2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy emeletes parkolóház sokat javítana a helyzeten

Júliustól nő a parkolási díj a telepen

Július 1-től a jelenlegi 3-ról 5 lejre nő a szovátai fürdőtelepen az óránkénti parkolási díj: ezzel tulajdonképpen a többi üdülőtelepen alkalmazott díjszabásokhoz zárkózik fel Szováta is – mutatott rá Fülöp László Zsolt polgármester.

A parkolás a strandidényben okoz némi gondot a telepen, viszont a városvezető szerint nem az a megoldás, hogy lépten-nyomon parkolóhelyeket alakítsanak ki a közterületen. Mint mondta, egy ideje az önkormányzat csak akkor ad engedélyt szálláshelyek építésére, ha ugyanannyi parkolóhelyet biztosítanak a szálló saját udvarán, mint ahány szoba a vendéglátóegységben van, hogy a vendégek ne közterületen kelljen hagyják a járművüket. – Nálunk mindenki a lehető legközelebb szeretne parkolni a célállomáshoz. Viszont mi nem a belföldi turisztikai üdülőközpontokkal kell versenybe szálljunk, hanem a külföldiekkel, és külföldön bevett gyakorlat, hogy a város szélén leparkolnak a turisták, és onnan tömegközlekedési eszközökkel közelítik meg az üdülőtelepet – jegyezte meg a polgármester. A szovátai önkormányzat emeletes parkolóházat szeretne építeni a rendőrség épülete melletti területre, ami enyhítene a parkolási gondokon. Amennyiben lesz ilyen típusú pályázati kiírás, élnek a lehetőséggel.

Fotó: Nagy Tibor


Tavaly a rendőrség melletti parkolót rendbe tették, letérkövezték, automata beléptetőrendszerrel látták el, ott több mint 150 hely van.

Mivel a telepi piaccal szembeni, a volt megálló helyén lévő parkolót felszámolták – szálloda épül a helyébe –, az önkormányzat megengedte, hogy a Medve-tótól mintegy 150 méterre, egy régi villa helyén parkolót alakítson ki egy vállalkozó. Fülöp László Zsolt elmondta, lassan több mint három éve, amióta a turisztikai idényben fizetőssé tették a parkolást a telepen, nem emelték az árakat, most azonban úgy döntöttek, alkalmazkodnak a többi üdülőtelepen alkalmazott szinthez, így július 1-től az eddigi 3 lejről 5 lejre emelkedik az egy órára érvényes díj. A fizetős útszakaszokon automaták vannak, ahol parkolójegyet lehet vásárolni, illetve telefonos applikáción keresztül is lehet jegyet váltani.


Egyik beruházás a másik után

A fürdőtelepen több munkálat is zajlik a turisztikai idényben, ezek egy része magánberuházás, ugyanis folyamatban van két szálloda építése, az önkormányzat pedig előreláthatólag egy-két héten belül nekilát az 500 férőhelyes amfiteátrum kialakításának az egykori mozi helyén.

Fülöp László Zsolt rámutatott, az elképzelés onnan indult, hogy néhány évvel ezelőtt elindítottak egy, a turisták körében igen népszerűvé vált kezdeményezést, esténként önkéntes előadók léptek fel a Petőfi parkban. Utólag felállítottak oda egy színpadot, de már akkor világossá vált, hogy a parkot kinőtték ezek a rendezvények, ezért pályáztak, és uniós alapokat nyertek el egy ötszáz férőhelyes amfiteátrum kialakítására. A licitet az a cég nyerte, amely most fejezi be a szovátai óvoda építését, és amellyel végig jól együttműködött az önkormányzat.

– Reméljük hogy a jövő évi turisztikai idény elejére elkészülnek a beruházások, ugyanis az elemzőknek az a véleménye, hogy a 2022-es turisztikai idényben visszatérünk a normalitáshoz. De ettől függetlenül reménykedünk, hogy idén is jó szezonunk lesz. Szovátát szeretik az emberek, szívesen jönnek ide, ezért igyekszünk folyamatosan fejleszteni, szépíteni a telepet, mindent megtenni azért, hogy jól érezzék magukat – jegyezte meg a polgármester.


Elkészült az óvoda és az uniós alapokból korszerűsített 13 utca

Jó hír a szovátai kisgyerekes családoknak, hogy elkészült a városban az ország legnagyobb, 300 férőhelyes óvodája és bölcsődéje, ahol már a nyáron fogadni tudják azokat a gyerekeket, akiknek a szülei igénylik a vakáció alatti felügyeletet, szeptembertől pedig teljes gőzzel működik majd az új tanintézmény, amelyet pályázati alapokból építettek fel, a beruházás értéke 11 millió lej. Emellett a héten vesznek át egy újabb jelentős beruházást, uniós alapokból 13 utcát aszfaltoztak le. A város a turisztikai tengelyen nyert erre finanszírozást, olyan utcákat korszerűsítettek, ahol legalább egy vendéglátóegység működik – tudtuk meg a polgármestertől.

