2024. august 17., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Élményfürdő Harasztkeréken, új épületek a község falvaiban

Az eltelt esztendők terveire, projektjeire és az ezekhez kapcsolódó megvalósításokra vonatkozó kérdéseinkre Osváth Csaba polgármester számos épülőfélben lévő létesítményt felsorolt, és több nívós, jó ízléssel megrajzolt látványtervet mutatott.

– Az elmúlt két-három év alatt nagyon sok olyan projektet, beruházást indítottunk el, amelyek egy kicsit városiasítják a községet. Nem szeretnénk városi címet, de minden kell, ami a városban van: orvos, út, bank, iskolák, szabadidőközpontok, művelődési házak és hasonlók. Van mentőállomásunk, katasztrófavédelmünk, személyi nyilvántartónk, földhivatalunk, helyi rendőrségünk. És minden év elején úgy próbálunk költségvetést tervezni, hogy amink nincs, az megvalósulhasson, és az életkörülményeken javíthassunk. Ezt sokan látják és sokan igénylik. Felsorolok párat a beruházásokból, tervekből: Göcsön az idén kezdődik egy multifunkcionális épület felépítése, ami művelődési házat, iskolát, óvodát, vendégházat, orvosi rendelőt, előtte játszóteret, parkolót, sportpályát jelent. Van iskolánk, óvodánk, művelődési házunk, amelyet az egyháztól bérelünk. A romos épületeket felújíttattuk ugyan, de azok már idejüket múlták, és egy fejlődő faluban kötelező módon kell legyen egy szép új épület, amelyben a felsoroltak helyet kapnak. Ezt helyi, önkormányzati pénzből valósítjuk meg. Minden 2-3 évben meg tudjuk engedni magunknak, hogy helyi forrásból különböző beruházásokat eszközöljünk. 

Ákosfalva, Cserefalva, Székelyvaja és a többi település aszfaltozását helyi pénzből végeztük ott, ahol nem megyei vagy országútról van szó. A község összes falvának szinte minden utcáját leaszfaltoztuk: a kilenc faluban kevesebb mint három kilométer aszfaltozatlan utcánk van, és ezek is utcavégződések vagy olyan utcák, amelyek mostanában létesültek, és nem szerepelnek még a nyilvántartásban. 

Épül az új ákosfalvi iskola 


Ákosfalván is modernizálásra, új kultúrotthon építésére kerül sor. A régi iskola több mint egy éve már nem üzemel, készül a sportcsarnok mellett az új iskolánk, ahol a napközi, az óvoda és az elemi osztályok kapnak helyet. 20.200 négyzetméteren fekszik, földszinti és emeleti termekkel, ahol étkezde, konyha is helyet kap. Kell bővíteni az iskolarendszert, a mai igények szerint kell építkeznünk, és meg vagyok győződve arról, hogy a mai elvárásoknak eleget fog tenni, és akkor a szülők is idehozzák a gyerekeiket, nem csak Ákosfalváról. Az átadás jövő május végére várható. Ezt állami pénzből álljuk. Az épülő ákosfalvi kultúrotthonnál hét orvosi kabinet, vendégházak, vendéglátóipari egység, amfiteátrum lesz. A régi iskolára, a vele egy udvaron lévő régi kultúrotthonra és ugyanott az új művelődési házra egy időben szeretnénk megkapni a bontási és az építkezési engedélyt. A régi iskola helyén zöldövezet, parkoló, park épül, a régi kultúrotthon helyére pedig az új. 

Hosszú évek óta próbálunk olyan beruházásokat összehozni, amelyek segítségével a hovatartozásunkat, a hagyományainkat, a történelmünket ápolhatjuk. A nyárádszentbenedeki Toldalagi-kastély nagyon romos állapotban volt. A tulajdonjoga ugyan nem a miénk, és nem műemlék, ennek ellenére a felújításánál igyekszünk megőrizni az épület eredeti formáját. Több éve javítjuk, betongerendákkal erősítettük meg, sok teherautónyi szemetet hordtunk el belőle. Szeretnénk olyasmit létesíteni benne, amire igény van, például turisztikai központot, múzeumot, diáktáboroknak helyet adó otthont, ami hasznos a közösség és vendégeink számára is.

