2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eb 2020

A román labdarúgó-válogatott George Puşcaş fejes góljával 1-0-ra legyőzte Máltát hazai pályán az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában.

A román válogatott szurkolói magyarellenes csatakiáltással üdvözölték Adrian Rus első válogatottságát: a Málta elleni Európa-bajnoki selejtező elején percekig zengett a ploieşti-i Ilie Oană Stadionban a „Magyarország kapja be!” rigmus, hívta fel a figyelmet beszámolójában az NSO.

A románok edzője, Cosmin Contra hét helyen megváltoztatta a spanyolokkal szemben 2-1-re alulmaradó csapatát, a magyar állampolgársággal is rendelkező Rus mellett – akiért a román szövetségi kapitány egyoldalú nyilatkozatháborút folytatott a Mol Fehérvár vezetőivel – Florin Ştefan (Sepsi OSK) és Mihai Bordeianu (Kolozsvári CFR) is újoncként szerepelt a kezdő tizenegyben, és összesen öten képviselték a júniusi U21-es Eb-n elődöntős román csapatot.

A fiatalos lendületnek azonban nyoma sem volt a játékban, mert a középpályán Ianis Hagi és Răzvan Marin csak a lövési lehetőséget kereste, és a csatárokat. Florin Andone háromszor így is helyzetbe került, de kétszer Bonello védett, egyszer pedig lesről fejelt a hálóba. Fél óra után a vendégeké volt az első félidő legnagyobb helyzete, de Corbolan az ötös sarkáról Tătăruşanu kapusba lőtt.

A szünet után már jött a gól, George Puşcaş fejelt a hálóba Hagi szöglete után (1-0), ami megnyugtatta ugyan a román csapatot, ám csapatjátékát nem tette gördülékenyebbé. A hátralevő időt így egyhangú fölényben, de igazi helyzet nélkül focizta végig a hazai csapat, amelynek védelmét a 89. percben kipasszolták a máltaiak, csakhogy Farrugia lesről talált be.

Fotó: FRF


Jegyzőkönyv

2020-as labdarúgó-Eb-selejtező, F csoport: Románia – Málta 1-0 (0-0)
Ploieşti, Ilie Oană stadion, vezette: Duje Strukan (horvát).
Gólszerző: George Puşcaş (47.).
Sárga lap: Bonello (42.).
Románia: Ciprian Tătăruşanu – Alexandru Chipciu, Adrian Rus, Vlad Chiricheş, Florin-Bogdan Ştefan – Alexandru Cicâldău, Răzvan Marin (59. Nicolae Stanciu), Mihai Bordeianu, Ianis Hagi (72. 
Gheorghe Grozav) – Florin Andone, George Puşcaş (76. Claudiu 
Keşerü).
Málta: Henry Bonello – Steve Borg, Andrei Agius, Zach Muscat – Juan Corbolan, Dunstan Vella (86. Jake Grech), Rowen Muscat, Luke Gambin (81. Joseph Zerafa), Joseph Mbong – Jean Paul Farrugia, Kyrian Nwoko (72. Alfred Effiong).

Eredményjelző

2020-as labdarúgó-Eb-selejtező mérkőzések (vasárnapi eredmények): 
* D csoport: Grúzia – Dánia 0-0, Svájc – Gibraltár 4-0; az állás: 1. Írország 11 pont/5 mérkőzés, 2. Dánia 9/5, 3. Svájc 8/4, 4. Grúzia 4/5, 5. Gibraltár 0/5
* F csoport: Románia – Málta 1-0, Svédország – Norvégia 1-1, Spanyolország – Feröer 4-0
* J csoport: Örményország – Bosznia-Hercegovina 4-2, Finnország – Olaszország 1-2, Görögország – Liechtenstein 1-1; az állás: 1. Olaszország 18 pont/6 mérkőzés, 2. Finnország 12/6, 3. Örményország 9/6, 4. Bosznia-Hercegovina 7/6, 5. Görögország 5/5, 6. Liechtenstein 1/6

A mai program

* A csoport: Montenegró – Csehország (Podgorica 21.45), Anglia – Koszovó (Southampton, 21.45)
* B csoport: Luxemburg – Szerbia (Luxembourg 21.45), Litvánia – Portugália (Vilnius 21.45)
* H csoport: Moldova – Törökország (Kisinyov, 21.45), Franciaország – Andorra (Saint-Denis, 21.45), Albánia – Izland (Elbasan, 21.45)