2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Áll a munka

A Kultúrpalota homlokzatának, Tükörtermének, orgonájának felújítása uniós projekt révén valósul meg, összértéke 6 és fél millió lej. A munkálatot a Romconstruct ploieşti-i cég nyerte el. A marosvásárhelyiek láthatják, hogy az épületet hónapok óta felállványozták, de a munka szünetel. Mi történik tulajdonképpen? Erre a kérdésre kerestük a választ a Soós Zoltán múzeumigazgatóval és Fülöp Tímea igazgatóval folytatott beszélgetésünk során. 

Fotó: Nagy Tibor


– A Kultúrpalota hónapok óta felállványozva áll, a járókelők tapasztalhatják, hogy ennek ellenére nem dolgoznak rajta. Mi történik? 

– Az uniós finanszírozású felújítás során a Kultúrpalota tetőzetét, homlokzatát, a Tükörtermet és az orgonát újítják fel. Május óta a homlokzaton ott az állvány, de haladás majdnem semmi. Ennek oka a szakemberhiány. A tetőn haladtak, körülbelül a bádogcsere felénél tartanak, a cseréphez még nem értek el. A projektmenedzser látja át a Kultúrpalota felújításának menetét.

– Az Alter-native fesztiválon a nézők arra lettek figyelmesek, hogy a Kultúrpalota nagytermének mennyezetén a színpadhoz közeli bal oldali lámpa mellett egy nagy folt van. Ezt jelezték is a szerkesztőségnek. Hogyan keletkezett ez a folt?

– A nagyterem tetőszerkezetéhez még nem nyúltak hozzá a munkások, ez a beázás tíz éve történt. Akkor még a megyei tanácshoz tartozott a palota, azután vette át a múzeum. A beázást előidéző rést akkor kiküszöbölték. A nyáron is volt egy beázás, egy olyan részen, ahol még nem dolgoztak. A munkások azon a helyen járkáltak, megnyílt egy falc, s a víz beszivárgott. Ezt is megszüntették – magyarázta el Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, aki arról is tájékoztatott, hogy jövő héten jelentik be a Kultúrpalota bővítésére vonatkozó szerződést. 

A palotát újabb épületrésszel egészítik ki

– A mostani négy öltözőkabin helyére, a tűzfalhoz épül egy teljesen új épületrész. Amit lehetett, a Kultúrpalotában felújítottunk, a villanyhálózatot, a fűtésrendszert, elvégeztük a drénezést, megújultak a lépcsőházak, az előcsarnok, a nagyterem, a kisterem, minden. Most eljutottunk oda, hogy a logisztikai követelményeknek is eleget tegyünk, ugyanis a mostani körülmények zavarják a filharmónia működését. Lesz egy teherlift, amit a múzeum is használ, nyolc kabin, négy vendégszoba és egy nagy anyagraktár az alagsorban, ahol a hangszereket tárolják, és ahonnan a hangszerek – a zongorától kezdve – könnyen mozgathatók lesznek – tájékoztatott az igazgató. 

Szünetel az orgona és a Tükörterem restaurálása

– Jelenleg az orgona és a Tükörterem restaurálása is szünetel, november végén kezdik el újra a munkát. A kényszerszünet részben azért volt, mert sem az orgonarestaurátorok, sem a Tükörterem restaurátorai nem kapták meg a részleges fizetést a fővállalkozó kivitelezőtől, a ploieşti-i Romconstructtól. Az orgona esetében közrejátszott a beosztás, ahogyan dolgozhattak, hiszen múlt héten volt a filmfesztivál, most zajlik a Tiberius fesztivál, majd következik a palotabál. Miután ezek a rendezvények lejárnak, az orgonaépítő csoport újra elkezdi a munkát. Volt három hét, amikor kellett volna dolgozzanak, de arra hivatkozva, hogy nem kapták meg a pénzt, abbahagyták a munkát. Amikor a Romconstruct leteszi a dokumentációt a megyei tanácsnál, s ezt rendben találják, az európai uniós támogatásból folyósítják a fővállalkozót megillető összeget az elvégzett munkáért. Az orgonajavítás jövő évben kell befejeződjön, tehát időben vannak, s mi azt reméljük, hogy egy húsvéti koncerten felavathatjuk az orgonát. A Tükörterem restaurátora november végén remélhetőleg újrakezdi a munkát, s egy segéddel próbálja behozni a lemaradást – mondta el Fülöp Tímea, a Kultúrpalota igazgatója. 

A marosvásárhelyiek jogosan tették fel a kérdést: miért kellett egy ploieşti-i cégre bízni a Kultúrpalota sorsát? Erre az egyetlen válasz: a romániai törvényeket betartva, a közbeszerzési eljárás során ők nyerték el a munkát.