Fülöp László Zsolt


Wellnessrészleggel bővül a Teleki Oktatási Központ

Előreláthatólag novemberre készül el a szovátai Teleki Oktatási Központ (TOK) új wellnessrészlege, amit pályázati forrásokból valósít meg az intézményt működtető Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A tervek szerint az itt készülő tanuszodában lehetőséget adnának a környékbeli gyerekeknek a szervezett úszásoktatásra – számolt be az elképzelésekről Biró Zsolt, a TOK újonnan kinevezett igazgatója, akinek egyik fő célkitűzése turisztikai szempontból még vonzóbbá tenni a központot.


Egy, a napokban tartott sajtótájékoztatón Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke elmondta, 25 évvel ezelőtt azzal a céllal alapították az oktatási központot, hogy színvonalas helyszíne legyen a szövetség által szervezett programoknak. Emellett azonban 2, illetve 3 csillagos, valamint ifjúsági szálláshelyként turisztikai célokat is szolgál. Ugyancsak az oktatási központhoz tartozik a Tivoli szomszédságában lévő kemping, a Teleki-kert, amely táborhelyként egy autóbusznyi gyerek befogadására alkalmas, és a jövőben ezt is intenzívebben ki szeretnék használni.


Ottjártunkkor Biró Zsolt részletesen beszámolt a Teleki Oktatási Központ háza táján zajló beruházásról. Korszerű wellnessrészleg épül, amellyel turisztikai szempontból vonzóbbá szeretnék tenni a központ kínálatát.

A munkával jól haladnak, a szerződés értelmében november végéig kell a kivitelezőnek kulcsrakészen átadnia a létesítményt, ellenben a munkálatok menetét látva, előfordulhat, hogy már október végére elkészül. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a központban egy tanuszoda is lesz, ahol a környező településeken élő gyerekek megtanulhatnak úszni. Az épülő wellnessrészlegen az úszásoktatásra is alkalmas 8x20 méteres medence mellett szaunák, valamint pezsgőfürdő kap helyet, és hat folyosóval kötik össze a Teleki Oktatási Központ épületével, ahol a szálláshelyek vannak.

Mint megtudtuk, a szövetség tervei között a Teleki-kert felújítása is szerepel, amely gyermektáborokra kiváló helyszín, viszont jelenleg csak nyáron használható, ezért egy olyan épülettel szeretnék bővíteni, ahol zárt térben is lehetne különféle tevékenységeket szervezni az ifjaknak. 


Újraindítani a programokat

Az utóbbi másfél évben a világjárvány miatt eléggé megbicsaklott az élet a TOK-ban – mutatott rá Biró Zsolt, akinek a tervei között elsősorban a programok újraindítása szerepel, ugyanakkor a kulturális központ jellegét is szeretné visszaadni. A Sóvidék kiemelkedő kulturális intézményeként ugyanis képzőművészeti kiállítások, alkotótáborok helyszíne volt a TOK, és a továbbiakban jó lenne ezt ötvözni Szováta turisztikai potenciáljával. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a járványhelyzet megengedi, hogy hamarosan újrainduljanak a Határtalanul program keretében a kirándulások, hiszen ennek egy fellegvára volt a Teleki Oktatási Központ, szinte egymásnak adták a kilincset a magyarországi csoportok. Fontosnak tartja ugyanakkor a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolatépítést, hiszen ha a Teleki-kertet konferenciaközponttal bővítik, az kiváló helyszín lehetne egy mini-Tusványos jellegű nyári egyetem megszervezésére is.

Ugyanakkor különféle tematikus táborokra is gondoltak, mivel köztudott, hogy a román nyelv elsajátítása igen nagy gondot okoz a magyar gyerekeknek, ezért a sóvidéki, székelyföldi tanulók számára nyaranta románnyelv- táborokat szervezhetnének, hogy ezáltal segítsék a nyelv elsajátításában a tömbmagyar környezetben élő iskolásokat – osztotta meg elképzeléseit az igazgató, aki szeretné, ha maximálisan kihasználnák a TOK-ot, ne csak a legkedveltebb nyári időszakban vagy télen a síszezonban, hanem a kevésbé népszerű tavaszi és őszi periódusban is, ennek érdekében pedig vonzó szolgáltatáscsomagok összeállítását tervezi.