2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kolozsvári születésű, Svédország, Magyarország és Erdély közt ingázó népszerű könnyűzene-énekes, dalszerző Tamás Gábor új albumának erdélyi bemutatójára kerül sor november 29-én, kedden este 7 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A lemezbemutatónak immár 18 éve a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. Erről kérdezte az énekest a Népújság. 


Tamás Gábor– 1994 óta számomra hagyomány, hogy páros esztendőben új lemezem jelenik meg, viszont az utóbbi időben évente koncerteztem Vásárhelyen vagy más Maros megyei településen, ehhez már a közönségem is hozzászokott. Teszem mindezt a publikum iránti tiszteletből, de ez önmagammal szembeni elvárás is, hiszen az alkotókedvem nem lankadt, imádok zenét írni, hangszerelni, stúdióban dolgozni, mindezek teljesen kitöltik az életemet – kezdte a beszélgetést Tamás Gábor.

– Mi az új album címe, és milyen dalokat tartalmaz? 

– Kizárólag új dalok vannak az albumon, de ami óriási elégtétel, öröm és egyben megtiszteltetés számomra, hogy Kerestély Zsolt, a romániai könnyűzene koronázatlan dalszerzője – akivel több évtizedes barátságot ápolok – megajándékozott három gyönyörű, zongorán előadott dallal, amelyek szövegét én írtam. A lemez címadó dala – A múltam elkísér – szintén Kerestély Zsolt-szerzemény. Van saját dal is az albumon, amely arról szól, hogy a Covid-periódusban hosszabb időt töltöttem távol Svédországban élő családomtól, ebből az egyedüllétből született a Hazaérkezem című szerzemény. Nagy megtiszteltetés, hogy Menyhárt János és Demjén Ferenc ismert magyarországi zenészek is megajándékoztak két csodaszép dallal. Úgy érzem, hogy szép és színes ez a lemez. A jelenlegi, nehéz világgazdasági, politikai helyzetre való tekintettel is a koncert után kedvező áron vásárolhatók meg a lemezeim, jóval olcsóbban, mint az üzletekben. Azt is kiemelném, hogy immár harmadik alkalommal a Maros Művészegyüttes szervezi a vásárhelyi koncertemet, amelyre – kérésemre – a jegyek kedvező áron vásárolhatók meg.

– A koncerten más fellépőknek is tapsolhat a közönség?

– Igen, fellép a marosszentgyörgyi Jubilate gyermekkórusa, de tánc is lesz, Deák Orsolya, akit már jól ismer a marosvásárhelyi közönség, egy-két meglepetéssel készül.

A Covid által beárnyékolt utóbbi két évben volt időm előkészíteni az új albumom dalait, melyek szövegeiben, hangszerelésében érződik ez a kétesztendős kihagyás, a hangulat, amely az emberiségre rányomta a bélyegét. Hála a Fennvalónak, ebben az évben számos város- és falunapra kaptam meghívást, mintegy kárpótlásként az elmaradt koncertekért, a közönségtalálkozókért.

– Többször koncertezett Marosvásárhelyen. Milyen érzés a Kultúrpalotában telt ház előtt énekelni? 

– Van valami rendkívüli az itteni koncertjeim hangulatában, az évek során mindig telt házas fellépéseim voltak. Kiállni a színpadra, énekelni, és érezni a pozitív energiát, amit az előadó kap a közönségtől, csodálatos érzés. Az a szeretet, amit itt kapok az emberektől, az utcán vagy a koncert utáni dedikáláson, rendkívül fontos számomra, hiszen ez ad erőt és értelmet a folytatáshoz. Svédországban, Magyarországon vagy a világ bármely pontján Erdélyt, a szülőföldemet soha semmi nem tudja pótolni, hiszen itt érzem a legjobban magam.

Nem csak a marosvásárhelyi közönségtől kapom mindezt, hanem a székelyföldi, erdélyi kis és nagy települések lakóitól is, tömbben élő magyaroktól és szórványbeli kis közösségektől. Ugyanis a néhány éve megjelent, Csak a szívünkben nem száll az idő című, Szucher Ervin által írt és szerkesztett életrajzi könyvemmel immár 109 erdélyi települést kerestünk fel közönségtalálkozó, könyvbemutató esték alkalmával. Sok helyre hívnak, és megyünk is szívesen, ingyen és bérmentve, főként oda, ahol már fogytán a magyarság. Úgy érezzük, ezeknek a közösségeknek valamit mi is tudunk segíteni a magyarságuk, identitásuk és anyanyelvük megőrzésében. Szinte mindenhol telt ház vár, ilyenkor összegyűl a település apraja-nagyja. Az estek beszélgetéssel indulnak, és közös dalolással, számos ráadással érnek véget. Egy-egy ilyen est után, még ha fárasztó is a sok utazás, valami azt súgja belülről, megérte megtenni az utat. 

Az életrajzi könyvem előre eltervezett 500 példánya már az 5000.-nél tart. Bár azt mondják, hogy kevesebbet olvasnak az emberek, mint régen, mi ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk.

Üdvözlöm a Népújság minden kedves olvasóját, nagy szeretettel várom a koncertemre a marosvásárhelyi és környékbeli közönséget – üzente végezetül Tamás Gábor. 

*

Tamás Gábor erdélyi koncertkörútjának állomásai: Csíkszereda – szakszervezetek háza (november 27.), Kolozsvár, Állami Magyar Opera (november 28.), Marosvásárhely, Kultúrpalota (november 29.) és Brassó, Redut-terem (november 30.).