2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Textíliatípusok

Ezúttal beszéljünk a pamutvászonról, a pamut alapanyagú jersey-ről, a szintén pamut összetételű puplinról, a renforcéról, reppről és még pár, betűrendi sorrendben ideillő, de eltérő összetételű anyagról.

A jersey (dzsörzé) már a középkorban is közkedvelt anyag volt, nevét a La Manche-csatornában elhelyezkedő Jersey-szigetről kapta, ahol gyapjúból kézi kötéssel vastag pulóvereket kötöttek matrózok számára. Később a jersey elnevezés kiterjedt mindenféle gyapjúból, pamutból, selyemből, mesterséges szálasanyagból készült vetülékrendszerű kötött kelmére; kezdetben csak az egyszínoldalas, később már a kétszínoldalas vetülékrendszerű kelméket is jersey-nek nevezték. Ma a jersey elnevezést elsősorban körkötött kelmékre alkalmazzák. Az egyszínoldalas (single) változat puha, nyúlékony, főleg alsóruházatot készítenek belőle. A kétszínoldalas (double) fajta vastagabb, főleg felsőruházati cikkek készítésére használják.


Összetételét tekintve többféle lehet.

Ahogy a neve is jelzik, a pamutjersey százszázalékosan pamuttartalmú jersey, szövéséből adódóan egy kissé rugalmas, és van a kevertszálas (60% polietilén, 30% pamut, 10% elasztán) változata is, amely sokkal elasztikusabb. Az, hogy kevertszálas, egyáltalán nem irritálja a bőrt. Nagyon kényelmes nyári viselet, jó légáteresztő. A kevertszálas változat vasalást sem igényel. Póló, cicanadrág, ruha készülhet belőle. 

A pamutvászon százszázalékosan pamut, egyszínű és mintás változatban is gyártják. Könnyen lélegző, természetes anyag. Jó nedvszívó képességű, a vasalást jól bírja. Ajánlott ruhaneműnek, pörgős szoknyának, ágyneműhuzatnak, textilszatyornak és még sok másnak is. Varrás előtt beavatása ajánlott, mivel 5-10 százalék között van a zsugorodási aránya.


A passzét szabadidőnadrágok aljára, ujj végére, kabátok ujjának végére használják, illetve derékrészre is. Ha derékrészbe tesszük, akkor általában pluszgumit is szükséges tenni a passzé alá, hogy ne csússzon le a derékról. A mennyiséget tekintve a passzé végleges szélességének a dupláját kell megvennünk, plusz 5 cm ráhagyást. Ha pl. egy 6 cm-es passzét szeretnénk tenni a pulcsink ujjára, akkor 12+5 cm-t, vagyis 17 cm-t kell vennünk a passzéból. A passzé lehet körkötött, bordás vagy sima. A télikabátokhoz használatos passzé nagyon erős, gumis, bordás, azt nadrágra ne tegyük, mert oda nagyon vastag lesz.


A polár százszázalékosan polietilén, puha, meleg anyag, teljesen alkalmas pulóverek, sapkák, takarók, kisállatfekhelyek készítésére. Vasalni nem szabad, beavatni varrás előtt nem kell, a vágott szélei nem szöszölnek, könnyen varrható. 


A puplin vászonkötésű pamutszövet finom harántbordázattal. Létezik pamut-poliészter és 100%-ban poliészter alapú is. Vastagságtól függően lehet ingek, hálóruhák, blúzok, ruhák alapanyaga. 


A renforcé egy középfinom pamutanyag az ún. vászonkötésben. A renforcé finomabb, mint a kreton és durvább, mint a batiszt. 


A repp tiszta gyapotból vagy a gyapot és valamilyen műszál keverékéből áll, a legérzékenyebb szövetszál szerinti kezelést igényli. Vegyük figyelembe a kezelési utasítást. A repp elnevezés a reversible-ből jön, mindkét oldalán hordhatót jelent. Azon szövetek gyűjtőneve, amelyeknek különböző a színe és visszája, mint például a krepp-szatén, amelynek kreppes matt színe ellentétben áll a fényes visszájával.

A ripsz azon anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek alig látható bordákkal bírnak. Ez vagy a vetülék- és láncfonalak különböző keménysége, vagy egy bizonyos szövési módszer miatt keletkezik.