Ugyancsak több éven keresztül a polgármesteri hivatal támogatta az egyházainkat a ravatalozók megépítésében. Kötelességük volt, hogy telket szerezzenek és telekeljenek, a miénk pedig, hogy pályázati kiírással az egyházakat támogassuk, és felépülhessenek a ravatalozók. A község területén ez mindenütt sikerült, kivéve Ákosfalvát. Nem találtak az ákosfalvi egyházak megfelelő helyet, mi a pályázatokat kiírtuk, ezeket megnyerték, de a telkek nem voltak alkalmasak rá. Mostanra ezen túl vagyunk, megvannak az engedélyek, és úgy vélem, hogy a jövő év tavaszán a ravatalozó építése elkezdődhet azon a területen, amelyet a polgármesteri hivatal adott, és amely a temető közelében van – így a gyászmenetnek nem kell a főúton végigmennie, könnyen megközelíthető a főúttal párhuzamos utcán, és van parkoló, villanyhálózat. Nagyon nagy veszélynek voltak kitéve a végtisztességet tévők, ez most megoldódott. 

Több mint három éve nagy beruházásokat végzünk Harasztkeréken. Ott is van új út, kultúrotthon és hasonlók, de úgy éreztem, hogy olyasmit kell létrehoznunk, amellyel a többieket egy lépéssel magunk után hagyjuk. Megterveztünk ezért egy olyan szabadidőközpontot, amely belső és külső medencével, 41 méteres jacuzzival rendelkezik, és igazi élményfürdővé válhat. Úgy számoltuk, hogy három-négy év alatt egy ekkora beruházást megbír a község. Ákosfalván van már két strandunk – egy Benedeken és egy a volt téesz udvarán –, ezek mindig tele vannak. Ám Harasztkeréken működik egy lovarda, és emiatt akkora esténként a forgalom, mint egy városban. Úgy gondoltam, ha már amúgy is ennyien járnak ide, a látogatókat és a helyi gyerekeket is képviselve kössük össze az olyan programokat, mint a lovaglás és az úszás. Ez okból a község iskoláiban tanuló diákokat díjmentesen szállítjuk majd oda, és úszótanfolyamokat indítunk nekik, hogy megtanulhassanak úszni. Eddig a mi költségünkön megtanítottuk őket táncolni, most megtanítjuk a következő generációt úszni. Az élményfürdő 80 százalékban elkészült, a vizet egy ötven méter mélységben talált forrás biztosítja, a vízszűrő, -cserélő berendezéseink a legkorszerűbbek, a forrásnak óránként több mint ezerliteres hozama van. A vizet laboratóriumban vizsgálják, és az eddigi eredmények szerint nagy a valószínűsége, hogy gyógyhatása van – 30-40 méteren kékpala-hegyet találtunk a medencék alatt, mellett. December 30-a az átadási határidő, reményeink szerint jövőre már a vadonatúj harasztkeréki élményfürdőben fürödhetnek az érdeklődők. 

Készülőben a harasztkeréki élményfürdő medencéi

Fotó: Nagy Tibor


Még mindig nincs vízellátás a községben

Sok új beruházást, tervet valósított meg az Ákosfalvi Polgármesteri Hivatal, vannak azonban olyan gondok, amelyek évek óta problémát jelentenek a községben. Ottjártunkkor ezekről is beszélgettünk. 

