2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyénkben kilenc diáknak lett pozitív a tesztje

December 6-tól a Covid–19 antigénnyálteszttel ellenőrzik a diákok fertőzöttségi helyzetét a romániai tanintézetekben. Hosszas vita után ez a feladat végül is a szülőkre hárult.

A hosszú hétvége után hétfőtől országos szinten 17.915-ből 17.677 jogi személyiséggel rendelkező és csatolt tanintézetben kezdték meg a tantermi oktatást, ami a diákok 99 százalékának teszi lehetővé a tanórákon, foglalkozásokon való részvételt. Összesen 238 egységben kezdtek távoktatással 52 Bihar, 36 Arad és 20 Hunyad megyei tanintézetben. 

2.697 iskolában, óvodában minden pedagógus felvette a védőoltást, 13.728 egységben 60 százalék feletti a teljes személyzet átoltottsága. Az oltásra jogosult diákoknak a 35 százaléka kapta meg a védőoltást, összesen 437.800-an (130.000-en a 12-15 évesek és 307.600-an a 16 év fölötti korosztályban). 

December 3-án 1.831 óvodás és iskolás gyermek, valamint 499 tanügyi alkalmazott volt fertőzött, ami 0,6, illetve 1,8 ezreléket tesz ki. 

A gyorsteszt elvégzését országos szinten 216 tanintézetben vállalták, 467-ben vegyesen, 16.956 iskolában, óvodában a szülőkre bízták. A nap során 86 pozitív esetet szűrtek ki. 

Megyénkben kilenc diáknak lett pozitív a tesztje. A jelenléti oktatásban 63.614-en vettek részt, 7.134-en a távoktatásban. 63.350 diáknak otthon végezték el a nyálmintából vett tesztet, 2.839-nek a tanegységben, 1.253 esetben vegyesen otthon és az iskolában. 

A teszteléssel kapcsolatosan dr. Imre Mihályt, a MOGYTTE belgyógyászat- és kutatásmódszertan-tanárának véleményét kérdeztük.

– Ennek a tesztnek az elvégzése eredetileg a tanintézetekben volt elképzelve, az ott dolgozó asszisztensek, orvosok révén. Be kell azonban ismerjük, hogy ez gyakorlatilag több okból is lehetetlen. Egyrészt nincs annyi egészségügyi személyzet, aki például több mint ezer diákot le tudna tesztelni. Másrészt nagyon fontos szabályok vannak, amelyeket be kellene tartani, és erre egészségügyi képzettséggel rendelkező személyek képesek, azonkívül kell a szülők beleegyező nyilatkozata is. A nyálmintából vett tesztek elvégzése iskolai szinten nagy mennyiségű biológiai hulladékot eredményez, aminek a kezelését nagyon pontos előírások szabják meg, amelyeket nehéz lenne teljesíteni. 

Ugyanakkor azt sem tartom nagyon jó ötletnek, hogy mindenkinek hazaküldték a teszteket, mert ebben az esetben semmiféle ellenőrzés nem működik. Az iskolák lemondtak a lehetőségről, a szülő, ha akarja, bejelenti, hogy pozitív az eredmény, ha akarja, nem. Ezt mindenki maga dönti el. A szülők egy része nagyon megbízható, a másik része nem törődik ezzel. A vírustagadó szülő, ha egyáltalán elvégzi a tesztet, és pozitív lesz az eredmény, akkor is elküldi a gyermekét az iskolába. Ilyen szempontból az ellenőrzést nem kellett volna teljesen kivenni az iskolák kezéből. Én a gyermekeim iskolájában azt javasoltam, hogy mivel lehetetlen minden diákot tesztelni, küldjék haza a teszteket, de szúrópróbaszerűen minden osztályban hetente egy-két gyermeket az iskolában jelen lévő egészségügyi alkalmazott teszteljen, amivel fenn lehetett volna tartani egy részleges ellenőrzést az iskolák szintjén. Ha felüti a fejét a vírus egy osztályban, akkor minden gyermek elkapja, még akkor is, ha tünetmentesen esik át rajta. Ezt a szúrópróbaszerű szűréssel meg lehetett volna előzni. A jelenlegi formában a tesztelés teljes mértékben a szülők becsületére van bízva. Lesznek iskolák és osztályok, ahol nagyon lelkiismeretesen elvégzik, de lesznek iskolák és osztályok, ahol marad a „nem tesztelünk, nem tudjuk”, és terjedhet a vírus – nyilatkozta dr. Imre Mihály.