a dorlastan (a Bayer cégtől).


Az ELASZTIKUS VÁSZNAK (drillvászon) általában sávolyszövésűek, 96 százalékban pamut, négy százalékban elasztán összetételűek, elsősorban nadrágok, szoknyák készítésére alkalmas textíliák.


A FARMER láncsávoly kötésű, kopásálló pamutszövet. Eredetileg fonalban festett, létezik rugalmas változata is. Farmerből készülnek a legkedveltebb nadrágok. Mindenki szekrényében ott lapul egy jól bevált farmernadrág,
-szoknya vagy -ing. Nagyon jó alapanyag kabátokhoz, nadrágokhoz, ruhákhoz, szoknyákhoz.


A FILC lehet gyapjú (a kalap alapanyaga) vagy szintetikus alapanyagú, ez utóbbi olcsóbb. A filc az egyik legkedveltebb hobbialapanyag. Sokféle kreatív technikánál fel lehet használni. Rengeteg színű és mintájú létezik, könnyű kezelni, ragasztható, varrható, nem bomlik, ideális anyag játékok, gyermekszoba-dekorációk, falvédők, gyermekszoba-kiegészítők, bábok, rátétek készítésére. Különböző vastagságban gyártják.