2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A projekteket folytatni kell

A múlt héten, április 22-e, a Föld napja alkalmával szervezett online ünnepségen bejelentették, hogy 2021-ben az Európai Klímaszövetség Climate Star (Klímasztár) díjat adományozott Marosvásárhelynek a Fókusz Öko Központ által kezdeményezett Változtasd meg a jövőt! elnevezésű, a klímaváltozást elősegítő hatások csökkentésére irányuló programért. 

Az Európai Klímaszövetséghez mintegy 1800 európai település tartozik. A hálózaton belül kilencedik alkalommal díjaz egyes, a klímaváltozás hatását csökkentő programokat. A Fókusz Öko Központ által irányított Változtasd meg a jövőt! kampányban elért eredményért kapta a város a díjat, amelyben a részt vevő vásárhelyiek – többnyire fiatalok – bekapcsolódtak a 24 javasolt klímabarát tevékenység egyikébe, a program internetes felületén pontokat gyűjtöttek a városnak. A tevékenységbe bekapcsolódott 1791 város közül Marosvásárhely gyűjtötte a legtöbb pontot a barátságos verseny keretében, erős üzenetet küldve ezáltal a hatóságoknak is az ilyen jellegű igényekkel kapcsolatban. Az idén Marosvásárhely mellett még 15 település kapott Klímasztár díjat öt országból (Ausztria, Németország, Magyarország, Olaszország és Svájc). 

Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ vezetője lapunknak elmondta, a szervezet mintegy 25 éve foglalkozik Marosvásárhely környezetvédelmi gondjaival. Az évek során több környezetvédelmi, illetve fenntartható fejlődéssel kapcsolatos programot kezdeményeztek, többek között az Agenda 2001-et – Marosvásárhely első fenntartható fejlődési tervét is – a szervezet segítségével állították össze. 2001-től világszerte a közvélemény figyelembe került a klímaváltozás és a globális felmelegedéssel kapcsolatos kérdések és megoldások szükségszerűsége. Nem sokkal ezután a Fókusz Öko Központ csatlakozott az Európai Klímaszövetséghez, és több sikeres közös programot valósítottak meg mind a megyében, mind Marosvásárhelyen. Például 2019-ben a Nyárádgálfalva község polgármesteri hivatalával közösen kivitelezett program kapcsán elnyerték a Magyar Éghajlatszövetség Klímasztár díját, majd ennek nyomán kezdeményezték az Európai Klímaszövetséggel együtt a Változtasd meg a jövőt! programot, amelynek eredménye a szóban forgó díj. 

– Ez a díj kétéves munkánk elismerése. A program keretében online felületen 24 környezetbarát tevékenységbe lehetett bekapcsolódni, például a benevezőknek helyi terméket kellett fogyasztaniuk, egy hónapig kerülniük kellett a műanyag termékek, pillepalackok vásárlását, csapvizet kellett inniuk, alternatív környezetbarát közlekedési eszközt kellett használniuk, vagy az is számított, ha energiatakarékos villanyégőket használnak. Sokan ebben az időszakban biciklivel, gyalog felfedezték a környéket, kertészkedtek, és rájöttek arra, hogy egyszerűen élni jó. Minden olyan tevékenység számított, amely a klímaváltozás hatásait csökkentette, vagy elősegítette a környezetbarátabb életmódhoz való alkalmazkodást; mindenképpen a szén-dioxid- kibocsátást, -termelést csökkentő tevékenység kellett legyen. A projekt keretében két év alatt számos találkozót szerveztünk egyetemistákkal (Dimitre Cantemir, Sapientia, MOGYTTE), középiskolásokkal (többek között a pedagógiai líceumban és a Bolyaiban), és így több diák is bekapcsolódott a Változtasd meg a jövőt! programba, ugyanakkor felkértük az érdeklődőket, hogy alakítsanak csapatokat, és így egymással is vetélkedtek. Júniusban mi is díjaztuk a legjobbakat. Az év végi összesítésnél kiderült, hogy a programba lépők közül a legtöbben marosvásárhelyiek, így nekünk sikerült a legtöbb pontszámot összegyűjtenünk – mondta Hajdu Zoltán, majd hozzátette, a díj arra is kötelezheti majd a városvezetőket, hogy még több környezetbarát tevékenységet karoljanak fel, illetve valósítsanak meg a városban.

Soós Zoltán polgármester a díjazásra az Európai Klímaszövetséghez elküldött rövidfilmben gratulált a 100%-osan civil kezdeményezéshez, amely ilyen szempontból is a figyelem középpontjába állította a várost, és elmondta, hogy vannak elképzelések és lépések egy valóban környezetbarát város kialakításához. (Sz.m.: Ezért is zárták le a központi forgalmat a hétvégén, illetve volt korábban szemétgyűjtés és a városi kerékpározást népszerűsítő rendezvény is, amelybe bekapcsolódott a hivatal.) 

Hajdu Zoltán elmondta, a pályázat kapcsán felmerült az is, hogy egy felmerés alapján a város létesítsen egy központi parkot. Korábban a jelenlegi lovarda területét jelölték ki, ahová valamikor szabadidőközpontot terveztek, de leálltak az ötlet kivitelezésével. (Sz.m.: Ennek egyik oka, hogy a terület nem a város, hanem a Romsilva tulajdonában van.) A továbbiakban azt is megtudtuk, hogy a város legnagyobb légszennyező egysége számára is nemsokára újabb lehetőség nyílik környezetvédelmi projekt megpályázására. Az igazságos átmeneti program (Programul de tranziţie justă şi echitabilă) keretében európai uniós támogatást nyújtanak hat olyan megyének, ahol környezetszennyező ipari tevékenység van. Ezek között szerepel Maros megye is. A keretösszeg 3 milliárd euró, így megyénként akár több száz millió euró is juthatna, amit kizárólag a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére fordíthatna akár a gazdasági egység, akár a partnerek, a megyei és a városi önkormányzatok. Hajdu Zoltán szerint, ha sikerül elnyerni a támogatást, akkor beigazolódik az, hogy nem csak a lakosok tesznek lépéseket egy egészségesebb környezet érdekében, hanem a hatóságoknak is reális szándékuk van a helyzet jobbá tételére. A civil szervezet az első lépést megtette – mondta a Fókusz Öko Központ elnöke.