2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

El sem tudták kezdeni az intenzív terápiás részleg építését

A Marosvásárhelyi 1-es Számú Fertőzőklinika intenzív terápiás részleggel való bővítését jelentette be Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke március végén, a koronavírus-járvány kitörése után. A műszaki dokumentáció rekordidő alatt elkészült, az építési engedélyt sürgősségi eljárással bocsátották ki, és a tervek szerint mintegy két hónap alatt felépítették volna a létesítményt. Ám annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat mindent megtett, az építkezés azóta sem kezdődött el, ugyanis a minisztériumtól nem jött meg a beígért finanszírozás.

Fotó: Megyei tanács (archív)


A Maros Megyei Tanács az intenzív terápiás részlegnek otthont adó új épületet a Dózsa György utcai 1-es Számú Fertőzőklinika udvarán építené fel a súlyos állapotú, koronavírussal fertőzött betegek ellátására. A tervek szerint az új szárny 1362 négyzetméter felületen 19 kórtermet foglalna magába, 33 intenzív terápiás ággyal. A beruházás teljes értéke 16,4 millió lej.

A megyei önkormányzat vezetője március végén arról számolt be, hogy a marosvásárhelyi és kolozsvári tervezőmérnökökből álló csapat rekordidő alatt készítette el a műszaki dokumentációt, és olyan korszerű építkezési technológiát javasolt, ami lehetővé tette volna, hogy az épület néhány hónap alatt elkészüljön. 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal már akkor sürgősségi eljárással kibocsátotta az építkezési engedélyt, így már csak a minisztérium döntése hiányzott ahhoz, hogy a beruházás megvalósuljon. A megyei önkormányzat ugyanis az Egészségügyi Minisztériumtól, valamint a fejlesztési szaktárcától kérte, hogy hagyja jóvá a klinikai részleg építésének finanszírozását.

Péter Ferenc akkor igen bizakodóan nyilatkozott, mint mondta, korábban egyeztetett erről a kormány helyi és központi képviselőivel, és bízik abban, hogy a minisztériumok támogatni fogják a kórházfejlesztést, így lehetőség lesz arra, hogy még az idén nyáron a betegek rendelkezésére álljon az új részleg.

Elvileg foglalkoznak az üggyel, de a finanszírozás várat magára

Nos, lassan eltelt négy hónap, és tudomásunk szerint az építést a mai napig sem kezdték el. Érdeklődésünkre, hogy mi az oka a késésnek, Lukács Katalin, a Maros Megyei Tanács sajtószóvivője elmondta, még márciusban elkészült a terv, megkapták az urbanisztikai engedélyt, megvan az építkezési engedély is. Akkor elküldték a dokumentációt Bukarestbe, a minisztériumhoz, és finanszírozást kértek rá. 

– Az elmúlt időben a minisztérium egyes szakosztályai több ízben is kértek pluszadatokat, kiegészítéseket, mi mindent elküldtünk, utoljára a múlt héten, tehát elvileg foglalkoznak az üggyel, de támogatást egyelőre nem hagytak jóvá, a költségvetés-kiegészítéskor sem kaptunk pénzt rá – fejtette ki a sajtószóvivő. 

Mint mondta, volt ígéret a minisztérium és a miniszter részéről is, de konkrét előrelépés nem történt. 

A Maros Megyei Klinikai Kórház megrendelésére készül egy megvalósíthatósági tanulmány, a tervezési folyamatot viszik tovább, viszont a kivitelezésre a megyei költségvetésből nem futja, legalábbis idén nem. 

A klinikai kórházban 44 intenzív terápiás ágy van

Lukács Katalin hangsúlyozta, Maros megyében nincs gond az intenzív terápiás ágyak tekintetében, csak a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó klinikai kórház rendelkezik 44 ággyal, ugyanis július elején újabb 15 intenzív terápiás ágyat kaptak a minisztériumon keresztül. 

A szóvivőtől megtudtuk, a keddi adatok szerint hatvannyolc koronavírussal fertőzött beteget kezeltek a kórházakban, hatvan személyt a fertőzőklinikán, nyolcat pedig az Ifjúsági Ház mögötti, Gheorghe Marinescu utcai kórház intenzív terápiás részlegén.