2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amennyiben a magyar állampolgársággal rendelkező romániai magyarok aktuális személyi adataikkal szerepelnek a magyarországi választási névjegyzékben, és regisztrálnak a választásokra, ők is részt vehetnek a 2022-es választásokon. Az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány segít az adatfrissítésben és a választási regisztrációban. 


 Forrás: RMDSZA választásokon azok a magyar állampolgárok vehetnek részt, akik a magyar állam nyilvántartásában aktuális személyi adatokkal szerepelnek. Amennyiben az állampolgárság megszerzése óta a szavazó házasságot kötött, gyermeke született, elvált, nevet változtatott, változott a lakcíme, elhalálozás történt a családban, vagy bármilyen más okból kifolyólag módosultak az adatai, az Eurotrans Alapítvány segítségével kérvényezheti a változások névjegyzékbe vételét, ezt követően pedig a választásokra történő regisztrációt is. 

A központi Eurotrans iroda tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek a 0800-420-111-es telefonszámon és az info@eurotransalapitvany.ro e-mail-címen. Adatfrissítéssel kapcsolatos ügyintézésre csak az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban, illetve az alapítvány által szervezett kiszállásokon van lehetőség.

2021 első negyedévében, január–március során az alapítvány mintegy 247 kiszállást és 52 konzuli napot szervezett, emelte ki Nagy Zoltán. Az Eurotrans Alapítvány elnöke hozzátette: a következő időszak kiszállásairól és kiszervezett konzuli napjairól friss információk az alapítvány honlapján és Facebook-oldalán olvashatók. 

Nagy Zoltán elmondta, azáltal, hogy élünk a szavazati jogunkkal, kifejezhetjük nemzeti hovatartozásunkat. „Bár egy országhatár választ el bennünket nemzeti közösségünktől, vállalnunk kell identitásunkat, vállalnunk kell magyarságunkat”– hangsúlyozta. „Magyar állampolgárként kötelességünk jelezni személyi adataink változását a magyar államnak. Az adatfrissítést követően aktualizáljuk a választási regisztrációnkat a Nemzeti Választási Irodánál” – nyomatékosított az alapítvány elnöke.

Az anyakönyvezés és a választási regisztráció mellett az Euro-trans Alapítvány ingyenesen segít az ügyintézésben a személyi igazolvány, a magyar útlevél vagy a családtámogatások igénylése esetén is. A kisgyermekes családok számára továbbra is elérhető az anyasági támogatás és a Babakötvény. Az anyasági támogatás a baba születését követő hat hónapon belül igényelhető, ennek keretében gyermekenként egyszeri 64.125 forint (kb. 850 lej), ikertestvérek esetén gyermekenként 85.500 forint (kb. 1100 lej) juttatásban részesülhetnek.

Az Eurotrans Alapítvány munkatársai ingyenesen segítenek az iratcsomó összeállításában, a kérelmek kitöltésétől a fordítások elkészítéséig. A területi irodákban dolgozók meghatározott program szerint, előre meghirdetett helyszíneken végzik munkájukat, amiről előzetesen értesítik az adott települések lakosságát.

További információkat az alapítvány honlapján olvashatnak: eurotransalapitvany.ro

(RMDSZ-tájékoztató)