2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2020. november 12-15. között tartják a 26. nemzetközi könyvvásárt, amelynek a hagyományokhoz híven a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont. A járványügyi intézkedéseket betartva az idei ünnepi esemény egyetlen helyszínen, a színház Kistermében fog zajlani, amelyet az érdeklődők ezúttal online közvetítésben, saját otthonaikból követhetnek.  Az  „Otthon vagy” mottójú könyvvásár egyszerre jelzi az olvasóra, az alkotóra, az alkotásra, vagyis az egymásra történő odafigyelést: a könyvek szeretetével bárki megteremtheti önmaga és a többi könyvbarát számára a bensőséges hangulatot, az együttlét érzését még akkor is, ha mindez nem ugyanabban a fizikai térben történik. 

A fizikai találkozást idén fölváltja a könyvvásár ünnepi hangulatának felidézése a közösséghez tartozás jegyében – mondja Káli Király István, az esemény főszervezője. 

A könyvvásár programját három eseménnyel színesíti a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. November 12-én, csütörtökön 16.15 órától a Tompa Miklós Társulat Versek mindenkinek – 100 év Erdély magyar költészetéből című verses műsora lesz követhető Gáspárik Attila rendezésében.  Az előadásban huszadik századi erdélyi magyar költők versei hangzanak el – többek között Jékely Zoltán, Ligeti Ernő, Bajor Andor, Miklós Jutka, Szőcs Kálmán, Salamon Ernő versei – a Tompa Miklós Társulat színészeinek tolmácsolásában. 19.15 órától pedig Kornis Ottó – Salamon László Paradies kisasszony című drámáját mutatják be a társulat művészei felolvasószínházi előadás formájában, Gáspárik Attila rendezésében.

November 13-án, pénteken 14.45 órától a Mentor Könyvek Kiadó könyvbemutatójára kerül sor: Soós István Manófittyem naplója című kötetéről a szerzővel és a könyv illusztrátorával, Kiss Bora színésznővel Kovács András Ferenc beszélget. 19 órától újra hazai költészettel várja nézőit a könyvvásár. Versek mindenkinek: Erdélyi román és szász költők versei címmel  Káli István, Kocsis Francisco és Markó Béla összeállítását Gáspárik Attila rendezte, a verseket a Tompa Miklós Társulat művészei mondják el.

A programok élőben, díjmentesen követhetők a könyvvásár Facebook-oldalán, illetve visszanézhetők az esemény YouTube-csatornáján.

Facebook: https://www.facebook.com/konyvvasar/ 

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCP2saEkBjbih0sEXywAV-_Q

Tovább információk az online zajló eseményről a http://vasarhely.ro/konyvvasar/ oldalon olvashatók. (Pr-titkárság)