– A felháborodásomnak hangot kell adjak, és ezt meg is indokolom. A legégetőbb gondunk, hogy a csatornarendszer és a vízhálózat Ákosfalva községben nem a helyi elvárások szerint valósul meg. Az ügyben érintett mindegyik felelős állami intézmény keresi a kibúvót, de konkrét lépéseket senki sem tesz – árulta el Osváth Csaba. – A tegnap (múlt héten – a szerk.) megkerestek az Aquaserv mint a megyei vízszolgáltató képviselői, és elmondták, mindent megtesznek, hogy a térség szolgáltatója lehessenek, ennek ellenére 2019-ben még nagyon a kezdetén vagyunk a munkálatoknak. Az elkövetkező 2-3 évben, ha minden jól megy, esetleg számíthatunk vízellátásra, de semmiképpen sem hamarabb. Azon lovagolnak, hogy a nyárádszeredai gáttól, tisztítótól kellene ellátni a Nyárádmentét. Nem vagyok szakmabeli, de véleményem szerint a Nyárád a közel 50.000-es nyárádmenti lakost nem tudja ellátni vízzel. Ha pedig el tudná látni, akkor kiszáradna. Világszintű felmelegedéssel küszködünk, a mi kútjaink, vizeink sem olyan hozamokkal rendelkeznek, mint eddig. Látok azonban fejlődési lehetőséget a térségben, és egyik beruházásunkat sem a mának csináljuk, jó pár évvel előre tervezünk. Ennek a vidéknek bővülnie, fejlődnie kell. A kormány, az állami intézmények dolga ez, az önkormányzatoké pedig az, hogy ha megvan a vízellátás, akkor rögtön tudjanak csatlakozni rá, és annyian csatlakozzanak, ahányat el tud látni a rendszer. Szárazság van, sok ember vízproblémával küszködik, a probléma a teljes községet érinti. Nálunk mindenki a kútból vezeti a vizet. Elúszott 10-15 év, amely alatt csak hitegettek bennünket, a lakosságnak tudnia kell, hogy a közeljövőben sem lesz vízellátás, és ez nem a polgármesterek, nem a község hibája – a projektjeink rég készen vannak, tudnánk csatlakozni, csak be kell vezessék a hálózatba a vizet. A kifogás szerint nem tudtak időben lépni, vagy nem volt pénz, vagy amikor volt, a liciteket megtámadták, bürokráciai gondokba ütköztek. A csatornázással hasonló a helyzet. Ameddig nincs víz, nincs szükség csatornára sem. Ennek ellenére mi a teljes dokumentációt, tanulmányokkal, tervekkel, a tisztítóállomás terveivel, építkezési engedélyekkel benyújtottuk a fejlesztésügyi minisztériumhoz – a tavasztól ott van, és egyelőre nem mozdult semmi. Tudjuk, hogy Ákosfalva nem a világ közepe, de a törekvéseinket, a munkánk eredményét bizonyítottuk, és nem maradhat egy ekkora község vízhálózat vagy a csatornarendszer nélkül. Bízom abban, hogy legalább az utóbbira megkapjuk a pénztámogatást, és legalább annak neki tudunk fogni. Úgy vélem, hogy ezek regionális projektek kellene legyenek, egy-két összefüggő rendszerrel az egész Nyárádmentén. Mindezek több millió eurós beruházást jelentenek.

A közszállítás Harasztkerék esetében több éve nem működik, ez nagyban befolyásolja a diákok ingázását. Többször nyújtottunk be kérelmet a megyei tanácshoz, a tanács elkészítette a tanulmányt, a minisztérium licitálta, de ennek a kiírásnak egy cég sem tett eleget. Sajnálattal közöljük, hogy ezt nem a hivatal tudja megoldani, hanem a szállítással foglalkozó vállalkozók, de sajnos a licitre nem volt vállalkozó.

A megépített, úgymond modernizált útkereszteződés esetében eleinte nagy tervekkel jártam közös gyűlésekbe a brassói útügy vezetőségével, és kezdetben arról volt szó, hogy körforgalmat alakítanak ki. Tudtuk, ha ezt megcsinálják, akkor vagy egy családi házat, vagy a régi kultúrotthont fel kell áldozni. Erről született is egy megegyezés, amelyet annak idején a technokrata kormány lefújt azzal az indokkal, hogy nincs rá pénz. Át kellett volna venni az ákosfalvi és benedeki megyei utat, mert kis bekötősávot kellett volna létesíteni, a két, Kolozsvár, illetve Nyárádszereda felől érkező út ugyanis nincsen egy vonalban. De ez nem így történt. Egyszer csak megérkeztek területátadási jegyzőkönyvvel a brassói útügy képviselői, meg sem hívtak, szóba sem álltak velem, nekifogtak dolgozni, megcsinálták úgy-ahogy, és amikor hivatalosan is át kellett volna vennünk, azt mondták, ha odamegyek, hívják a rendőrséget, megfenyegették és elkergették a helyi önkormányzati képviselőket, azt mondták, ha fényképeket készítünk az átadásról, be is perelnek. A tavaly decemberben lett volna a hivatalos átadás, és a mai napig sem adták át. Úgy tervezték és építették, hogy a mi hálózatunkra kőkorszaki – 2000-2500 wattos – világítótesteket szereltek, amelyek fogyasztását mi fizetjük. Ráadásul ki sem tudjuk cserélni ezeket a – mai világban már csak virágoskerti designként használt – lámpákat a mi korszerű lámpatesteinkre, mert még nem volt meg a hivatalos átadás. A forgalom sem működik, torlaszok vannak, a gyorsuló és leállósávok nem felelnek meg a valós igényeknek. Mi minden beruházást pozitívan értékelünk, még ezt is, de azt felrójuk, hogy nem egyeztettek velünk – mondta a polgármester.

Osváth Csaba polgármester

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató