2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyerekkoncert a magyar költészet napja alkalmából

A fenti címmel, gyerekkoncerttel jelentkezik Bertóti Johanna e hét vasárnapján: a magyar költészet napja alkalmából az előadó online gyerekkoncertjét lehet megtekinteni április 11-én 17 órától a Facebookon, Bertóti Johanna alkotói oldalán (https://www.facebook.com/bertotijohannaoldala). A Kolozsváron élő előadó és költő számos saját versét megzenésítette, ezekből hangzik el egy válogatás a koncerten. A versek az Almából ki, körtébe be c. gyerekverskötetben olvashatók, illetve Johanna megzenésítésében a kötethez tartozó CD-mellékleten meg is hallgathatók.


Bertóti Johanna
 Fotó: Bertóti AttilaAmint azt a szervezők írják, a koncerthez kedvezmény is kapcsolódik. Aki április 7-e és 16-a között megrendeli Johannától a verseskötetet, kap mellé ingyen egy játékos füzetet, amely a könyv kiegészítő kiadványa. A kötet és a füzet Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Nagybányán személyesen átvehető, más településekre a szerző postázza őket. A következő elérhetőségeken lehet megrendelni a kötetet, illetve további információkat kérni: bertotijohanna@gmail.com, vagy Bertóti Johanna alkotói oldala a Facebookon. A koncert során a nézőknek alkalmuk nyílik részt venni egy játékban is, amelyen belül egy kötetet, illetve egy játékos füzetet lehet majd nyerni. A játék részletei az eseményen fognak kiderülni.

„Bertóti Johanna az utóbbi évtizedben rengeteg különböző színházi és összművészeti projektben vett részt dramaturgként, színészként, zenészként vagy szerzőként. Alapító tagja az Író Cimborák csoportnak, rendszeresen szervez önálló esteket. Ha mondjuk kereket cserélni vagy falat glettelni is tudna (simán lehet, hogy tud), igazi reneszánsz személyiségnek nevezhetnénk. A gyerekversírás egyértelműen hazai pálya számára.

Az Almából ki… című kötetben közel hetven verset találunk, három ciklusba rendezve. A ciklusok önmagukban is hangulati egységet képeznek, ugyanakkor az egész könyvön végigvonul egy lineáris időbeli »cselekmény«, mintha egy évet élnénk végig, januártól decemberig. A javarészt rövid, dalszerű versek tematikája ezen az idővonalon ível a klasszikus jeles napoktól az élet legegyszerűbb (bosszantóan banális) történéseiig: a karácsony áhítata éppúgy helyet kap, mint az iskolai késés. Mégsem közhelyes az Almából ki, körtébe be – egyszerűen azért, mert a szövegek verstani-nyelvi igényessége kiemelkedő. Bertóti Johanna nem ragad le a felező tizenkettes-ABAB/svéd típusú szabadvers-receptnél (gyerekeknek jó lesz alapon), bonyolultabb formákat is bevállal, és jól teljesíti a vállalásokat. Ritkán enged a sötét oldal kísértésének, hogy kommersz, agyonmosott rímpárokat hasznosítson újra, viszont bátran használ együtt egymástól nagyon különböző hangulatú kifejezéseket, és ettől különlegesen friss, vagány lesz egy-egy verse (… a mennyben szól az ének / a sok szólam tekereg…).

Külön jót tesz még a kötetnek, hogy a szerző nem érzi kötelességének, hogy modern, fiatalos és korszerű legyen. A költészetet nem akarja „közel hozni” a gyerekekhez, nem emeli feltétlenül központi témává a modern mindennapok kellékeit, viszont sallangmentes lazasággal használja akár metaforaként a digitális valóság vagy a globalizált világ elemeit. Viszont természetesen játékos és kreatív, mint egy gyerek, éljen az a kilencszázhetvenes vagy a kétezer-húszas években” – írja a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában megjelent kötetről recenziójában Mészöly Ágnes a barkaonline.hu oldalon. (Knb.)