2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Az elmúlt hétvégén szervezte meg a megyei tűzoltóversenyeket a katasztrófavédelmi főfelügyelőség. Idén Ákosfalva biztosította a helyszínt és a feltételeket, s egy kis szerencsével (is) sikerült a bajnoki trófeát is megszereznie.


Szoros volt a küzdelem, tizedmásodperceken múlott egy-egy versenyszám végeredménye              

Fotó: Gligor Róbert László Míg a pénteken zajló magántűzoltóságok versenyén két marosvásárhelyi, valamint egy-egy szászrégeni és radnóti egység méretkezett meg, az önkéntes katasztrófavédelmi egységek körében nagyobb volt az érdeklődés, a szombati megmérettetésre kilenc csapat nevezett be, végül Jeddet kivéve mindenik rajtvonalhoz állt. Radnót kivételével a csapatok a megye magyarlakta vidékeiről érkeztek, öt nyárádmenti, egy sóvidéki és egy küküllői volt közöttük: Nyárádremete, Csíkfalva, Nyárádszereda, Nyárádgálfalva, Ákosfalva, Szováta, Makfalva.

 Az ákosfalvi sportpályán reggel 9 órára felsorakoztak a csapatok, amelyeket Handrea Călin-Ioan dandártábornok, a megyei főfelügyelőség vezetője köszöntött, Osváth Csaba ákosfalvi polgármester pedig hangsúlyozta, hogy a felkészült egységek a közösség javát szolgálják. A Maros Megyei Tanács üdvözletét és a megemelt pénzjutalmakat Andreea Baciu vitte el a helyszínre, a verseny végén a díjakat Kovács Mihály Levente alelnök osztotta ki.

 A csapatoknak három versenyszámban kellett megküzdeniük: egyéniben 100 méteres akadálypályát kellett teljesíteni (palánk átugrása, tömlővel szaladás gerendán, elgurítás után azok összecsatolása a célba érésig), 4X100 méteres staféta, amelynek végén poroltóval kellett elfojtani egy üzemanyag táplálta tüzet; a legtöbb pontot az utolsó próbán lehetett szerezni, amikor egy hétfős csapatnak kellett egy megadott tűzoltóvonalat felállítania.

 A verseny végén, a pontok összesítése nyomán Ákosfalva bizonyult a legjobbnak, őt követte Nyárádremete és Csíkfalva: jutalmuk 5.000, 4.500 és 4.000 lej volt, a többi csapat egyenként 1.500 lejes részvételi díjat vehetett át.

 A siker elsősorban a felkészülésnek köszönhető – mondta el Móréh Tibor ákosfalvi parancsnok, a megyei bajnok eredményét értékelve. Két héten át minden délután többórás kemény edzést tartottak, de elismerte, hogy mindig kell egy kis szerencse is. A szoros, másodpercnyi különbségek által meghatározott verseny végére az állandó rivális Radnót leszakadt, pedig hosszú évekig a megye legjobbja volt, ezúttal pedig egészen új csapatok kerültek elébe. A parancsnok úgy látja, hogy a nagyobb településeken lankadni látszik az önkéntességi láz, egyre kevesebb fiatal van a csapatokban, például Marosludas, Dicsőszentmárton nincs is jelen a megyei versenyeken. Annál inkább bizonyítani és győzni akarnak a vidéki önkéntesek, akik a magáncsapatoknál is komolyabban vették a versenyt. 

Nagy hiányosság, hogy Maros megyében a tűzoltóknak nincs egyetlen felkészülési bázisuk sem, és a megyei versenyek eddigi helyén, a marosvásárhelyi repülőtér mellett sem a legjobbak a feltételek. Ezért is született az a javaslat 2019-ben, hogy a megyei versenyeknek vidéki települések is adjanak helyet, Ákosfalva pedig – a polgármesternek és a helyi tanács hozzáállásának köszönhetően – minden feltételt teljesített, mindent pontosan előkészített a versenyre.

 Így a magánalakulatok legjobbika, a marosvásárhelyi Azomureş Falck Fire csapata mellett Ákosfalva képviseli a megyét a körzeti versenyen, amelyet a jövő hónap közepén tartanak meg Hargita megyében. Újra kéthétnyi kemény felkészülés vár az ákosfalvi fiúkra – tette hozzá értékelője végén Móréh Tibor parancsnok.