2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét színpadra kerül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház szilveszteri előadásaként bemutatott krimi, Agatha Christie egyik legnépszerűbb művének színpadi adaptációja.

Az angol írónő A láthatatlan hóhér „…és már senki sem!” című krimijét a Tompa Miklós Társulat a budapesti Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével vitte színre, amely a színdarab magyar nyelvű előadásainak képviselője.Az ügynökség a saját honlapján a következőképpen ajánlja remekművét: A színdarab Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényének, a Tíz kicsi néger (néhol Tíz kicsi indián, vagy És végül nem maradt senki sem) című kriminek az adaptációja. A színpadi változat készítésekor Christie engedett a kor követelményeinek, és egy pozitívabb kicsengésű befejezést írt a műnek. Napjainkban a színdarab elérhető ezzel a végkifejlettel, valamint a regény szerinti alternatív befejezéssel is.

Magányos sziget az angliai partok mentén. Tíz ember érkezik. Egymás számára ismeretlenek, de hamar kiderül, van bennük valami nagyon is közös vonás. Mindegyikük múltjában ott egy sötét folt. És a feltételezett gyilkosok szépen, sorban áldozattá válnak. (…)

De a kérdés örök és változatlan: Ki lehet a gyilkos?E melléklet szerkesztője kritikájában a következőképpen fogalmazott: Az első halálesetet követően azonban felpörög a ritmus, a kölcsönös, bájolgó unalmat felváltja a megdöbbenés, a hárítás, a megadás, a hitetlenkedés, a gyónás és megvallás, a félelem, a gyanú, a vadászat, hogy végül mindez egy valószínűtlen és váratlan végkifejletbe torkolljon. Noha a krimikarakterek emberi természetének mélysége hagyományosan sekély (a klasszikus formula szerint adott a zseniális detektív, ennek hasonlóan zseniális, de azért mégis félhülye segítője és a többiek, akik általában egy-egy emberi vonást jelenítenek csak meg), a Tíz kicsi néger rendkívülisége abban is rejlik, hogy ilyen központi detektívfigurával nem találkozhatunk. Itt mindenki nyomozó és mindenki áldozat is egyszerre, a falról rejtélyesen és egyenként eltűnő maszkok pedig kellőképpen nyomatékosítják bennük a halálfélelmet. 

A Gáspárik Attila rendezésében bemutatott produkció szereplői: Meszesi Oszkár, Kovács Botond, P. Béres Ildikó, Simon Boglárka Katalin, Varga Balázs, Kádár L. Gellért, Galló Ernő, Tollas Gábor, Moldován Orsolya, Kilyén László és László Csaba. Díszlettervező: Maria Miu; jelmeztervező: Moldován Orsolya; zene: Boros Csaba; videó: Sebesi Sándor; rendezőasszisztens: Fülöp Bea. 

A soron következő előadásokat az alábbi időpontokban játssza a társulat: február 9., szombat 17 óra – érvényes a Kántorné-nyugdíjasbérlet; február 17., vasárnap 19 óra.

Az előadásokra érvényesíthetők a szabadbérletek, a pedagógus-, diák- és egyetemistabérletek, melyek tulajdonosai ingyenes helyjegyet válthatnak a jegypénztárnál. Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (telefon: 0372-951-251), a színházi jegypénztárban (telefon: 0365-806-865) és online, a www.biletmaster.ro honlapon.