2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gabona, virág, bioeper

Az utóbbi öt év legszebb termése várható idén szalmásgabonából – véli Bálint Adorján vajdaszentiványi mezőgazdász, aki családjával több lábon álló, mindegyre megújuló gazdaságot működtet. Édesanyját, a zöldség- és növénytermesztéssel foglalkozó Bálint Editet és a virágkertészet iránt elkötelezett, egy ideje váltani készülő testvérét, Edit Andreát korábbi látogatásaink során már megszólaltattuk lapunkban. Ezúttal Adorján mesélt megvalósításairól és terveiről. 

Fotó: Nagy Tibor


– Negyven hektár földterülettel rendelkezem, ennek fele a sajátom, felét bérelem. Húsz hektáron kukoricát, 10–15 hektáron búzát termesztek, ezen a két ganbonafajtán van a hangsúly. Három-négy éve 4–5 hektárt zabbal is bevetek. A Pro Economica Alapítvány gazdaságfejlesztő programjának első, a Mezőségre irányuló kiírásakor éltem a pályázási lehetőséggel, így 2018-ban négy új géppel – két vetőgéppel, egy szalmással és egy kukoricavetővel, egy vegyszerezővel és egy műtrágyaszóróval – bővült az eszköztáram. Ez nagy előrelépést jelentett, addig ugyanis régebbi, kevésbé korszerű gépekkel dolgoztam.

– Hogyan értékesíti a gabonát?

– Annak idején piacozással kezdtem, nagy tételben kínáltam az árut. Nem volt könnyű, de közben kialakult az állandó vevőköröm. A kliensekkel telefonon és interneten tartom a kapcsolatot, nagy hangsúlyt fektetek a kommunkációra, ilyen szempontból úgy is mondhatjuk, hogy a családban én vagyok a „bizniszmen”, azaz az üzletember. Leginkább Szászrégenből, Hodákról, Besztercéről jönnek a vásárlók. 

– Anyagi szempontból érintette-e a gazdaságot a koronavírus-járvány?

– Nem érzékeltem ilyesmit. A klienseim előre szóltak, hogy az árut felvásárolják, csak tudjak eleget termelni. Ami pedig az időjárást illeti, a szokásosnál hidegebb tavasz csupán a kukoricára lehetett rossz hatással, amúgy az utóbbi évek legszebb termése ígérkezik.

Beszélgetésünk vége felé Adorján párja és kétéves fiacskája, a kicsi „kertész” is színre lépett. A gazda lánytestvére nem volt otthon, édesanyja azonban készségesen tájékoztatott a zöldség- és gyümölcstermesztésre vonatkozó újdonságokról, valamint a virágkertészet helyzetéről.


Könnyebben került munkaerő

Bálint Edit tavaly 12–15 ár területen biotermesztésű eprest telepített, a zamatos és egészséges gyümölcsöt két idénymunkás ottjártunkkor éppen szüretelte. Az ugyanekkora területen öt éve telepített eprest idén kiszántják – tudtuk meg Edittől, miközben körútra indultunk a szépen rendben tartott zöldséges-gyümölcsösben. 

Mint erről korábban már beszámoltunk lapunkban, a család húsz éve foglalkozik zöldségtermesztéssel. Eleinte a kinti területeket ültették be, mostanra 18 ár területen fóliasátorban nevelik a palántákat. Két éve a fóliában is megpróbálkoztak biotermesztéssel. Szabadtermesztésben egyebek mellett káposztát és vinettát termesztenek – előbbit öt, utóbbit hatvan ár területen –, emellett 20 áron szárazpaszuly, 27 áron csemegekukorica terem a zöldségesükben. Ami a gyümölcskínálatot illeti, 36 ár területen berkenyét termesztenek, és 20 ár málnásuk is van. 

Az árut – elsőnek az epret, utána a paradicsomot – egy marosvásárhelyi piacon értékesítik, Edit férje látogatásunk idején is ott tartózkodott. Vendéglátónk elmesélte, hogy mivel a karantén ideje nem esett egybe a piacozással, a járvány gazdasági hatásait – a fiához hasonlóan – ő sem érzékelte túlságosan. Mindössze a növényvédő szerek beszerzése okozott némi nehézséget, de a termés szüreteléséhez például sokkal könnyebb volt munkaerőt találni, mint a korábbi években, amikor tömegesen mentek külföldi idénymunkára a lehetséges napszámosok.

Karanténidőben is elkelt a virág

Edit lánya a tavalyi beszélgetésünkkor említette, hogy a virágok mellett párjával a málnatermesztéssel is megpróbálkoznak. Az édesanyjától megtudtuk, hogy valószínűleg az elkövetkezőkben számára is a gyümölcs kerül előtérbe, a virágokból csak az akasztósakat hagyja meg. Szépséges palántái egy internetes oldalon a karantén idején is elkeltek, csak az árvácskát kellett olcsóbban adni, ettől függetlenül szükségesnek érzi a váltást. Ha erre sor kerül, édesanyja a málnás mellett a többi szabadtermesztésű gyümölcsöt és zöldséget is a gondjaira bízná, neki és férjének ugyanis éppen elég lenne a fóliasátrak „lakóinak” gondozása.